Κάρμεν Μιράντα: Η Google τιμάει την 108η επέτειο από τη γέννησή της
Γεννημένη στην Πορτογαλία, βρέθηκε στη Βραζιλία σχεδόν ενός έτους, όταν η μητέρα της πήγε να βρει τον μετανάστη σύζυγό της. Γνώρισε την απόλυτη δόξα, αλλά και την απαξίωση – οι Βραζιλιάνοι ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την απουσία της στην Αμερική – και πέθανε το 1955 από καρδιακή προσβολή έπειτα από χρόνια κατανάλωση ποτού και χρήσης αμφεταμινών και βαρβιτουρικών.
Πρωταγωνίστησε σε 14 ταινίες στο Χόλιγουντ αλλά και στο Broadway, ενώ ακόμη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ την προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο για να τραγουδήσει!
Το 1940 ήταν το τρίτο δημοφιλέστερο πρόσωπο της Αμερικής και η πιο ακριβοπληρωμένη performer.
Η Carmen Miranda ήταν η «βασίλισσα» της σάμπα, και η «βασίλισσα» των τεράστιων καπέλων. Η Κάρμεν ήταν η πραγματική πρώτη διδάξασα στις ογκώδεις πλατφόρμες. Αν και ήταν σχετικά κοντή, πάνω στη σκηνή φαινόταν "τεράστια" όχι μόνο χάρη στο τεράστιο ταλέντο της, αλλά και στα υπερμεγέθη καπέλα της.
Μπορεί να μην υπάρχει επίσημη αναφορά, η γυναίκα που φιγουράρει στις μπλε ετικέτες γνωστής μάρκας που εμπορεύεται μπανάνες παραπέμπει άμεσα στην Carmen Miranda.
Το άδοξο τέλος της
Εξαρτημένη από το αλκοόλ και από τη χρήση αμφεταμινών και βαρβιτουρικών, η Κάρμεν Μιράντα έπαθε καρδιακή προσβολή πάνω στη σκηνή την ώρα της παράστασης και πέθανε λίγες ώρες αργότερα από δεύτερο επεισόδιο, σε ηλικία 46 χρονών.
Ο θάνατός της βύθισε τη Βραζιλία σε εθνικό πένθος. Περισσότεροι από 500.000 Βραζιλιάνοι την συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία.
Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Ρίο, και το 1956, ο σύζυγός της χάρισε όλα της τα υπάρχοντα για τη δημιουργία ενός Μουσείου στη μνήμη της Κάρμεν Μιράντα. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1976.
Για την προσφορά της στην βιομηχανία του κινηματογράφου, η Κάρμεν Μιράντα έχει το δικό της αστέρι στο Walk of Fame στο Χόλιγουντ.