Η επόμενη γενιά του WiFi θα είναι πολύ γρήγορη
Για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του Διαδικτύου παγκοσμίως, ο βασικός τρόπος πρόσβασης είναι το WiFi. Και παρά την «πίεση» από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ιδίως το 4G αλλά και το επερχόμενο 5G, το WiFi αναμένεται να είναι μαζί μας για αρκετά ακόμη χρόνια καθώς τα νέα πρότυπα υπόσχονται πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων.
Του Δημήτρη Μαλλά
Σημειώστε δε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Wi-Fi Alliance, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει αναλάβει την προώθηση της συγκεκριμένης ασύρματης τεχνολογίας, στο τέλος του 2015 υπήρχαν παγκοσμίως 12 δισ. συσκευές με ενσωματωμένο WiFi chipset. Αριθμός, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στα 16 δισ. στο τέλος του 2016!
Προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «ανταγωνισμό» το WiFi εξελίσσεται αρκετά τα τελευταία χρόνια και το 2016 αναμένεται να είναι μία ιδιαίτερα σημαντική χρονιά. Ένας βασικός λόγος είναι ότι φέτος θα αρχίσει να προωθείται έντονα από τους κατασκευαστές ένα νέο πρότυπο ονόματι 802.11ad, το οποίο αποτελεί το επόμενο βήμα του υπάρχοντος 802.11ac. (To 802.11 είναι η ονομασία που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί όταν αναφέρονται στο WiFi).
Η βασική διαφοροποίηση του 802.11ad, το οποίο αποκαλείται και WiGig (wireless gigabit) είναι ότι προσφέρει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων εντός του ασύρματου δικτύου που έχει δημιουργήσει ο χρήστης. Ταχύτητες που φθάνουν τα 1 Gbps. Αν και οι ταχύτητες σύνδεσης με το Internet δεν φθάνουν το 1 Gbps -εκτός από ορισμένες περιπτώσεις σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κορέα- οι υψηλές ταχύτητες εντός του σπιτιού είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Και αυτό γιατί το WiGig επιτρέπει να γίνουν πραγματικότητα σενάρια όπως είναι η μετάδοση με ελάχιστη καθυστέρηση video περιεχομένου ανάλυσης ultra high definition (UHD) από τον υπολογιστή ή σκληρούς δίσκους συνδεδεμένους στο router σε οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή μέσα σε ένα σπίτι. Κάτι που δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή.
Παράλληλα, το Wi-Fi Alliance προωθεί την δυνατότητα του εντοπισμού θέσης. Όλο και περισσότερες WiFi συσκευές μπορούν να δηλώνουν τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκονται μέσα από ασύρματα δίκτυα, κάτι που με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα για την παρουσίαση μίας σειράς από καινοτόμες υπηρεσίες, σύμφωνα τουλάχιστον με την άποψη του Wi-Fi Alliance.
Ενδεχομένως, όμως, η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων μηνών είναι το λανσάρισμα του WiFi HaLow ή 802.11ah. Το συγκεκριμένο πρότυπο χρησιμοποιεί ασύρματες συχνότητες κάτω από το 1 GHz, κάτι που πρακτικά σημαίνει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη εμβέλεια.
Αυτά τα πλεονεκτήματα θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για εφαρμογές που έχουν σχέση με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) και το WiFi HaLow μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για την ασύρματη διασύνδεση συσκευών όπως είναι οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, αισθητήρες ακόμη και αυτοκίνητα. Ο λόγος είναι ότι με τα υπάρχοντα πρότυπα θα χρειαζόταν οι συσκευές αυτές να φορτίζονται σε αρκετά τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι το οποίο, όπως είναι προφανές, δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό και μειώνει σημαντικά το επίπεδο ευχρηστίας.