Πτώση ρεκόρ στις πωλήσεις υπολογιστών
Του Δημήτρη Μαλλά
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η γνωστή εταιρεία ερευνών IDC, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας, οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών για το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς μειώθηκαν κατά 10,4% ξεπερνώντας το -9,8% του 2013.
Συνολικά, το 2015 διετέθησαν 276,2 εκατ. προσωπικοί υπολογιστές παγκοσμίως με την ευρωπαϊκή αγορά να είναι από αυτές που δέχθηκαν τα ισχυρότερα πλήγματα. Η IDC εκτιμά ότι ένας λόγος της πτώσης, πέραν της οικονομικής κατάστασης, είναι και ότι πολλοί καταναλωτές προτίμησαν να μην αλλάξουν υπολογιστή δεδομένου ότι τα Windows 10 λειτουργούν χωρίς προβλήματα και σε παλαιότερα μηχανήματα. Σημειωτέον πως η πτώση των πωλήσεων στο δ’ τρίμηνο ήταν της τάξεως του 10,6%.
Η IDC σημειώνει ακόμη την άνοδο των μηχανημάτων που διαθέτουν αποσπώμενο πληκτρολόγιο, τα οποία τα εντάσσει στην κατηγορία των tablets και όχι σε αυτή των PC, αν και όταν το πληκτρολόγιο είναι «συνδεδεμένο» θυμίζουν περισσότερο φορητό υπολογιστή παρά tablet. Σύμφωνα με την IDC, αν συνυπολογιστούν και οι πωλήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας, τότε η μείωση θα ήταν αρκετά χαμηλότερη και θα διαμορφωνόταν στο -7,4%, ενώ για το δ’ τρίμηνο θα ήταν στο -4,6%.
Η δυναμική των «αποσπώμενων tablets», όπως τα αποκαλεί η IDC, είναι τέτοια ώστε αν συνυπολογιστούν στις φετινές πωλήσεις, τότε η υπάρχουσα εκτίμηση για την πορεία της αγοράς PC το 2016 θα ήταν ανοδική κατά 1%-2% από -3,1% που εκτιμάται πως θα είναι χωρίς αυτά τα μηχανήματα.
Σε επίπεδο κατασκευαστών, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Lenovo έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην πρώτη θέση με το μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται στο 20,7% (από 19,2% το 2014) με την HP να ακολουθεί με 19,4% (από 18,4%). Στην τρίτη θέση είναι η Dell με 14,1% (από 13,5%), ενώ στην τέταρτη είναι η Apple με 7,5% (από 6,3%) και την πεντάδα κλείνει η ταϊβανέζικη Acer με μερίδιο αγοράς 7,1% (από 7,8%).