Χαμός με τις εφαρμογές-αισθητήρες ύπνου!
Ένας εικοσιδιάχρονος Βρετανός δημιούργησε νέα συσκευή ανίχνευσης ύπνου, η οποία ξεπέρασε τα 1,2 εκατ δολάρια στο Kickstarter. Ο James Proud παρουσίασε το προϊόν του στις 23 Ιουλίου, έχοντας ως στόχο να μαζέψει 100.000 δολάρια σε ένα μήνα. Την Κυριακή έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκατ. δολάρια μέχρι το τέλος της περιόδου.
Το προϊόν ονομάζεται Sense και περιλαμβάνει μια σφαίρα που ανιχνεύει το δωμάτιο, ένα καλώδιο που συνδέεται με το μαξιλάρι και ένα application για κινητό τηλέφωνο. Σκοπός του είναι να διακόπτει τον ύπνο στο βέλτιστο σημείο, όταν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του. Μπορεί να το παραγγείλει κανείς από το Νοέμβριο με το αντίτιμο των 129 δολαρίων.
Ο James Proud δήλωσε στο BBC: «Ξοδεύουμε το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο και είναι το πιο σημαντικό σημείο της ημέρας, καθώς το πόσο καλά είμαστε στην καθημερινότητα μας εξαρτάται από το πόσο καλά κοιμόμαστε».
Το Sense ανήκει στον αυξανόμενο αριθμό προϊόντων που «στοχεύουν» στον ύπνο: Έξυπνες τεχνολογίες μπαίνουν στα σπίτια και μας επιτρέπουν να διατηρούμε την υγεία μας σε καλά επίπεδα. Εφαρμογές όπως το Sleep Cycle, το Sleepbot και το Sleepmaster χρησιμοποιούνται ήδη από χρήστες iPhone, Android και Windows Phone για καλύτερο και αποτελεσματικότερο ύπνο.
Υπάρχουν επίσης, συσκευές όπως το Aura από τη γαλλική εταιρία Withings που με 8.000 δολάρια δίνει ένα τέλος στο ανεπιθύμητο ροχαλητό.
Νωρίτερα αυτό το χρόνο, η Apple ανακοίνωσε την εφαρμογή Healthkit, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει τα δεδομένα του ύπνου από άλλες συσκευές. Επίσης, η εταιρία προσέλαβε το Roy Raymann, Ολλανδό ειδικό στην έρευνα για τον ύπνο, δίνοντας τροφή στις υποθέσεις ότι ετοιμάζει το δικό της προϊόν που αφορά στον ύπνο, μάλιστα οι φήμες λένε ότι θα είναι ένα «έξυπνο» ρολόι.
Η ανταγωνίστρια εταιρία Samsung, ήδη προσφέρει το «έξυπνο» ρολόι, Gear 2, το οποίο περιέχει λογισμικό ανίχνευσης ύπνου. Πιο πρόσφατα η κινεζική εταιρία, Xiaomi, δημιούργησε μια απ' τις φτηνότερες επιλογές ανίχνευσης ύπνου, το MiniBand των 13 δολαρίων. Όμως η χρήση του περιορίζεται στο να «κοιμίζει» το χρήστη νωρίτερα. «Ως αβλαβή ψυχαγωγία» το χαρακτηρίζει ο καθηγητής του της Καλιφόρνια και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ύπνου, Jerry Siegel.
«Το συνηθισμένο πρόβλημα ύπνου, είναι η αϋπνία, δεν υπάρχει τίποτα σε αυτές τις συσκευές που θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμο στην θεραπεία της αϋπνίας. Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να αποβεί πολύ σημαντικό είναι η άπνοια του ύπνου, μια πάθηση όπου κατά τη διάρκεια του ύπνου τα τοιχώματα του λάρυγγα χαλαρώνουν και εμποδίζουν την αναπνοή. Ξέρουμε πως αυτά τα προβλήματα μπορεί να μικρύνουν τη διάρκεια της ζωής μας και έχουμε δημιουργήσει διάφορες θεραπείες, όμως καμία απ' αυτές τις συσκευές δεν μπορεί να βοηθήσει» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής.
Παρόλα αυτά, το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πιο αισιόδοξο όσο αφορά τη πιθανή ωφέλεια από τη δημιουργία τέτοιων συσκευών. Όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία του ιδρύματος με την Ένωση Καταναλωτών Ηλεκτρονικών, δημιουργήθηκαν νέες προσδοκίες για τις τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με τον ύπνο.
«Γνωρίζουμε πως το να κοιμάσαι αρκετά και με ποιότητα, μπορεί να έχει απίστευτα θετικά αποτελέσματα στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου καλής διάθεσης, συγκέντρωσης, μνήμης και παραγωγικότητας» δήλωσε ο David Cloud διευθυντής του ιδρύματος.«Δίνοντας στην τεχνολογία τα κατάλληλα συστήματα ανίχνευσης, τότε θα διακρίνουν τις ποιοτικές διαφορές ανάμεσα στον ύπνο. Ο καταναλωτής θα έχει τα σωστά εργαλεία ώστε συνδέσει άμεσα τον ύπνο με την υγεία του και να θέσει στόχους βελτίωσης» τόνισε ο διευθυντής.
Πηγή: e-saloniki.gr
Διαβάστε επίσης: Microsoft: Ένα λειτουργικό για όλες τις συσκευές