Καταργούνται τα τέλη περιαγωγής εντός ΕΕ από τον Ιούνιο του 2017
Του Δημήτρη Μαλλά
Η κατάργηση, όπως ανακοινώθηκε, θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Ιουνίου 2017 και από εκείνη την ημέρα οι συνδρομητές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στα 28 κράτη – μέλη δεν θα έχουν καμία επιπλέον χρέωση όταν θα χρησιμοποιούν τη συσκευή τους ενώ ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Από το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μειώσει σημαντικά τις χρεώσεις περιαγωγής, δηλαδή το επιπλέον κόστος που υπάρχει προκειμένου να χρησιμοποιήσει ένας καταναλωτής το κινητό τηλέφωνο του ή ένα tablet/φορητό υπολογιστή με σύνδεση κινητής τηλεφωνίας όταν βρίσκεται σε άλλη χώρα.
Πριν το 2007, το κόστος αυτό ήταν εξαιρετικά μεγάλο και ήταν συχνό φαινόμενο οι λογαριασμοί πολλών εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων ευρώ για συνδρομητές που είχε βρεθεί εκτός της χώρας τους για μερικές ημέρες.
Αυτή τη στιγμή, το κόστος αυτό έχει μειωθεί σημαντικά και σύμφωνα με την Κομισιόν οι σημερινές χρεώσεις για κλήσεις και SMS είναι τουλάχιστον 80% χαμηλότερες, ενώ στις υπηρεσίες δεδομένων η μείωση φθάνει μέχρι και το 91%.
Επιπλέον, οι εταιρείες κινητής έχουν λανσάρει ειδικά πακέτα περιαγωγής όπου με 5-6 ευρώ ημερήσιο κόστος, ο καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο του ως να είναι στη χώρα του.
Αυτή τη στιγμή, η χρέωση (χωρίς ΦΠΑ) είναι 0,19 ευρώ ανά λεπτό κλήσης για τις εξερχόμενες φωνητικές κλήσεις, 0,06 ευρώ ανά λεπτό για τις εισερχόμενες φωνητικές κλήσεις, 0,06 ευρώ ανά SMS που αποστέλλεται και 0,20 ευρώ ανά ΜΒ για τις υπηρεσίες δεδομένων. Από τον Απρίλιο του 2016, οι χρεώσεις θα μειωθούν περαιτέρω και θα διαμορφωθούν στα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για τις φωνητικές κλήσεις, 0,02 ευρώ ανά απεσταλμένο SMS και 0,05 ευρώ ανά ΜΒ.
Ο αρχικός στόχος ήταν η κατάργηση να τεθεί σε ισχύ από το 2016, αλλά τελικώς προτιμήθηκε το 2017 προκειμένου η υλοποίηση της απόφασης να συνδυαστεί και με την έναρξη σε ισχύ ορισμένων ακόμη δράσεων που περιλαμβάνονται στο νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις επικοινωνίες, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί μέσα στην επόμενη χρονιά.
Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία και για την αποκαλούμενη «διαδικτυακή ουδετερότητα» (net neutrality) ώστε να μην υπάρχει διακριτική μεταχείριση από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προς συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή υπηρεσίες.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι πάροχοι θα πρέπει να διασφαλίζουν το «ανοικτό» Διαδίκτυο και θα μπορούν μεν να προσφέρουν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες προς συγκεκριμένες ιστοσελίδες χωρίς, όμως, να μειώνουν την ποιότητα προς όλες τις υπόλοιπες.