Say cheese at the beach

Το πραγματικό... πάρτι του καλοκαιριού γίνεται στα social media και ειδικά στο Facebook και στο Instagram.

Του Δημήτρη Μαλλά

Ο λόγος είναι απλός: άπαντες θέλουν να δημοσιεύουν φωτογραφίες από τις διακοπές τους είτε για να τους ζηλεύουν όσοι από τους φίλους τους έχουν μείνει πίσω είτε απλώς για να τις έχουν να τις θυμούνται.

Φυσικά, τραβάμε και προσωπικές φωτογραφίες για το ψηφιακό αρχείο μας αλλά η τάση είναι ότι θέλουμε να τις «ανεβάσουμε» στο timeline μας για να δούμε πόσοι θα μας κάνουν like και πόσοι θα τις σχολιάσουν.

Και τις φωτογραφίες αυτές τις τραβάμε κυρίως με το smartphone μας. Μπορεί άπαντες να γνωρίζουν ότι μία «εξειδικευμένη» φωτογραφική μηχανή –ιδίως αυτές που ανήκουν στην κατηγορία των hi-zoom compact ή των DSLR- προσφέρει τη δυνατότητα για πολύ καλύτερες λήψεις, αλλά στην παραλία ή το βράδυ στο μπαράκι, το smartphone θα έχεις μαζί σου και όχι την κάμερα.

Ένας λόγος που προτιμάτε το smartphone είναι η δυνατότητα που προσφέρει για άμεση δημοσίευση των φωτογραφιών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει σύνδεση στο Διαδίκτυο είτε μέσω WiFi είτε μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Σημειωτέον πως υπάρχουν και φωτογραφικές μηχανές με ενσωματωμένη τη δυνατότητα για WiFi, αλλά η αλήθεια είναι πως το smartphone είναι πιο εύχρηστο όσον αφορά στο συγκεκριμένο τομέα.

Τι πρέπει, όμως, να προσέξεις όταν χρησιμοποιείς το smartphone σου για την αποθανάτιση των αναμνήσεων σου από τις φετινές διακοπές σου; Ας δούμε ορισμένες βασικές συμβουλές.

1. Ρυθμίστε το smartphone σας ώστε να τραβά φωτογραφίες στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση που έχει η συσκευή. Είναι κρίμα να έχετε μία συσκευή με ενσωματωμένη κάμερα στα 16 megapixel και να μην την αξιοποιείτε. Γενικότερα, η ποιότητα των φωτογραφιών από τα 8 megapixel και πάνω είναι πολύ καλές. Βέβαια, όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση τόσο αυξάνεται και το μέγεθος της αλλά με τα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων, μία φωτογραφία των 2,5 MBs «ανεβαίνει» πλέον αρκετά γρήγορα. Εκτός και αν η παραλία που είστε είναι σε κάποιο σημείο με πολύ κακή κάλυψη. Τότε, απλά απολαύστε την παραλία και τις φωτογραφίες τις ανεβάζετε αργότερα.

2. Παίξτε λίγο με τις ρυθμίσεις που έχει η εφαρμογή της κάμερας στο smartphone σας. Όλοι οι κατασκευαστές προσφέρουν αρκετές δυνατότητες και λειτουργίες προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα των φωτογραφιών που μπορεί να τραβήξει η συσκευή. Συνήθως, η αυτόματη ρύθμιση κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά καλό είναι να δοκιμάσετε και ότι άλλο «κόλπο» υπάρχει, ιδίως όσον αφορά το ISO και την ταχύτητα του κλείστρου.

3. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το flash, εκτός και αν είστε σε κάποιον πολύ σκοτεινό χώρο και θέλετε οπωσδήποτε να τραβήξετε μία φωτογραφία. Αν και γενικότερα τα smartphones δεν τα πάνε και πολύ καλά με τις νυχτερινές λήψεις.

4. Να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του ψηφιακού zoom, καθώς πέφτει σημαντικά η ποιότητα της φωτογραφίας.

5. Τραβήξτε πολλές φωτογραφίες του τοπίου ή του προσώπου ή της λήψης που θέλετε. Μετά μπορείτε να διαλέξετε ποια σας αρέσει. Οι καλύτερες λήψεις είναι πολλές φορές οι τυχαίες που δημιουργούν αλησμόνητα ενσταντανέ. Γενικώς, κάντε πολλές δοκιμές είναι μία από τις πλέον βασικές συμβουλές.

6. Κρατήστε τη συσκευή με τα δύο χέρια και μπροστά στο πρόσωπο σας. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να είναι περισσότερο σταθερή όταν θα πατήσετε το πλήκτρο για να την τραβήξετε. Επειδή η σταθερότητα μετράει, αναζητείστε κάποια ειδικά αξεσουάρ (π.χ. Shoulderpod S1) που επιτρέπουν να κρατάτε απόλυτα σταθερό το smartphone όταν τραβάτε φωτογραφία.

7. Στις selfies ψάξτε λίγο τις ειδικές λειτουργίες που υπάρχουν και ρυθμίστε το χρονόμετρο τουλάχιστον στα 3 δευτερόλεπτα.

8. Κρατήστε καθαρό το φακό της κάμερας. Πολλές φορές, η θολούρα δεν είναι επειδή κουνήσατε τη συσκευή όταν τραβούσατε την φωτογραφία.

9. Ενεργοποιήστε το πλέγμα. Ο λόγος είναι ότι έτσι θα μπορείτε να ακολουθήσετε τον «κανόνα των τρίτων», σύμφωνα με τον οποίο το κεντρικό θέμα του κάδρου, καλό είναι να μην είναι στο κέντρο της φωτογραφίας αλλά εκεί που τέμνονται οι γραμμές του πλέγματος.

10. Προτιμήστε να τραβάτε φωτογραφίες με το φως πίσω σας. Οι καλύτερες ώρες για φωτογραφίες είναι νωρίς το πρωί και το απόγευμα λίγο πριν πέσει ο ήλιος.

Σχετικές ειδήσεις