Ζάχαρη αντί για... αίμα;
Πάντως η προοπτική για κάτι τέτοιο παραμένει μακρινή, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδιά της.
Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα και, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι αρκετά όμοια με την αντίστοιχη πρωτεΐνη στα φυτά. Οι επιστήμονες προσπαθούν να επέμβουν στην φυτική πρωτεΐνη, ώστε να την μετατρέψουν σε μια μορφή που θα είναι αποδεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που μπορεί να έχει γίνει μέσα στην επόμενη τριετία.
Αν αυτό όντως γίνει πραγματικότητα, τότε η «ζαχαρένια» πρωτεΐνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αντί για αίμα στις μεταγγίσεις που πρέπει να γίνουν επειγόντως σε ένα νοσοκομείο, όταν κάποιος ασθενής έχει χάσει πολύ αίμα, καθώς επίσης σε μακροχρόνιους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία με χρήση αίματος σε βάθος χρόνου.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ, με επικεφαλής τη Νελίντα Λέιντα, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι η ″αιμοσφαιρίνη″ του ζαχαρότευτλου έχει ομοιότητα της τάξης του 50% έως 60% με την ανθρώπινη και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του φυτού. Η εν λόγω πρωτεΐνη έχει δομή παρόμοια με την ανθρώπινη και συμπεριφέρεται με παρεμφερή τρόπο, όσον αφορά την μεταφορά του οξυγόνου.
Μια εναλλακτική λύση, πέρα από την μετατροπή της φυτικής πρωτεΐνης σε ανθρώπινη, θα ήταν -μέσω γενετικής τροποποίησης- να χρησιμοποιηθούν τα ίδια τα φυτά για να παράγουν ανθρώπινου τύπου αιμοσφαιρίνη αντί για τη δική τους αντίστοιχη πρωτεΐνη.
Θα γίνουν αρχικά δοκιμές σε πειραματόζωα και, αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δοκιμές σε ανθρώπινους ιστούς. Άλλοι επιστήμονες χαρακτήρισαν ενδιαφέρουσα την όλη ιδέα, αλλά προειδοποίησαν ότι σε κάθε περίπτωση τυχόν υλοποίησή της θα πάρει αρκετά χρόνια.