Ασύλληπτο: Εσείς είσαστε έτοιμοι για ταχύτητα internet 100 gigabytes το δευτερόλεπτο;

Ιάπωνες ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα και της εταιρείας Panasonic ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν έναν πομπό terahertz (THz), ο οποίος είναι ικανός να μεταδίδει ασύρματα ψηφιακά δεδομένα με ταχύτητα που υπερβαίνει τα 100 gigabytes (0,1 terabyte) το δευτερόλεπτο, μέσω ενός μοναδικού καναλιού, χρησιμοποιώντας τη συχνότητα των 300 GHz.

Ασύλληπτο: Εσείς είσαστε έτοιμοι για ταχύτητα internet 100 gigabytes το δευτερόλεπτο;
1'

Οι αυξημένες δυνατότητες των νέων ασύρματων πομπών terahertz, μεταξύ άλλων, μπορεί να κάνουν την μετάδοση δεδομένων μέσω δορυφόρων εξίσου γρήγορη με την μετάδοση δεδομένων μέσω των επίγειων οπτικών ινών.

Η ιαπωνική τεχνολογία επιτρέπει ταχύτητες ασύρματης μετάδοσης που είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερες από αυτές των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), τα οποία αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους γύρω στο 2020.

Η συχνότητα THz (1 THz ισοδυναμεί με 1.000 GHz) είναι μια νέα και αναξιοποίητη τεράστια πηγή συχνοτήτων, που αναμένεται να αξιοποιηθεί μελλοντικά για υπερ-υψηλής ταχύτητας ασύρματες επικοινωνίες.

Ο ιαπωνικός πομπός επιτυγχάνει ταχύτητα επικοινωνίας της τάξης των 105 gigabyte ανά δευτερόλεπτο στη γκάμα συχνοτήτων από 290 έως 315 GHz. Οι συχνότητες αυτές μέχρι στιγμής παραμένουν αναξιοποίητες διεθνώς, αλλά η χρήση τους αναμένεται να τεθεί επί τάπητος από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών έως το 2019.

Με ταχύτητα 105 gigabyte/sec, το περιεχόμενο ενός DVD μπορεί να μεταδοθεί ασύρματα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

«Συνήθως μιλάμε για ασύρματη μετάδοση δεδομένων με ταχύτητες της τάξης των megabytes ανά δευτερόλεπτο ή των gigabytes ανά δευτερόλεπτο. Όμως πλέον πλησιάζουμε την ταχύτητα των terabytes ανά δευτερόλεπτο, χρησιμοποιώντας ένα απλό μονό κανάλι επικοινωνίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Μινόρου Φουτζισίμα του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή