Τι είναι οι θύρες USB Type-C;
Του Δημήτρη Μαλλά
Η Apple ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που το επέλεξε. Ακολούθησε η Google, το νέο Chromebook Pixel της οποίας δεν θα το δούμε μεν στην Ελλάδα, αλλά είναι και αυτό ένας φορητός υπολογιστής που διαθέτει θύρα USB Type-C. Και, όπως ήταν προφανές το ενδιαφέρον για το νέο πρότυπο άρχισε να αυξάνεται.
Από τη στιγμή που υπάρχει Type-C, είναι προφανές ότι υπάρχει και USB Type-A και Type-B. Το USB Type-A είναι η πιο συνηθισμένη μορφή και είναι αυτή που έχουν οι θύρες στους προσωπικούς υπολογιστές. Το Type-B είναι πιο μικρό σε σχέση με το Type-A και συναντάται σε διάφορες μορφές με πιο δημοφιλή το micro USB και χρησιμοποιείται εκτενώς στις φορητές συσκευές όπως είναι τα smartphones, τα tablets, οι φωτογραφικές μηχανές κ.ά. Πρακτικά, τα τελευταία χρόνια όλες οι φορητές συσκευές έχουν θύρα micro USB και τα καλώδια που χρησιμοποιούν είναι από τη μία πλευρά Type-A και από την άλλη Type-B.
Το Type-C είναι λίγο πιο μικρό και πιο στρογγυλό σε σχέση με το Type-A. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι το καλώδιο είναι και από τις δύο πλευρές το ίδιο. Κάτι που αναμένεται στο μέλλον να διευκολύνει σημαντικά την κατάσταση που υπάρχει με τα διάφορα καλώδια που κουβαλάμε για να συνδέουμε τις διάφορες συσκευές μας μεταξύ τους.
Πρακτικά, πάντως, ο λόγος που η Apple αποφάσισε να ενσωματώσει μία θύρα USB Type-C στο νέο MacBook ήταν για να μειώσει το χώρο που καταλαμβάνει η υποδοχή USB στο μηχάνημα. Επιπλέον, όμως, το USB Type-C μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη φόρτιση ενός μηχανήματος. Έτσι, το νέο MacBook έχει μόνο μία υποδοχή -τη θύρα USB Type-C- που χρησιμοποιείται τόσο για τη φόρτιση της μπαταρίας όσο και για τη σύνδεση άλλων ψηφιακών συσκευών!
Γι' αυτό και το πιο χρήσιμο αξεσουάρ για όσους αποκτήσουν τον νέο MacBook θα είναι σίγουρα ένα hub, δηλαδή μία συσκευή που θα συνδέεται με τη θύρα USB του υπολογιστή και θα “βγάζει” 3 ή 4 “παλαιού” τύπου υποδοχές για να μπορεί να συνδέσει κάποιος άλλες ψηφιακές συσκευές, όπως εκτυπωτή, flash drive, εξωτερικό σκληρό δίσκο κ.ά. Σημειωτέον πως θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο ότι σε τέτοιου είδους φορητούς υπολογιστές το ποντίκι συνδέεται μέσω Bluetooth.
Κάτι που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχει προς τα πίσω συμβατότητα. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να συνδέσει συσκευές με USB Type-A καλώδιο. Απλώς, θα χρειάζεται να έχει τον ειδικό μετατροπέα (adaptor). Ο σχετικός μετατροπέας της Apple κοστίζει 19 δολάρια, αλλά σίγουρα θα εμφανιστούν και πιο προσιτά μοντέλα.
Όπως είναι αναμενόμενο, έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζονται οι πρώτες περιφερειακές συσκευές. Η LaCie παρουσίασε ήδη έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο με USB Type-C, η Emteck και η SanDisk έχουν δείξει flash drives που μπορούν να συνδεθούν σε υπολογιστές και με τα δύο γνωστά πρότυπα και γενικότερα τους επόμενους μήνες θα δούμε πολύ περισσότερα προϊόντα που θα υποστηρίζουν το νέο πρότυπο, δεδομένου ότι εκτιμάται πως όλοι οι κατασκευαστές υπολογιστών θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν θα δούμε και τα smartphones και τα tablets να αποκτούν θύρες USB με το νέο πρότυπο. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Apple, τουλάχιστον σε κάποιο από τα επόμενα iPad, να προτιμήσει το USB Type-C αντί για την υποδοχή Lightning προκειμένου να διευρύνει το οικοσύστημα των περιφερειακών συσκευών για τα προϊόντα της.
Μία σημαντική λεπτομέρεια που χρήζει προσοχής είναι ότι το USB Type-C δεν πρέπει να συγχέεται με το USB 3.1. Στην πρώτη περίπτωση, αναφερόμαστε στο σχήμα του καλωδίου, στη δεύτερη στην ταχύτητα διακίνησης δεδομένων. Πρακτικά, πολύ δύσκολα μία συσκευή που υποστηρίζει USB Type-C να μην είναι και USB 3.0 αλλά δεν αποκλείεται να μην είναι και USB 3.1, το νέο πρωτόκολλο για ταχύτητες διακίνησης δεδομένων που φθάνουν στα 10 Gbps αντί για 5 Gbps που υποστηρίζει το 3.0. O συνδυασμός, πάντως, USB Type-C και USB 3.1 είναι πάντως ο καλύτερος δυνατός αυτή τη στιγμή.