Η ευκαιρία για την Ελλάδα που ονομάζεται gaming
Το gi-Cluster, το οποίο γιορτάζει 3 χρόνια λειτουργίας και αποτελεί μία πρωτοβουλία του Corallia, είναι ένας συνεργατικός σχηματισμός, δηλαδή μία ομάδα επιχειρήσεων που «κάθονται» μαζί στον ίδιο χώρο ή στο ίδιο cluster προκειμένου να αξιοποιήσουν τις συνέργιες που υπάρχουν μεταξύ τους.
Το συγκεκριμένο cluster όταν ξεκίνησε έδωσε έμφαση στον κλάδο των ψηφιακών παιχνιδιών, αλλά πλέον έχει επεκταθεί πέραν αυτού του κλάδου.
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, οι εταιρείες που συμμετέχουν στο gi-Cluster έχουν φθάσει στις 40 επιχειρήσεις και τους 10 ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, οι οποίοι μόνο πέρσι δημιούργησαν 60 νέες θέσεις εργασίας.
Από την αρχή της λειτουργίας του cluster, ο αριθμός των μελών του έχει τριπλασιαστεί, ενώ ανοδικά είναι όλα τα μεγέθη. Σημειώνεται πως τα μέλη του cluster απασχολούν περισσότερους από 6.000 επαγγελματίες και ο συνολικός κύκλος εργασιών ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Βέβαια, τα μεγέθη επηρεάζονται από την παρουσία της Intralot. Όμως, τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που είναι ο συνολικός ετήσιος τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του cluster δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ενώ είναι σημαντικό ότι πέρσι η αύξηση των εσόδων -σε συνολικό επίπεδο- ήταν της τάξεως του 30%, δείγμα ότι υπάρχουν ευκαιρίες στο συγκεκριμένο κλάδο, δεδομένου κιόλας ότι περίπου το 60% των εσόδων αυτών προέρχεται από το εξωτερικό.
Οι προτεραιότητες για το μέλλον, έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί και πρόκειται να υλοποιηθούν για την επόμενη πενταετία αφορούν στην αξιοποίηση του «clustering effect» και του οφέλους που παραδοσιακά εμφανίζεται στους κόλπους συναφών οικοσυστημάτων, προκειμένου να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις, όπως είναι η ανάπτυξη υποδομών ευρείας κλίμακας, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, η υποβοήθηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων καθώς και δράσεις διεθνοποίησης και εξωστρέφειας.
Τέλος, πρωτεύουσα σημασία δίνεται και στη διασύνδεση επιμέρους δημιουργικών κλάδων της οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη τουριστικών εφαρμογών και τεχνολογιών, την ψηφιοποίηση πολιτιστικού περιεχομένου και τη δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα.
Στις άμεσες δράσεις περιλαμβάνεται η λειτουργία ενός incubator για την “επώαση” νέων επιχειρήσεων, στο οποίο αναμένεται να συμμετέχουν αρχικά 5 εταιρείες με συνολικά 25 εργαζόμενους.
Επιπλέον, βασικό κομμάτι της προσπάθειας είναι και η προσέλκυση νέων επενδύσεων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο δρ. Νίκος Βογιατζής, συν-ιδρυτής και γενικός διευθυντής λειτουργία και ανάπτυξης του Corallia και μέλος του συντονιστικού συμβουλίου του gi-Cluster, ανέφερε ότι υπάρχουν επαφές με επενδυτικό fund που ενδιαφέρεται να επενδύσει συνολικά στο gi-Cluster, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μέσα στην επόμενη πενταετία μία σημαντική επένδυση ή εξαγορά σε εταιρεία του cluster, ώστε να αποδειχθεί η δυναμική που έχει ο κλάδος και στην Ελλάδα.