Το ελεύθερο λογισμικό θα επιφέρει ανάπτυξη της τεχνολογίας

«Αν πραγματικά επιθυμούμε να υπηρετήσουμε την πρόοδο της τεχνολογίας με σκοπό το όφελος του συνόλου, τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές προς διαφορετικές κατευθύνσεις», δήλωσε ο ιδρυτής του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού Ρίτσαρντ Στόλμαν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που παραχώρησε με θέμα «Τα πνευματικά δικαιώματα απέναντι στην κοινωνία».

Ένα πρόγραμμα μπορεί να είναι δύο πράγματα, υποστήριξε ο Ρίτσαρντ Στόλμαν: είτε ελεύθερο είτε ιδιόκτητο, που σημαίνει ότι ή αναπτύσσεται από κοινότητες ή από εταιρείες. Ωστόσο, οι υπολογιστές που ενσωματώνουν ιδιόκτητο λογισμικό δεν υπακούν τον χρήστη, αλλά τις εταιρείες που τους έχουν αναπτύξει, σε αντίθεση με τα ελεύθερα προγράμματα όπου οι χρήστες ελέγχουν τόσο το πρόγραμμα όσο και τις δραστηριότητές τους. Με το ελεύθερο λογισμικό το πρόγραμμα σέβεται τον χρήστη, χωρίς να τον «κατασκοπεύει», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο ιδρυτής του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού.

Συνέχισε, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν αλλαγές σε κάποιο ελεύθερο πρόγραμμα και να το διανέμουν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Στόλμαν, οι προσπάθειες που γίνονται από τις πολυεθνικές, οι οποίες αποκομίζουν το κέρδος από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας με σκοπό να αυξήσουν την εξουσία τους επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις, έχουν ως αποτέλεσμα να καταστέλλουν την πρόσβαση του κοινού στην τεχνολογία και τη γνώση. Το γεγονός αυτό αποτελεί απειλή τόσο για την κοινωνία όσο και το σύνολό της.

Ο Ρ. Στόλμαν εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύουν ότι το GNU λειτουργικό σύστημα είναι απλά το Linux, κάτι που δεν ισχύει. Όπως τόνισε πρόκειται για μια «συνεργασία» το αποτέλεσμα της οποίας είναι το GNU/Linux.

Ο ίδιος παραδέχτηκε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν είναι κάτοχος κινητού τηλεφώνου, αφού όπως είπε αυτό αποτελεί έναν ικανό «κατάσκοπο» για τις εταιρείες, ενώ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αποκτήσει ποτέ μια τέτοια συσκευή. Πάνω σε αυτό είπε χαρακτηριστικά ότι μια εταιρεία, όπως η Microsoft ή η Apple έχει την δυνατότητα να κατασκοπεύσει όχι μόνο τις δραστηριότητες ενός κινητού, αλλά και τον ίδιο τον χρήστη, καθώς το μικρόφωνο της συσκευής μπορεί να λειτουργεί ακόμα και όταν το τηλέφωνο είναι κλειστό. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθεί ο χρήστης ότι δεν «παρακολουθείται» είναι η απομάκρυνση της μπαταρίας από τη συσκευή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ρίτσαρντ Στόλμαν υποστήριξε ότι οι εταιρείες έχουν βρει τρόπους να εκμεταλλεύονται τους χρήστες μέσω των malware προγραμμάτων (κακόβουλο λογισμικό). Ο χρήστης έχει ανάγκη το διορθωτικό που θα αναπτύξουν οι εταιρείες προκειμένου να είναι σίγουρος για την ασφάλεια τόσο του συστήματός όσο και των προσωπικών του δεδομένων.


Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι σημαντικό οι μαθητές να διδάσκονται πάνω σε ελεύθερο λογισμικό και να μαθαίνουν την ιδεολογία πίσω από αυτό. Κάτι τέτοιο παρέχει στους μαθητές τη ευκαιρία να επικοινωνούν μεταξύ τους και να παρουσιάζουν τις τροποποιήσεις που μπορεί να έχουν κάνει στο ελεύθερο πρόγραμμα. Όλα τα σχολεία, ακόμα και στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν ελεύθερο λογισμικό, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και ούτως ώστε τα παιδιά να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ελεύθερα προγράμματα.

Ο Ρίτσαρντ Στόλμαν ξεκίνησε την ανάπτυξη του GNU το 1984, η βασική ιδέα του οποίου είναι το ελεύθερο λογισμικό: ελεύθερο στην εκτέλεσή του από οποιονδήποτε για οποιοδήποτε σκοπό, ελεύθερο στην πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα και στη μετατροπή του, καθώς και ελεύθερο στην αντιγραφή και την αναδιανομή του, με ή χωρίς αλλαγές. Το GNU project έχει αναπτύξει ένα περιεκτικό σύνολο από εργαλεία ελεύθερου λογισμικού στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη και η δημιουργία του GNU/Linux που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις