Toshiba – Έρευνα για commuting & τεχνολογία

Η εικονική πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη και οι …μετακινήσεις μας προς την εργασία μας.Τι δείχνει μία τελευταία έρευνα της Toshiba και πως θα αλλάξουν τα δεδομένα τα επόμενα 20 χρόνια.

Toshiba – Έρευνα για commuting & τεχνολογία
4'

Του Δημήτρη Μαλλά

Προϊόντα τεχνολογίας, όπως tablets και smartphones, χρησιμοποιούν πολλοί Ευρωπαίοι προκειμένου να …περάσουν την ώρα που απαιτείται για να φθάσουν από το σπίτι τους στο χώρο εργασίας τους. Και η τεχνολογία αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια το πως περνάμε αυτό τον χρόνο των μετακινήσεων, το αποκαλούμενο commuting στην αγγλική γλώσσα.

Σύμφωνα με μία έρευνα της ιαπωνικής Toshiba, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου Satellite Click Mini, μίας υβριδικής συσκευής που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός tablet και ενός φορητού υπολογιστή, περίπου το 60% των κατοίκων στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία περνούν πάνω από 30 λεπτά ημερησίως μετακινούμενοι από και προς την εργασία τους, ενώ πάνω από το 30% δαπανά περισσότερα από 45 λεπτά.

Η έρευνα δεν έγινε σε άλλες χώρες αλλά και ακόμη και στην Αθήνα, ο χρόνος εκτιμάται ότι κινείται σε αντίστοιχα επίπεδα.

Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι έχουν αρκετό χρόνο να περάσουν με συσκευές τεχνολογίας δεδομένου κιόλας ότι το 38% των Γερμανών χρησιμοποιεί το τρένο με τα αντίστοιχα ποσοστά να είναι στο 28% στη Γαλλία και στο 18,5% στη Βρετανία. Πάνω από το 50% σε όλες αυτές τις χώρες χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο του, αλλά οι συγγραφείς της έρευνας επισημαίνουν ότι καθώς οδηγούμαστε προς μία εποχή όπου τα αυτοκίνητα θα κινούνται αυτόνομα χωρίς την παρέμβαση του οδηγού, οι επιβάτες θα έχουν χρόνο να περάσουν με κάποιο τρόπο.
Αξιοσημείωτο είναι πως μόλις 1 στους 6 κατοίκους δεν κάνει τίποτα την ώρα που πηγαίνει στη δουλειά του. Το 60% χρησιμοποιεί συσκευές για να ακούει μουσική, το 20% διαβάζει, το 17,% ελέγχει το email του και ένα αντίστοιχο ποσοστό χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα 10% ασχολείται με παιχνίδια.

Μία σημαντική διαφορά είναι ότι μόλις το 37% των Βρετανών δηλώνει ότι οι τεχνολογικές συσκευές τον βοηθούν να περνά πιο εύκολο το χρόνο της μετακίνησης όταν τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Γερμανούς και τους Γάλλους είναι 52% και 47%. Το 28% των Βρετανών και των Γερμανών δηλώνει ότι θα ήθελε η τεχνολογία να τους βοηθά να είναι περισσότερο παραγωγικοί τη συγκεκριμένη ώρα που περνούν πηγαίνοντας στη δουλειά τους, ενώ το 21,7% των Γάλλων θα ήθελε να τους βοηθά να χαλαρώνουν και να γυμνάζονται.

Τι λένε οι Βρετανοί

Το 40% των Βρετανών υποστηρίζει ότι η τεχνολογία που μπορεί να κάνει τη διαδρομή πιο σύντομη είναι η πιο σημαντική, ενώ ακολουθείται από το 37% το οποίο θα ήθελε ψυχαγωγικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Όταν ρωτήθηκαν τι θα ήθελαν να δουν μέσα στην επόμενη πενταετία, το 42% των Βρετανών απάντησε ότι θέλουν συνδεσιμότητα, όπως δωρεάν Wi-Fi, διαθέσιμο σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ το 25% ζητάει διαδραστικούς χάρτες ώστε να προσανατολίζονται και να βρίσκουν πιο γρήγορα την κατεύθυνση για τρένα και λεωφορεία.

Τέλος, το 10,6% των Βρετανών θέλει να μην υπάρχουν οι ταξιδιωτικές κάρτες και οι ανέπαφες πληρωμές αλλά αναγνώριση προσώπων σε στυλ Minority-report ώστε να επιβιβάζεται κάποιος στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το smartphone παραμένει η κορυφαία τεχνολογική επιλογή κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών των Βρετανών, ενώ τα ποσοστά για tablets (14%) και φορητούς υπολογιστές είναι στο 14% και 13% αντίστοιχα.

Μέλλον


Όσον αφορά στο μέλλον, η έρευνα της Toshiba περιλαμβάνει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες προβλέψεις, για τη διατύπωση των οποίων συνεργάστηκε με τον μελλοντολόγο δρ. Ίαν Πίρσον. Η έρευνα κατέληξε ότι οι καινοτομίες τα επόμενες 5, 10 και 20 χρόνια θα είναι οι εξής:

• Έως το 2020: Αυτοκίνητα που θα κινούνται μόνα του (self-driving) θα κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους. Αντί να οδηγούν, οι ιδιοκτήτες θα αξιοποιούν το χρόνο της διαδρομής για εργασία ή ψυχαγωγία, κάνοντας πολλαπλές εργασίες όπως οι επιβάτες των τρένων ή των λεωφορείων. Ορισμένοι θα αξιοποιούν τον επιπλέον χρόνο για να εργαστούν, έχοντας έτσι την επιλογή να φύγουν από το σπίτι πιο αργά και από το γραφείο νωρίτερα.

• Έως το 2025: Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, συνεπώς μπορεί να βλέπουμε social robots στα καθημερινά μας δρομολόγια. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσει διαστάσεις φιλίας και οι άνθρωποι θα δένονται μαζί της. Τα ρομποτοειδή θα κάνουν απλές δουλειές βασιζόμενα στην τεχνητή νοημοσύνη, επί παραδείγματι στην υποδοχή γραφείων ή στα μέσα μαζικής εταφοράς.

• Έως το 2035: Η εικονική πραγματικότητα (VR) θα είναι προσφιλής σε πολλούς ανθρώπους μέχρι το 2020, ωστόσο θα περιλαμβάνει μόνο την όραση και την ακοή. Μέχρι το 2035, οι απευθείας συνδέσεις στον εγκέφαλο θα ενεργοποιούν και τις πέντε αισθήσεις στη VR – θα μοιάζει σαν πρωινό όνειρο (ή πραγματικότητα) και θα χρησιμοποιείται από τους εργαζομένους που μετακινούνται για να μεταφέρουν τον εαυτό τους σε ένα πιο ευχάριστο μέρος τα πρωινά της Δευτέρας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή