Το Ultra HD είναι το μέλλον της τηλεόρασης
Η τελευταία τάση στο χώρο των τηλεοράσεων είναι το Ultra HD (υπερ-υψηλή ευκρίνεια) που αποτελεί το επόμενο “βήμα” όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας μετά την αποκαλούμενη υψηλή ευκρίνεια (full HD). Οι τηλεοράσεις Ultra HD έχουν αρχίσει μεν να κυκλοφορούν εδώ και περίπου 2 χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες είναι που έχουν ξεκινήσει να διατίθενται μοντέλα με τιμές περισσότερο προσιτές, ήτοι κινούνται στα επίπεδα των 1000 - 1200 ευρώ.
Toυ Δημήτρη Μαλλά
Το ποσό αυτό μπορεί να μοιάζει σχετικά υψηλό για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πρώτες Ultra HD τηλεοράσεις κινούνταν σε επίπεδα άνω των 8.000 ευρώ είναι προφανές ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Σημειωτέον πως εκτός από τηλεοράσεις Ultra HD υπάρχουν τόσο βιντεοπροβολείς όσο και οθόνες για υπολογιστή που υποστηρίζουν υπερ-υψηλή ευκρίνεια, ενώ έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται και φορητοί υπολογιστές με ανάλογες δυνατότητες καθώς όλα δείχνουν ότι είναι η επόμενη τάση στο χώρο της απεικόνισης.
Η μεγάλη διαφορά του Ultra HD σε σχέση με το full HD είναι στην ανάλυση της εικόνας που προσφέρουν. Στο full HD, το οποίο υποστηρίζουν σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις με τιμή πώλησης άνω των 350-400 ευρώ είναι στα 1920x1080 pixels. Στο Ultra HD “ανεβαίνουμε” στα 3840x2160 pixels. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ανάλυση είναι τετραπλάσια στο Ultra HD σε σχέση με το full HD.
Σημειωτέον πως πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο 4Κ αντί για το Ultra HD, καθώς η οριζόντια ανάλυση πλησιάζει πολύ τα 4000 pixels. Όμως, για τους κατασκευαστές τηλεοράσεων το 4K αφορά την ανάλυση υπερ-υψηλής ευκρίνειας που συναντάμε στον κινηματογράφο και η οποία είναι λίγο υψηλότερη σε σχέση καθώς φθάνει στα 4096x2160 pixels.
Κάτι που πρέπει να επισημανθεί είναι πως δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις Ultra HD τηλεοράσεις με τις OLED τηλεοράσεις. Η OLED είναι τεχνολογία κατασκευής του πάνελ της τηλεόρασης (σ.σ. oυσιαστικά είναι η εξέλιξη των LED τηλεοράσεων), ενώ το Ultra HD αναφέρεται στην ανάλυση της εικόνας. Μία OLED τηλεόραση μπορεί να είναι και Ultra HD, αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Ο συνδυασμός πάντως OLED και Ultra HD προσφέρει άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Η διαφορά στην ποιότητα της εικόνας σε σχέση με το full HD είναι εντυπωσιακή και γίνεται εύκολα αντιληπτή. Αρκεί, βέβαια, να υπάρχει και το κατάλληλο περιεχόμενο. Προς το παρόν, κανάλια που προβάλλουν περιεχόμενο Ultra HD δεν υπάρχουν, αν και υπάρχει υλικό στο YouTube και στο Internet γενικότερα, δεδομένα ότι αρκετοί κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει συσκευές εγγραφής περιεχομένου (κάμερες, φωτογραφικές μηχανές ακόμη και smartphones) που υποστηρίζουν λήψη σε τόσο υψηλή ανάλυση. Αναμένεται πάντως πολύ σύντομα να δούμε και κανάλια αλλά και Blu-ray ταινίες σε Ultra HD.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι λίγοι οι αναλυτές εκείνοι που δεν δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την εμπορική πορεία Ultra HD, υποστηρίζοντας ότι σχετικά σύντομα θα πάμε σε ακόμη υψηλότερες αναλύσεις και κάνουν λόγο για το αποκαλούμενο 8Κ. Σε αυτή την περίπτωση, η ανάλυση “ανεβαίνει” στα 7680x4320 pixels! Πρωτότυπα μοντέλα έχουν ετοιμάσει κάποιοι Ιάπωνες κατασκευαστές όπως η Sharp, καθώς η ιαπωνική τηλεόραση (ΝΗΚ) έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να μεταδώσει σε 8K ανάλυση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που θα διεξαχθούν στο Τόκιο. Σημειωτέον πως η ΝΗΚ ξεκίνησε την έρευνα για το 8Κ το 1995 και έχει επενδύσει περίπου 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις!