MWC 2017: Ψηλά η Ελλάδα στα 5G πλάνα της Deutsche Telekom
Αποστολή στη Βαρκελώνη: Δημήτρης Μαλλάς
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων που έκανε ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός στο πλαίσιο του φετινού Mobile World Congress, η Ελλάδα είναι μία από τις 8 χώρες όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν δοκιμές αξιοποίησης της τεχνολογίας narrowband – IoT (NB-IoT), η οποία μπορεί να μη λειτουργεί σε δίκτυα 5G, τα οποία άλλωστε ακόμη δεν υπάρχουν, αλλά αποτελεί ένα πρώτο δείγμα της διαφορετικής φιλοσοφίας της επόμενης γενιάς δικτύων.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της DT, η Κλόντια Νέματ, γενική διευθύντρια του τομέα τεχνολογίας και καινοτομίας του γερμανικού ομίλου, η έναρξη της εμπορικής διάθεσης υπηρεσία NB-IoT σε αυτές τις 8 χώρες είναι προγραμματισμένη για το 2017.
Το NB-IoT αφορά στον τρόπο διασύνδεσης συσκευών όπως αισθητήρες, αυτοκίνητα, ρομπότ κ.λπ. μεταξύ τους. Η νέα τεχνολογία προσφέρει ευκολότερη διασύνδεση και με χαμηλότερο κόστος, σε σχέση με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα. Ένα παράδειγμα χρήσης είναι υπηρεσίες γρήγορης & αυτόματης εύρεσης θέσης πάρκινγκ στους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο.
Γενικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 5G είναι ψηλά στα πλάνα της DT και όπως ανέφερε και ο Σρίνι Γκοπαλάν, ο νέος επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες τους γερμανικού ομίλου, ο στόχος είναι η εμπορική διάθεση δικτύων 5ης γενιάς να ξεκινήσει το 2020, αλλά το ποιες χώρες θα είναι στο πρώτο κύμα θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. «Θα ήθελα να είναι όλες» σημείωσε ο κ. Γκοπαλάν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης από τις χώρες της Ευρώπης όπου έχει παρουσία η Deutsche Telekom, στις οποίες, ως γνωστόν, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ MOBILE WORLD CONGRESS 2017
Ο κ. Γκοπαλάν υποστήριξε πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα με το 5G να διαδραματίζει κύριο ρόλο όταν κάνει την εμφάνιση του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της DT για την Ευρώπη, ένα μεγάλο ατού που έχει ο όμιλος είναι πως σε όλες τις χώρες έχει σχέση με την πλειοψηφία των εκεί νοικοκυριών, όπως, επίσης, και έχει ηγετική θέση και στο χώρο των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Επίσης, διαθέτει εξαιρετικές ομάδες όσον αφορά τον κλάδο της υλοποίησης έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (system integration), κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα σε μία περίοδο που σε πολλές χώρες η κυβέρνηση αλλά και οι επιχειρήσεις υλοποιούν μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τα στελέχη της DT αναφορικά με τις φήμες που υπάρχουν περί πώλησης της Romtelecom και Cosmote Romania με την απάντηση της γερμανικής πλευράς να είναι ότι δεν υπάρχουν πλάνα για την πώληση κάποιας δραστηριότητας. Μάλιστα, ο κ. Γκοπαλάν υποστήριξε πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν στην περιοχή.
Όλα τα tech trends πρώτα στα Public!