Το νέο μανιφέστο του mister Facebook
Του Δημήτρη Μαλλά
Το σύνθημα του Facebook είναι «να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μοιράζονται και να κάνει τον κόσμο περισσότερο ανοικτό και δικτυωμένο». Αυτή η προσπάθεια μπορεί να έχει στεφθεί με επιτυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δημιουργηθεί και προβλήματα, όπως είναι το ζήτημα που έχει προκύψει με τις πολιτικές ακρότητες και τις ψευδείς ειδήσεις που εμφανίζονται στο Facebook. Κάτι που φαίνεται να έχει κατανοήσει ο κ. Ζάκερμπεργκ, ο οποίος στην επιστολή του κάνει λόγο για αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, αξιοποιώντας μία σειρά από νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν στους χρήστες του Facebook να διαμορφώνουν οι ίδιοι ακόμη περισσότερο μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένοι να φθάσουν στα άκρα.
Στην επιστολή του, ο κ. Ζάκερμπεργκ κάνει λόγο για τη δημιουργία μίας κοινωνικής υποδομής που θα μας φέρει πιο κοντά ως μία παγκόσμια κοινότητα προκειμένου να έχουμε τη πιο θετική επίδραση στον κόσμο. Σχέδιο ιδιαίτερο φιλόδοξο, το οποίο, όμως, ο κ. Ζάκερμπεργκ δείχνει να πιστεύει.
Σύμφωνα με το πλάνο, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία κοινοτήτων όπου θα υπάρχει αλληλουποστήριξη, ασφάλεια, καλή και σωστή πληροφόρηση, δεν υπάρχουν αποκλεισμοί και τα μέλη της θα προσφέρουν στην κοινωνία. Κάτι που μοιάζει αρκετά ουτοπικό, από την άλλη πλευρά, ουσιαστικά πρόκειται για το νέο μανιφέστο λειτουργίας του Facebook, οπότε είναι μάλλον αναμενόμενο να υπάρχουν και υπερβολές στο κείμενο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Ζάκερμπεργκ κάνει λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης μίας κοινωνικής υποδομής για την κοινότητα όπως την αποκαλεί, αλλά αναρωτιέται αν θα πρέπει να συνδέσουμε περισσότερους ανθρώπους ή θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί.
Αυτό πάντως που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη εντός των κοινοτήτων και τη δημιουργία ομάδων. Φέρνει μάλιστα το παράδειγμα των Groups, της σχετικής υπηρεσίας του Facebook, σημειώνοντας ότι περισσότερα από 100 εκατ. χρήστες είναι συνδεδεμένοι σε ομάδες που έχουν κάποια σημασία.
Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία του αισθήματος της ασφάλειας με τον κ. Ζάκερμπεργκ να υποστηρίζει ότι το Facebook έχει καταφέρει να το προσφέρει καθώς επιτρέπει την ταχεία επικοινωνία, ιδίως σε στιγμές κρίσεων και φυσικών καταστροφών. «Μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που έχουμε για να διατηρούμε ασφαλείς τους ανθρώπους είναι να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να μπορούμε να καταλαβαίνουμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τι συμβαίνει. Στο μέλλον, θα μπορούν να υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις όπου η κοινότητα θα εντοπίζει κινδύνου που προέρχονται από ψυχικές διαταραχές, ασθένειες ή εγκλήματα» τονίζει ο ιδρυτής του Facebook.
Ο κ. Ζάκερμπεργκ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της σωστής ενημέρωσης, καθώς φαίνεται ότι πλέον συμφωνεί με την άποψη ότι στο Facebook κυκλοφορούν πολλές ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Όπως επίσης υπάρχει και το θέμα του περιεχομένου που παραβιάζει προσωπικά δεδομένα ή είναι ανάρμοστο για πολλούς χρήστες.
Εκεί, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να παίξει ρόλο με το Facebook να ετοιμάζει εργαλεία που θα εντοπίζουν πιο γρήγορα περιεχόμενο που θα πρέπει να ελεγχθεί αναφορικά με το πόσο παραβιάζει τις προτιμήσεις του χρήστη. Όπως και κατά πόσον αυτό το περιεχομένο είναι ρατσιστικό, περιέχει εικόνες βίας ή παρενοχλεί σεξουαλικά. Η τεχνητή νοημοσύνη δείχνει να είναι το κλειδί στην προσπάθεια του Facebook να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα.
Ο δημιουργός του Facebook κάνει ιδιαίτερη αναφορά επίσης στην ανάγκη των ανθρώπων να εμπλακούν στην κοινότητα και μάλιστα θεωρεί ότι η ψήφος είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το μόνο και το Facebook μέσω των εργαλείων του, όπως είναι οι Εκδηλώσεις και οι Ομάδες θα μπορούσε να βοηθήσει στην μεγαλύτερη εμπλοκή των ανθρώπων στις δράσεις της τοπικής κοινότητας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο κ. Ζάκερμπεργκ, ο οποίος δείχνει ότι θέλει να μετατρέψει το Facebook σε κεντρικό άξονα της καθημερινότητας μας σε όλα τα επίπεδα.