Οι «μύθοι» στην χρήση των smartphones
Πόσες φορές έχετε ακούσει φίλους και γνωστούς να σας λένε για «κόλπα» προκειμένου να βελτιώσετε και να επιμηκύνετε τη χρήση διαφόρων προϊόντων;
Του Δημήτρη Μαλλά
Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, όπου, όπως και να το κάνουμε, έχουμε μία τάση να είμαστε «παντογνώστες» αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδίως στα smartphones, τείνουν πλέον άπαντες να γίνουν ειδικοί και η ατάκα «εγώ θα σου πω» να είναι πλέον πιο κλασική από ποτέ.
Το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες των smartphones είναι η μπαταρία. Και εκεί είναι που θα ακούσεις τους περισσότερους «μύθους». Όπως, για παράδειγμα, ότι δεν πρέπει να αφήνεις τη συσκευή σου το βράδυ να φορτίζει γιατί «χαλάει» η μπαταρία. Το γιατί δεν το εξηγεί ποτέ κανείς, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επαρκή δικαιολογία πέραν της ελαφράς αύξησης της κατανάλωσης ρεύματος. Βέβαια, παλαιότερα, οι κατασκευαστές, μόλις ολοκληρωνόταν η φόρτιση, εμφάνιζαν μηνύματα που σε παρότρυναν να βγάλεις το κινητό από την πρίζα αλλά αυτό ήταν ξεκάθαρα λόγω των «οικολογικών» ανησυχιών που εμφανίζονται κατά καιρούς στα επιτελεία των μεγάλων ομίλων. Το γεγονός ότι τα μηνύματα αυτά έχουν κοπεί σε μεγάλο βαθμό, μάλλον κάτι δείχνει
Ένας άλλος «μύθος» είναι ότι μπορείς να επιμηκύνεις τη ζωή της μπαταρίας αν αφήνεις το smartphone σου να φθάσει στο 2% και τότε να επιδιώξεις να το ξαναφορτίσεις. Αυτό ενδεχομένως να ίσχυε πριν από αρκετά χρόνια και ειδικά με τις μπαταρίες νικελίου – καδμίου, αλλά πλέον αυτό έχει αλλάξει και έχει ελάχιστη σημασία. Σημειωτέον πως ότι και αν κάνετε, μετά από ένα χρόνο φορτίσεων, η μπαταρία θα έχει απώλειες και εκεί που το smartphone «άντεχε» μέχρι το βράδυ, ξαφνικά βλέπεις ότι χρειάζεται φόρτιση στις 5 το απόγευμα!
Επίσης, όσοι σπεύδουν να κλείνουν συνεχώς τις ανοικτές εφαρμογές, μην περιμένουν και μεγάλη βελτίωση. Γιατί τα apps είναι μεν ανοικτά, αλλά δεν καταναλώνουν τίποτα, μέχρι,, φυσικά, να τα «ανακαλέσετε» για να ασχοληθείτε μαζί τους. Τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας την κάνει η οθόνη και το ίδιο το λειτουργικό -ιδίως το Android είναι αρκετά «ενεργοβόρο»- οπότε είναι προτιμότερο να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα στο αυτόματο και να ορίσετε το smartphone να μπαίνει σε κατάσταση αναμονής όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Έτσι, κάτι μπορεί να κερδίσετε.
Ακόμη, αν θεωρείτε ότι κλείνοντας το WiFi και το Bluetooth θα κερδίσετε κάτι ιδιαίτερο, μην είστε και τόσο βέβαιοι. Η κατανάλωση ενέργειας που κάνουν, όταν δεν χρησιμοποιούνται, φυσικά, είναι εξαιρετικά χαμηλή, οπότε δεν κερδίζετε και τίποτα με το να ανοιγοκλείνετε διαρκώς τις συγκεκριμένες λειτουργίες. Μάλιστα, επειδή το WiFi κάθε φορά που ενεργοποιείτε αναζητά αμέσως ανοικτά δίκτυα, αυξάνεται και η κατανάλωση ενέργειας! Αυξημένη κατανάλωση υπάρχει αλλά μόνο αν γίνεται χρήση των εφαρμογών. Άρα, αν βλέπετε video στο YouTube και στο Facebook μέσω WiFi, μην περιμένετε να αντέξει πολύ η μπαταρία του smartphone σας. Ακόμη και αν το έχετε φθάσει 123 φορές στο 2% πριν το ξαναφορτίσετε.
Από τις πλέον ενδιαφέρουσες κινήσεις που κάνουν πολλοί χρήστες smartphones είναι η αγορά προστατευτικής μεμβράνης για μία συσκευή με οθόνη φτιαγμένη από Gorilla Glass. Και μόνο το όνομα της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στην οθόνη σας θα έπρεπε να σας πείσει ότι από γρατσουνιές δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την οθόνη σας. Για την προστατευτική μεμβράνη δεν είμαστε τόσο βέβαιοι. Συν ότι με την μεμβράνη η αίσθηση που έχετε όσον αφορά στην αφή της οθόνης δεν είναι η ίδια.
Τέλος, αγαπημένος «μύθος» είναι να χρησιμοποιεί κανείς τον φορτιστή που περιλαμβανόταν στο κουτί της συσκευής που αγόρασε. Με εξαίρεση τα iPhone και ορισμένα -πολύ λίγα- νέα μοντέλα που χρησιμοποιούν θύρα USB Type-C, ο φορτιστής είναι κοινός για τα smartphones καθώς όλα φορτίζουν μέσω της θύρας microUSB. Άρα, οποιοσδήποτε φορτιστής μπορεί να κάνει τη δουλειά. Αν θα φορτίσει γρήγορα ή όχι το κινητό, σχετίζεται πολλές φορές με την ποιότητα του καλωδίου και μετασχηματιστή (adaptor). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φορτιστές που είναι καλύτεροι από αυτόν που ήταν στη συσκευασία. Ιδίως, όταν μιλάμε για smartphones με τιμή πώλησης κάτω από τα 200 ευρώ. Αλλά, τι να λέμε εμείς; Αφού το είπε ο φίλος της Λίτσας, ο οποίος ξέρει από ...αυτά!