MWC 2016: θα τα καταφέρουν οι συσκευές που φοριούνται;
Του Δημήτρη Μαλλά
Τι περιμένουμε να δούμε; Ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Από «έξυπνα»» ρολόγια και smart bands για την παρακολούθηση των βιομετρικών στοιχείων μας (π.χ. πίεση, χτύπους καρδιάς, πόσο έχεις περπατήσει ή τρέξει) μέχρι οδοντόβουρτσες που μας καθοδηγούν -μέσω του smartphone- για το πόση ώρα και σε ποια σημεία χρειάζεται να βουρτσίσουμε τα δόντια μας!
Όμως, το MWC αλλά και γενικότερα η φετινή χρονιά, θεωρούνται «κομβικής» σημασίας για την αγορά των wearables γιατί πρέπει να φανεί αν θα γίνουν αποδεκτά από το ευρύ κοινό ως συσκευές που έχουν κάποια χρησιμότητα στην καθημερινότητα μας και γι’ αυτό είναι απαραίτητες να αποκτήσουμε κάποια από αυτές. Κάτι που είναι και το ζητούμενο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά.
Η εκτίμηση είναι πως στο MWC θα δούμε την εξέλιξη των wearables. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο διακριτή η χρήση της κάθε συσκευής, όπως και σε ποια ομάδα χρηστών απευθύνεται. Σταδιακά θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε wearables συσκευές που προορίζονται για χρήση μέσα σε εταιρείες και αυτές οι συσκευές θα είναι διαφορετικές από εκείνες που θα χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές.
Στο φετινό MWC θα δούμε περισσότερα «έξυπνα» ρολόγια με υποδοχή για SIM κάρτα ώστε να λειτουργούν αυτόνομα, αν και η τάση είναι προς τα αποκαλούμενα και «έξυπνα» αξεσουάρ που συνδέονται με το smartpone για την ανταλλαγή δεδομένων και στοιχείων. Από τους κατασκευαστές που αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτόν τον τομέα είναι η Sony Mobile, η οποία έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί τη δική της παράδοση στον συγκεκριμένο τομέα.