Το σύμπαν σε «βρεφική ηλικία» παρουσιάζουν οι αστρονόμοι

Τον λεπτομερέστερο χάρτη με το αρχαιότερο φως που έλαμψε στο Σύμπαν παρουσίασαν επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Το σύμπαν σε «βρεφική ηλικία» παρουσιάζουν οι αστρονόμοι
2'

Ο χάρτης δημιουργήθηκε από δεδομένα που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck της ESA και παρουσιάζει τη λεγόμενη «μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου» – το υπόλειμμα της πρώτης λάμψης που φώτισε τον κόσμο.

Οι μπλε και κόκκινες κουκίδες παρουσιάζουν τα σημεία που η μικροκυμματική ακτινοβολία είναι θερμότερη ή ψυχρότερη από τη μέση θεσμοκρατία των -270 βαθμών Κελσίου.

Οι ψυχρότερες περιοχές (μπλε χρώμα)είναι πυκνότερες και αργότερα έγιναν σπόροι αστεριών και συμπλεγμάτων γαλαξιών.

Ο χάρτης σχηματίστηκε από στοιχεία που συνέλεξε σε διάστημα 15 μηνών το τηλεσκόπιο Planck της ESA και θεωρείται ακριβέστερος και πληρέστερος συγκριτικά με τους δυο προηγούμενους.

Η «μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου» ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το 1964 και χαρτογραφήθηκε αργότερα από δυο δορυφόρους της NASA, τον COBE, που εκτοξεύτηκε το 1989, και τον WMAP, που εκτοξεύτηκε δυο χρόνια αργότερα.

Ο νέος χάρτης αποτελεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, «γιγάντιο άλμα σε ό,τι αφορά την κατανόηση του διαστήματος».

Το μέγεθος και οι παραλλαγές της «μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου» έκαναν τους αστρονόμους να αλλάξουν τις εκτιμήσεις τους για την ηλικία του σύμπαντος καθώς και την αναλογία μάζας και ενέργειας που περικλείει.

Ειδικότερα, τα τελευταία στοιχεία υποστηρίζουν ότι το σύμπαν διαστέλλεται με βραδύτερο ρυθμό συγκριτικά με ό,τι νομίζαμε, γεγονός που σημαίνει ότι είναι 80 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερο, με την ηλικία του να εκτιμάται στα 13,82 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης σε νέα συμπεράσματα αναφορικά με τη σύσταση του Σύμπαντος.

Ειδικότερα, με βάση τα νέα δεδομένα, η κανονική ύλη αντιστοιχεί σε 4,9% της συνολικής υλοενέργειας του Σύμπαντος, το ποσοστό της σκοτεινής ύλης αυξάνεται ελαφρώς στο 26,8%, και το ποσοστό της σκοτεινής ενέργειας πέφτει ελαφρώς στο 68,3%.

Το τηλεσκόπιο Planck, που κόστισε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ, εκτοξεύτηκε το 2009 και θα συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα μέχρι το τέλος του 2013.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή