Η νιότη των λουλουδιών μπορεί να παραταθεί: έρευνα
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή», ερευνητές του Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού Γεωργία και Τροφίμων με έδρα το Τόκιο, φαίνεται πως ανακάλυψαν το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το μικρό χρόνο ζωής ενός συγκεκριμένου λουλουδιού, ιαπωνικής ποικιλίας.
Πρόκειται για μια κατηγορία λουλουδιών, στην οποία εντάσσονται πολλά είδη. Αυτά τα λουλούδια ανθίζουν την ημέρα και συνήθως μέχρι το βράδυ έχουν μαραθεί.
Η επιστημονική επιτυχία έγκειται στην καταστολή του γονιδίου υπό την ονομασία "EPHEMERAL1" με την οποία η διάρκεια ζωής του κάθε λουλουδιού μπορεί σχεδόν να διπλασιαστεί.
«Τα μη τροποποιημένα λουλούδια μαραίνονται μέσα σε 13 ώρες από την άνθισή τους, αλλά τα λουλούδια που είχαν υποστεί γενετική τροποποίηση άντεξε 24 ώρες», σχολίασε ο Kenichi Shibuya, ένας από τους επικεφαλής των ερευνητών σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο Καγκοσίμα στη νότια Ιαπωνία.
«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το γονίδιο συνδέεται με τη γήρανση των πετάλων», είπε ο Shibuya σε τηλεφωνική συνομιλία με το Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη, ενώ πρόσθεση ότι «το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μεθόδων για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των κομμένων λουλουδιών».
«Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να τροποποιηθούν τα γονίδια όλων των ειδών στα λουλούδια, αλλά μπορούμε να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να κατασταλεί το γονίδιο, ώστε ακόμα και τα κομμένα άνθη να μπορέσουν να αποτρέπουν το γονίδιο να ενεργοποιηθεί», δήλωσε ο ίδιος.
Όπως σημειώνεται, για μερικά λουλούδια, όπως τα τριαντάφυλλα, τα ανθοπωλεία χρησιμοποιούν σήμερα χημικές ουσίες για την αναστολή μιας φυτικής ορμόνης που οδηγεί το λουλούδι στην ωρίμανσή του.
Διαβάστε επίσης:
Έλληνας καλλιτέχνης σε πρόγραμμα του CERN
Οι χειρονομίες των χιμπατζήδων «μεταφράζονται» για πρώτη φορά