Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας στις ψηφιακές συσκευές σας

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις ουκ ολίγες ηλεκτρονικές και ψηφιακές συσκευές είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο λογαριασμός της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται ή μειώνεται.

Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας στις ψηφιακές συσκευές σας
5'

Όμως, υπάρχουν μερικά απλά «κόλπα» που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας, αυξάνοντας παράλληλα την αυτονομία των συσκευών που είναι φορητές (π.χ. smartphones, laptops), και βοηθώντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Του Δημήτρη Μαλλά

Smartphones

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των χρηστών smartphones είναι πόσο γρήγορα τελειώνει η μπαταρία. Οι κατασκευαστές έχουν προσθέσει διάφορες τεχνολογίες για να επιμηκύνουν την αυτονομία, η οποία μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αν ακολουθήσετε ορισμένες συμβουλές:

• Ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης στο αυτόματο. Η οθόνη είναι από τους βασικούς «καταναλωτές» ενέργειας ενός smartphone.

• Κλείστε τις ασύρματες συνδέσεις που δεν χρειάζεστε. Αν δεν είστε «φαν» του Bluetooth για παράδειγμα, μπορείτε να το έχετε κλειστό. Το ίδιο και το NFC, ενώ ακόμη και το WiFi θα μπορείτε να έχετε κλειστό όταν είστε εκτός σπιτιού ή γραφείου. Ούτως ή άλλως, είναι πολύ εύκολο να το ανοίξετε εκ νέου...

• Κάντε συχνά «εκκαθάριση» των εφαρμογών. Βασική πηγή κατανάλωσης ενέργειας είναι και όταν έχετε ανοικτές πολλές εφαρμογές, και ειδικά υπάρχουν ορισμένες που κάνουν ιδιαίτερα μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Πολλά smartphones έχουν ειδικές εφαρμογές που «καθαρίζουν» τη συσκευή. Αν δεν έχει η δική σας, μπορείτε να «κατεβάσετε» μία με την πιο γνωστή να είναι αυτή του Clean Master. Υπάρχουν και εφαρμογές που υποστηρίζουν ότι βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που αναμένει κανείς.

• Μην συνδέετε διαρκώς το κινητό σας στο φορτιστή. Για την καλύτερη «υγεία» της μπαταρίας, περιμένετε μέχρι να πέσει κάτω από το 10%.

• Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση, μην αφήνετε το κινητό συνδεδεμένο στην πρίζα, αν θέλετε να μην υπάρχει επιπλέον -έστω και μικρή- κατανάλωση.

• Βγάλτε το φορτιστή από την πρίζα. Αν τον αφήσετε, υπάρχει μία μικρή κατανάλωση ενέργειας.

Φορητοί υπολογιστές

Στους φορητούς υπολογιστές έχουν γίνει άλματα προόδου όσον αφορά στη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με το παρελθόν. Σημειωτέον πως ένας βασικός παράγοντας είναι ο επεξεργαστής που χρησιμοποιείται. Όσο πιο καινούριος είναι, τόσο χαμηλότερη η κατανάλωση ενέργειας. Από εκεί και πέρα, αρκετές από τις συμβουλές είναι αντίστοιχες με εκείνες για τα smartphones. Αλλά υπάρχουν ορισμένα ακόμη σημεία που χρήζουν προσοχής, όπως είναι:

• Καλό είναι να μην έχετε διαρκώς συνδεδεμένο το φορητό υπολογιστή σας στο φορτιστή του. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, βγάλτε τον από το φορτιστή και αφήστε τη μπαταρία σχεδόν να τελειώσει.

• Το επίπεδο της φωτεινότητας της οθόνης επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας.

• Οι ασύρματες συνδέσεις είναι μία άλλη βασική πηγή κατανάλωσης ενέργειας.

• Ελέγχετε συχνά την εφαρμογή για τη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας που έχουν όλοι οι φορητοί υπολογιστές. Εκεί θα βρείτε διάφορα προφίλ και είναι προφανές ότι αυτό των υψηλών επιδόσεων σημαίνει και μεγαλύτερη κατανάλωση.

Τηλεοράσεις

Σημαντικά βήματα βελτίωσης έχουν γίνει και στο χώρο των τηλεοράσεων, όπου στα νέα μοντέλα η κατανάλωση ενέργειας κινείται πλέον σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Μπορείτε, πάντως, να μειώσετε λίγο παραπάνω την κατανάλωση, αρκεί να μην αφήνετε την τηλεόρασή σας σε κατάσταση αναμονής. Και αν χρησιμοποιείτε και πολύπριζο με on/off διακόπτη, καλό είναι να τον βάζετε στο off, αν θέλετε να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση ενέργειας.

Ηλεκτρικές συσκευές

Στις μεγάλες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, πλυντήριο, κουζίνα, κλιματιστικό κ.ά.) είναι προφανές ότι είναι πρακτικά αδύνατο να κλείνετε το διακόπτη το βράδυ που πάτε για ύπνο. Γενικώς, υπάρχει και εδώ σημαντική βελτίωση στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά δεν είναι και πολλά αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος αφού αγοράσει μία ηλεκτρική συσκευή. Μπορεί, όμως, να κάνει πριν υπό την έννοια ότι όταν πάτε να αγοράσετε μία ηλεκτρική συσκευή δώσετε έμφαση στην ενεργειακή κλάση της. Όσο πιο μεγάλη είναι η ενεργειακή κλάση, τόσο χαμηλότερη είναι η κατανάλωση ενέργειας.
Η ετικέτα κάθε προϊόντος περιλαμβάνει, κατά κανόνα, 7 τάξεις ενεργειακής απόδοσης, που ανάλογα με το είδος του προϊόντος κλιμακώνονται από το G (κόκκινο χρώμα που αφορά σε προϊόν χαμηλής απόδοσης) έως το Α+++ (σκούρο πράσινο χρώμα που υποδηλώνει ιδιαίτερα αποδοτικό προϊόν). Η σήμανση κάθε προϊόντος γίνεται με έγχρωμο βέλος η αιχμή του οποίου είναι απέναντι από την αντίστοιχη τάξη ενεργειακής απόδοσής του. Οι διαφορές μεταξύ των ενεργειακών κλάσεων εξαρτώνται και από το είδος της συσκευής.

Επίσης, προσέξτε αν η συσκευή φέρει το σήμα «Energy Star». Πρόκειται για ένα σήμα ποιότητας που φέρουν εκείνες οι ηλεκτρικές συσκευές γραφείου (οθόνες και υπολογιστές, εκτυπωτές, φορητοί υπολογιστές, κ.ά.), οι οποίες πληρούν ορισμένες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης. Ουσιαστικά πρόκειται για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει το σήμα «Energy Star» για συσκευές εξοπλισμού γραφείων στο πλαίσιο συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή