Έρχεται το Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Του Δημήτρη Μαλλά
Ουσιαστικά, το ΙοΤ περιλαμβάνει τα …πάντα καθώς αφορά όλες τις συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να διασυνδεθούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο. Τα «έξυπνα» βραχιόλια και ρολόγια και γενικώς οι συσκευές που φοριούνται (wearables) που κατέκλυσαν τις αίθουσες της CES, οι ηλεκτρικές συσκευές όπως πλυντήρια και ψυγεία με πρόσβαση στο Internet, όπως και τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα, όλα αυτά αποτελούν μέρος του IoT. Ακόμη και …μπιμπερό με τέτοιου είδους δυνατότητες είδαμε να παρουσιάζονται στη φετινή έκθεση.
Πρακτικά, το IoT είναι αυτό που οδηγεί αυτή τη στιγμή τις τεχνολογικές εξελίξεις και φθάνουμε στο σημείο να δούμε επεξεργαστές που έχουν μέγεθος ενός μικρού …κουμπιού, όσο είναι δηλαδή ο Currie που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Brian Krzanich στη δική του κεντρική ομιλία στο Λας Βέγκας. Ο κ. Krzanich δεν ανέφερε το IoT αλλά ο Currie εκεί απευθύνεται καθώς το πλάνο είναι τα πάντα να συνδεθούν στο Διαδίκτυο.
Η Samsung Electronics υποστηρίζει ότι μέχρι το 2017 το 90% των προϊόντων της θα μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο και θα είναι συμβατά με το ΙοΤ, ενώ ο στόχος της είναι το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 100% μέχρι το 2020. Επιπλέον, η Samsung δεσμεύτηκε να μην ακολουθήσει κάποιο κλειστό πρωτόκολλο αλλά να υιοθετήσει ανοικτές αρχιτεκτονικές προκειμένου να είναι εφικτή η διασύνδεση προϊόντων και συσκευών από διαφορετικούς κατασκευαστές. Σημειωτέον πως υπάρχουν σε εξέλιξη διάφορες πρωτοβουλίες για ανάπτυξη πλατφορμών που θα επιτρέπουν τη διασύνδεση προϊόντων από διαφορετικούς κατασκευαστές, αλλά μέχρι στιγμής η σκόνη που υπάρχει δεν έχει κατασταλάξει. Αν και θεωρείται βέβαιο ότι τελικώς θα βρεθεί μία λύση για να είναι όλοι ικανοποιημένοι.