Αυτοί είναι οι «κακοί» του Internet!
Οι κακοί άνθρωποι δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πραγματικών κοινωνιών, καθώς υπάρχουν και στον κυβερνοχώρο.
Θα σας πείσουν να τους εμπιστευτείτε με τους κωδικούς πρόσβασης σας, θα σας κοροϊδέψουν, θα εισβάλουν στο σύστημα σας, θα φυτέψουν ιούς λογισμικού απομακρυσμένου ελέγχου, να σας προκαλέσουν θλίψη, άγχος, ή θα σας κάνουν κάνει να αισθάνεστε απειλή.
Haters: Οι ρατσιστές, φανατικοί, Δυσανεκτικοί Χρήστες
Οι Haters είναι παρόμοιοι με τα trolls, αλλά είναι συνήθως διακινούνται από πολύ πιο ακραία συναισθήματα. Οι haters διακρίνονται, επειδή σκόπιμα μεταδίδουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία, καθώς επιτίθενται στις ιδέες και στις πεποιθήσεις των άλλων. Οι haters κουβαλούν μισαλλοδοξία, ρατσισμό, και άλλες ακραίες αντι-κοινωνικές πεποιθήσεις.
Internet Trolls: τα κουνούπια του Online Πολιτισμού
Τα Trolls είναι αναμφισβήτητα η πιο κοινή μορφή κακών στο Internet. Τα άτομα αυτά παίρνουν ευχαρίστηση δημιουργώντας συγκρούσεις. Αν χρησιμοποιείτε το Facebook, συμμετέχετε σε forums, ή διαβάζετε σχόλια στο Reddit σίγουρα θα τους έχετε συναντήσει. είστε αναγκασμένοι να βρείτε trolls.
Cyberbullies: Ψηφιακή παρενόχληση και βία
Το Cyberbullying μπορεί να μην είναι σωματική βία αλλά είναι πολύ κοντά σε αυτή. Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός αποδεικνύει την κυριαρχία πάνω σε ένα άλλο πρόσωπο. Βέβαια ο εκφοβισμός συνοδεύεται με την άμεση ψηφιακή παρενόχληση. Οι Cyberbullies θα προσπαθήσουν να ταπεινώσουν δημοσίως τους στόχους τους με αναρτήσεις στο Facebook ή με δημοσιεύσεις σε blog. Δεν είναι μόνο μια ασήμαντη εφηβική μανία. Το cyberbullying προκαλεί βαθιά συναισθηματικά τραύματα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει συμβάλει και σε αυτοκτονίες.
Phishers: Οι διαδικτυακοί ψαράδες
Με πλαστά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πλαστές ιστοσελίδες προσπαθούν να «ψαρέψουν» πολύτιμες πληροφορίες από ανυποψίαστους χρήστες. Το φαινόμενο είναι παλαιότερο του Internet, αλλά ακόμα υπάρχουν ευκολόπιστα θύματα.
Clickjackers: Μαζεύουν Κλικς με παραπλάνηση
Οι Clickjckers είναι αντικοινωνικοί προγραμματιστές που χρησιμοποιούν αόρατα κουμπιά στις ιστοσελίδες τους. Κουμπιά clickjack συνήθως καλύπτουν νόμιμα κουμπιά, και έτσι τα θύματα τα ενεργοποιούν άθελά τους. Πριν το καταλάβετε, οι ρυθμίσεις απορρήτου σας στο Facebook θα έχουν αλλάξει. Ίσως το webcam σας ενεργοποιηθεί κρυφά. Ή ακόμα χειρότερα: να εγκατασταθεί ένα πρόγραμμα απομακρυσμένου ελέγχου στον υπολογιστή σας. Οι clickjackers παίζουν βρώμικα, και οι σύγχρονες απάτες τους είναι αρκετά υπολογίσιμες.
Zombie Masters: Προγραμματιστές που παίρνουν τον υπολογιστή σας
Υπολογιστής «zombied» (επίσης γνωστός και ως «botted»). Μια πολύ δυσάρεστη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Σε αυτή την περίπτωση, προγραμματιστές θα εγκαταστήσουν προγράμματα διαχείρισης εξ αποστάσεως στον υπολογιστή σας, και θα αναλάβουν την διαχείρισή του. Τι θα κάνει με αυτόν; Ένας υπολογιστής zombie χρησιμοποιείται για να στείλει χιλιάδες μηνύματα spam. Σε άλλες περιπτώσεις, ένας υπολογιστής zombie θα εκτελέσει επιθέσεις σε άλλες ιστοσελίδες.
Hackers, και τα διαφορετικά κίνητρα τους
Έχουμε όλοι για τους «hackers», και δει διάφορες ταινίες με αυτούς. Αλλά τι ακριβώς είναι ένας σύγχρονος hacker υπολογιστών; Στην πραγματικότητα υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη hackers και δεν είναι όλοι κακοί. Αν πειραματιζόμαστε με τον υπολογιστή σας, θα μπορούσατε να είστε και ο ίδιος ένας χαμηλού επιπέδου «hacker.»
Spammers
Έχετε λάβει μηνύματα e-mail που προωθούν φαρμακευτικά προϊόντα; Είχατε ποτέ την τιμή να σας επιλέξει κάποιος πολύ πλούσιος που κινδυνεύει για να μεταφέρει στον λογαριασμό σας ένα αμύθητο ποσό από τη Νιγηρία; Τότε ήδη γνωρίζετε ποια είναι η δουλειά των Spammers.
Hoaxers: Θα σας ξεγελάσουν
Ένας τεράστιος καρχαρίας μασάει ένα δύτη; Ο Mel Gibson είχε τροχαίο και πολλά άλλα breaking news που μεταδίδονται ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο. Φυσικά αν τα δημοσιεύσατε και εσείς και αποκαλυφτούν θα σας φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση.
Sexting: Μην παίξετε αυτό το παιχνίδι
Οι «Sexters« δεν είναι τεχνικά κακοί, αλλά τα αδιάκριτα κίνητρά τους προκαλούν ταπείνωση και αμηχανία. Το 39% από τους Αμερικάνους εφήβους έχουν ασκήσει κάποιο είδος «sexting». Το 46% των νέων ανέφεραν ότι έχουν δει πολύ προσωπικές φωτογραφίες να προωθούνται ανάμεσα σε αγνώστους. Έτσι μπορείτε να καταλάβετε πως νέοι αλλά και μεγαλύτεροι μπορούν άθελά τους να γίνουν περίγελος στα μάτια χιλιάδων άλλων ανθρώπων.
Πηγή secnews.gr