Mobile World Congress: Τι ετοιμάζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για το 2015

Οι επόμενες τάσεις στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και όχι μόνο καθώς το smartphone εξελίσσεται στο κεντρικό σημείο ελέγχου της ψηφιακής καθημερινότητας μας, οι νέες "ναυαρχίδες" των μεγάλων κατασκευαστών αλλά και ομιλίες από ανθρώπους που διαμορφώνουν την παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών και επηρεάζουν τη ζωή μας, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, είναι το μενού του Mobile World Congress (MWC), της σημαντικότερης εκδήλωσης στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Του Δημήτρη Μαλλά

Τo MWC είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός έκθεσης και συνεδρίου και διοργανώνεται από το 2006 στη Βαρκελώνη από το GSM Association, την ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Η φετινή διοργάνωση ξεκινά τη Δευτέρα 2 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 4 Μαρτίου με αρκετές ανακοινώσεις, κυρίως όσον αφορά τις συσκευές, την Κυριακή 1 Μαρτίου. Το MWC φιλοξενείται στο Fira Gran Via, ένα αχανές εκθεσιακό κέντρο, λίγο έξω από το κέντρο της Βαρκελώνης, στο οποίο αναμένεται να βρεθούν περισσότεροι από 90.000 επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Στο φετινό συνέδριο, δύο αναμένεται να είναι οι κυρίαρχες τάσεις: Το 5G και το Internet of Things. Όσον αφορά την 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας, μπορεί ακόμη να έχουμε δει την 4η, αλλά οι κατασκευαστές εξοπλισμού ασχολούνται ήδη με την επόμενη και στη Βαρκελώνη θα υπάρχουν πολλές σχετικές παρουσιάσεις. Η μέχρι τώρα άποψη ήταν ότι τα πρώτα 5G δίκτυα θα κάνουν την εμπορική εμφάνιση τους στο 2020, αλλά η ΕΕ πιέζει για νωρίτερα σε μία προσπάθεια της Ευρώπης να αποκτήσει εκ νέου το τεχνολογικό προβάδισμα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία, όπως είχε καταφέρει με τη 2η και την 3η γενιά κινητής τηλεφωνίας.

Το Διαδίκτο των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT) είναι κάτι με το οποίο ασχολούνται άπαντες, καθώς όλες οι συσκευές αρχίζουν να δικτυώνονται μεταξύ τους και να αποκτούν πρόσβαση στο Διαδίκτο. Και στο IoT εμπλέκονται πολλοί κλάδοι. Φέτος, στο MWC αναμένεται να δούμε αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η Renault - Nissan, πολλά συστήματα ιατρικής με τη χρήση smartphones (m-health) κ.ά. Πρακτικά, άπαντες οι συσκευές θα είναι δικτυωμένες με το smartphone να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος αλλά και ως κέντρο ελέγχου.

Συσκευές

Παρά το γεγονός ότι πολλοί κατασκευαστές προτιμούν να διοργανώνουν δικές τους εκδηλώσεις, στο φετινό MWC θα δούμε ορισμένες από τις νέες "ναυαρχίδες". Για τη συσκευή που υπάρχει η μεγαλύτερη προσμονή είναι το Galaxy S6 της Samasung, το οποίο θα ανακοινωθεί την Κυριακή το απόγευμα και οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για μία άκρως εντυπωσιακή από σχεδιαστικής απόψεως συσκευή που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Τη νέα "ναυαρχίδα" της πρόκειται να δείξει και η HTC, αλλά οι διαρροές που έχουν γίνει έχρι τώρα δείχνουν ότι το νέο One δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο, γεγονός που έχει προβληματίσει πολύ αναφορικά με το μέλλον της ταϊβανέζικης εταιρείας.

Νέες συσκευές έχουν ακόμη η Huawei και η LG, αν και θα είναι μοντέλα που απευθύνονται στα μεσαία στρώματα της αγοράς.

Η Sony προτιμά να δείξει το νέο της tablet αν και γενικότερα τα tablets θα έχουν την τιμητική τους, όπως, φυσικά, και τα wearables, όπως είναι τα "έξυπνα" ρολόγια.
Με ενδιαφέρον περιμένουμε ακόμη την παρουσίαση της Microsoft και κατά πόσον θα έχει νέα Lumia μοντέλα για τα υψηλότερα στρώματα της αγοράς.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους επισκέπτες του MWC περιμένουν για να ακούσουν κορυφαία στελέχη τόσο του τηλεπικοινωνιακοί κλάδου όσο και από άλλους τομείς που θα παρουσιάσουν τις νέες παγκόσμιες τάσεις. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, για παράδειγμα, θα είναι ομιλητής για δεύτερη συνεχή χρονιά έχοντας ως θέμα την προώθηση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στις αναπτυσσόμενες και τις υπανάπυκτες περιοχές του πλανήτη. Επίσης, στη λίστα των ομιλητών περιλαμβάνονται οι επικεφαλής εταιρειών όπως η Renault - Nissan, η Vodafone, η Deutsche Telekom, η Vodafone, η Telefonica, η China Mobile, η Huawei, η Ericsson και γενικότερα η λίστα είναι πολύ μεγάλη και με πολλά εντυπωσιακά ονόματα από ολόκληρο τον πλανήτη.

Ισχυρή η ελληνική παρουσία

Επιπλέον, φέτος θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ η ελληνική παρουσία. Η Ελλάδα θα έχει το δικό της περίπτερο για 3η συνεχή χρονιά, μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), στο οποίο θα υπάρχουν περισσότερες από 40 εταιρείες και φορείς από τη χώρα μας. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα ότι η Ελλάδα μπορεί στο χώρο της καινοτομίας. Επίσης, δικά τους περίπτερα θα έχουν και άλλες εταιρείες με έδρα την Ελλάδα όπως είναι η Globo, η Upstream, η Intracom Telecom και η Adaptit.

Σχετικές ειδήσεις