Έχει σημασία τι λειτουργικό σύστημα έχει η τηλεόρασή μου;
Του Δημήτρη Μαλλά
Από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, αρχίσαμε να τον χρησιμοποιούμε στα smartphone και στη συνέχεια στα tablets καθώς η «μάχη» μεταξύ των Apple iOS, Google Android και Windows Phone άναψε για τα καλά. Τώρα, ο όρος «λειτουργικό σύστημα» κάνει δυναμική εμφάνιση σε μία ακόμη κατηγορία τεχνολογικών προϊόντων. Και η κατηγορία αυτή δεν είναι άλλη από τις τηλεοράσεις!
Τα τελευταία 2-3 χρόνια οι τηλεοράσεις άρχισαν να αποκτούν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο και έγιναν «έξυπνες» υπό την έννοια ότι μπορούν να «τρέξουν» εφαρμογές (apps). Τι είδους apps μπορούν να «τρέξουν» εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν. Και στην προκειμένη περίπτωση τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται είναι σημαντικά περισσότερα από αυτά που βλέπουμε στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών ή των φορητών συσκευών, καθώς οι μεγάλοι κατασκευαστές προτιμούν τα συστήματα που «ελέγχουν» οι ίδιοι.
CES 2015
Για παράδειγμα, η Samsung ανακοίνωσε στην πρόσφατη CES ότι στο εξής όλες οι τηλεοράσεις της θα βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Tizen. Το τελευταίο είναι ένα σύστημα που αναπτύσσεται με τη στήριξη της Samsung, η οποία πρακτικά θέλει να ελέγχει το τι «εισάγεται» στις τηλεοράσεις της.
Αντίστοιχα, η LG χρησιμοποιεί στις δικές της τηλεοράσεις το webOS, ένα λειτουργικό σύστημα που είχε αναπτύξει για χρήση σε φορητές συσκευές η αμερικανική Palm. Η τελευταία πουλήθηκε στην ΗΡ, οι φορητές συσκευές με webOS απέτυχαν και το λειτουργικό σύστημα πουλήθηκε στην LG που το χρησιμοποιεί στις τηλεοράσεις της.
Από την πλευρά της, η Sony ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση και επέλεξε τη συνεργασία με τη Google. Το αποτέλεσμα είναι οι τηλεοράσεις της ιαπωνικής εταιρείας στο εξής να χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα το Android TV, το οποίο είναι, όπως είναι μάλλον προφανές από την ονομασία, η τηλεοπτική εκδοχή του Android. Η Google είχε ξαναπροσπαθήσει να δημιουργήσει μία πλατφόρμα για το χώρο της τηλεόρασης αλλά η προ 3ετίας προσπάθεια της δεν είχε στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Τώρα, προσπαθεί εκ νέου, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την υψηλή δημοτικότητα του Android σε smartphones και tablets.
Τέλος, η Panasonic προτίμησε να συνεργαστεί με το Mozilla Foundation και οι δικές της τηλεοράσεις στο εξής θα χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα το Firefox OS, το οποίο, επίσης, έχουμε δει σε smartphones.
H Apple;
Αν αναρωτιέστε που είναι η Apple, πολύ απλά έχει προτιμήσει έναν διαφορετικό δρόμο έχοντας λανσάρει το Apple TV, μία συσκευή –πλατφόρμα για αναπαραγωγή περιεχομένου από το iTunes και όχι μόνο. Στο παρελθόν, είχαν υπάρξει πολλές φήμες περί ανακοίνωσης της δικής της τηλεόρασης, αλλά αυτό είναι ένα εγχείρημα, για το οποίο δεν δείχνουν ιδιαίτερη θέρμη οι άνθρωποι της Apple.