Τα αεροπλάνα επηρεάζουν τον καιρό

Αυξημένα είναι τα επίπεδα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στις περιοχές δίπλα σε αεροδρόμια, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων…

Αυξημένα είναι τα επίπεδα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στις περιοχές δίπλα σε αεροδρόμια, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) των ΗΠΑ, δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο περιοδικό “Science”. Σύμφωνα με αυτή, οι συνεχείς προσγειώσεις και απογειώσει των αεροπλάνων προκαλούν μεταβολές στα σύννεφα και κατ’ επέκταση στις τοπικές καιρικές συνθήκες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Άντριου Χέιμσφιλντ, τόνισε πως για να πραγματοποιηθεί η έρευνα χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες δορυφόρου και υπολογιστικά μοντέλα πρόβλεψης του καιρού για να μελετήσουν την επίπτωση των αεροσκαφών στα νέφη σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων γύρω από έξι μεγάλα αεροδρόμια (Λονδίνου, Φρανκφούρτης, Παρισιού, Σιάτλ, Σικάγο και Καναδά).

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως ανάλογα με το αεροδρόμιο και τον τύπο του αεροπλάνου, διαμορφώνονται με ποσοστό 6% κατά μέσο όρο οι συνθήκες για χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις εξαιτίας των κινήσεων των αεροπλάνων.

Συγκεκριμένα μια στις 20 πτήσεις μπορεί να προκαλέσει τα καιρικά φαινόμενα εφόσον η θερμοκρασία στα γειτονικά σύννεφα είναι κάτω από τους 20 βαθμούς κελσίου.