Οι σολομοί γεννιούνται με... εσωτερική πυξίδα
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση CurrentBiology, «πιθανώς εξηγούν τις εξαιρετικές ικανότητες πλοήγησης, οι οποίες είναι εμφανείς σε πολλούς υποθαλάσσιους μετανάστες μεγάλων αποστάσεων», όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Οι ίδιοι υποψιάζονταν εδώ και πολλά χρόνια ότι ζώα, τα οποία διανύουν ασύλληπτα μεγάλες αποστάσεις για να καταλήξουν σε συγκεκριμένα σημεία, χρησιμοποιούν με κάποιο τρόπο τα μαγνητικά πεδία.
Ο βασιλικός σολομός, με την επιστημονική ονομασία Oncorhynchustshawytscha, είναι ένα από τα πλάσματα αυτά. Οι ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον θέλησαν να δουν εάν το ψάρι χρησιμοποιεί τα μαγνητικά πεδία ως... GPS, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες με τον τρόπο αυτό ξέρουν πού ακριβώς βρίσκονται, αλλά και προς τα πού πρέπει να κινηθούν.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, σε ερευνητικό εκκολαπτήριο του Όρεγκον, εξέθεσαν εκατοντάδες νεαρούς σολομούς, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη βγει στη θάλασσα, σε μια ποικιλία μαγνητικών πεδίων που θα συναντούσαν και στο φυσικό τους περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους. Είδαν ότι πολλοί από αυτούς ανταποκρίθηκαν προσανατολιζόμενοι προς τα μαγνητικά πεδία που αντιστοιχούν στις ωκεάνιες τοποθεσίες, όπου καταλήγουν για να συλλέξουν τροφή.
«Όλοι εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι τα ψάρια είχαν ήδη αυτήν την ικανότητα», δήλωσε στο LiveScience ο Νέιθαν Πάτμαν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Προτού τα ψάρια βγουν στο θαλασσινό νερό, έχουν ήδη μια αίσθηση για το τι πρέπει να κάνουν εάν βρεθούν σε ένα συγκεκριμένο μαγνητικό πεδίο.»
Στο επόμενο στάδιο των ερευνών τους, οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να δουν πόσο ακριβής είναι ο εσωτερικός «χάρτης» των σολομών, εάν δηλαδή τους οδηγεί σε απόσταση μέτρων ή χιλιομέτρων από τον τελικό προορισμό τους. Οι ίδιοι υποθέτουν ότι η έμφυτη ικανότητά τους τελειοποιείται με την πάροδο του χρόνου.