Το Facebook στα «σκοτεινά» μονοπάτια της ανώνυμης πρόσβασης
Ο χρήστης σερφάρει ανώνυμα, ενώ όλα τα δεδομένα του είναι κρυπτογραφημένα, κάτι που - σύμφωνα με το BBC - μπορεί να φανεί χρήσιμο σε χρήστες από χώρες, οι οποίες προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Facebook, όπως το Ιράν, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και η Κούβα. Το Tor πάντως έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο διαφόρων κυβερνήσεων, ιδίως της κινεζικής, οι οποίες προσπαθούν να το μπλοκάρουν.
Το Facebook είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία επίσημα ανακοίνωσε την υποστήριξή της στο Tor, ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε προκειμένου να επιτρέπει, όχι μόνο την απολύτως μη ανιχνεύσιμη «περιήγηση» των χρηστών στο διαδίκτυο (η ταυτότητα και η γεωγραφική προέλευση του χρήστη αποκρύπτονται μέσω ειδικής τεχνολογίας παραπλάνησης), αλλά και τη δημιουργία αφανών ιστοσελίδων, οι διευθύνσεις των οποίων λήγουν σε .onion.) και δεν εμφανίζονται καν στις μηχανές αναζήτησης.
Το Tor (ακρωνύμιο του The Onion Router) απαιτεί ένα ειδικό λογισμικό πλοήγησης, το Tor Browser, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Μάλιστα, όπως σε ένα κρεμμύδι υπάρχουν διαδοχικά στρώματα, έτσι και στο «σκοτεινό» Tor υπάρχουν αλλεπάλληλα στρώματα κρυπτογράφησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι αρχικά το Tor σχεδιάστηκε από το εργαστήριο ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και συνεχίζει να χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι χρήστες του περιλαμβάνουν στρατιωτικούς, διπλωμάτες, μυστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους (για διακριτική επικοινωνία με «πηγές» τύπου Σνόουντεν), αλλά και κοινούς… θνητούς που θέλουν να κρατούν μυστικές τις δραστηριότητές τους στο Ίντερνετ. Γι' αυτό, άλλωστε, το Tor έχει συνδεθεί και με παράνομες πράξεις, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παιδική πορνογραφία κ.α.
Στην περίπτωση της πρόσβασης στο Facebook μέσω Tor, οι χρήστες θα πρέπει πάντα να συνδέονται (log-in) με το όνομά τους, ωστόσο δεν θα είναι δυνατό να εντοπιστεί η τοποθεσία τους ή άλλη πληροφορία σχετική με αυτούς. Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω του προγράμματος Tor Browser στη διεύθυνση facebookcorewwwi.onion.
Η πρωτοβουλία του Facebook μπορεί να ερεθίσει μερικές κυβερνήσεις, ενώ από την άλλη θα παρέχει πρόσθετη προστασία έναντι τρίτων «ωτακουστών» που κατασκοπεύουν τις διαδικτυακές κινήσεις μερικών χρηστών…