Twitter: Μέτρα κατά της online σεξουαλικής παρενόχλησης
Σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού κέντρου Pew, το προφίλ 26% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών έχει παρακολουθηθεί συστηματικά από άνδρες, το 25% των γυναικών-χρηστών έχει γίνει στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης μέσω διαδικτύου.
Έτσι, η οργάνωση Wam έχει δημιουργήσει μία περιεκτική και ταυτόχρονα εύκολη στη χρήση φόρμα μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν παρενοχλήσεις και απειλές που στη συνέχεια θα αναφέρονται «κλιμακωτά» στο Twitter.
«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που οι γυναίκες υφίστανται παρενόχληση και το σύστημα αναφοράς, που διαθέτει τώρα το Twitter δεν μπορεί να τα πιάσει όλα» είπε η επικεφαλής της Wam, Τζάκλιν Φρίντμαν. H οργάνωση σκοπεύει να απλώσει ένα ευρύ δίχτυ προστασίας στο διαδίκτυο.
Η οργάνωση διαθέτει ένα ευρύτερο και μεγαλύτερο ερωτηματολόγιο από εκείνο του Twitter σε περιπτώσεις καταγγελιών παρενόχλησης, όπως «Φοβάστε για την προσωπική σας ασφάλεια εξ αιτίας αυτής της παρενόχλησης;» ή «Πόσες φορές έχετε αναφέρει στο Twitter περιπτώσεις παρενόχλησης;». Επίσης, επιτρέπει σε ένα άτομο να κατηγοριοποιήσει τις παρενοχλήσεις, έτσι ώστε να γίνεται μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες το ξεσκαρτάρισμα των καταγγελιών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ή ακόμα και εισαγγελικής παρέμβασης.
Επίσης, η φόρμα της Wam έχει έναν ακόμα σκοπό: τη συγκέντρωση δεδομένων για το πώς συμπεριφέρονται online οι δράστες. Ετσι, θα γίνει και πιο εύκολη η αντιμετώπισή τους αλλά και η λήψη μέτρων πρόληψης.
Εκπρόσωπος του Twitter δήλωσε στη Guardian: «Πάντα προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ζητήματα παρενόχλησης και η Wam είναι μία από τις πολλές οργανώσεις που εργάζονται για το θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο και με τις καλύτερες τεχνικές για τη δική μας ασφάλεια».