Νέες ψηφιακές υπηρεσίες ετοιμάζει το υπ. Εσωτερικών

Εξοικονόμηση έως 380 εκατ. ευρώ από την υιοθέτηση της ψηφιακής υπογραφής σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες ετοιμάζει το υπ. Εσωτερικών
2'

Του Δημήτρη Μαλλά

Μία βελτιωμένη έκδοση του “Ερμή”, της διαδικτυακής πύλης του ελληνικού Δημοσίου, με περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες αλλά και την Κάρτα Πολίτη ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια ημερίδας του ΙΟΒΕ όπου παρουσιάστηκε μία μελέτη για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, σύμφωνα με την οποία η υϊοθέτηση της λύσης της ψηφιακής υπογραφής από την ελληνική δημόσια διοίκηση θα μπορούσε να επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση που θα μπορούσε να φθάσει έως και το ποσό των 380 εκατ. ευρώ.

Στην ομιλία του ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και αυτός στην ψηφιακή υπογραφή επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις εντός του υπουργείου κάνουν λόγο για εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στα πολλαπλά ζητήματα που υπάρχουν όσον αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τη δημόσια διοίκηση, φέρνοντας ως παράδειγμα την έλλειψη προτυποποίησης που θα επέτρεπε την ταχύτερη επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων. Όσον αφορά τις επόμενες δράσεις, επεσήμανε ότι το υπουργείο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη κάτι που θα επιτευχθεί με την νέα έκδοση του Ερμή αλλά και με την Κάρτα Πολίτη. Η τελευταία θα συνδεθεί με το Taxis, τον Ερμή, τα δικαστήρια αλλά και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, ενώ επιπλέον θα υπάρχει και εφαρμογή για smartphones, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι όλα αυτά θα γίνουν με απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Όσον αφορά τη μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, επικεντρώνεται σε κινήσεις που θα είχαν πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Η υιοθέτηση της ψηφιακής υπογραφής είναι μία από αυτές. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, μία αύξηση κατά 100% στη διάδοση των ανοιχτών δεδομένων στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε σημαντική βελτίωση της κατάταξης της χώρας κατά 25 θέσεις σε όρους ανταγωνιστικότητας (από την 56η στην 31η θέση) και κατά 33 θέσεις σε όρους διαφάνειας (από την 80η στη 47η) καθώς και στη δημιουργία 6.332 νέων επιχειρήσεων.

Επίσης, για κάθε 1000 άτομα που βελτιώνουν το επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων (e-skills) που διαθέτουν μπορεί να επιτευχθεί ενίσχυση των εγχώριων εξαγωγών κατά 13,9 εκ ευρώ καθώς και η δημιουργία 72 νέων επιχειρήσεων.

Τέλος, η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξάνει την πιθανότητα καινοτομίας κατά περίπου 4-9 ποσοστιαίες μονάδες και διευκολύνει σημαντικά τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων καθώς αυξάνει τη πιθανότητα εξαγωγών κατά περίπου 1,5-4 ποσοστιαίες μονάδες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή