Η Marie Harel γεννήθηκε πριν από 256 χρόνια, στις 28 Απριλίου 1761, στο χωριό Καμαμπέρ, στη βορειοδυτική Γαλλία.
Εκείνη παρασκεύασε για πρώτη φορά το τυρί Καμαμπέρ, με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, στα τέλη του 18ου αιώνα.
Σύμφωνα με τo μύθο, , ο ιερέας Charles-Jean Bonvoust από την περιοχή Μπρι κοντά στο Παρίσι, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στο χωριό κατά τη Γαλλική Επανάσταση, ήταν εκείνος που της είπε τη «μυστική» ως τότε συνταγή.
Αν και για τις συγκεκριμένες αναφορές δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις, η Marie Harel ήταν υπαρκτό πρόσωπο και παρήγαγε το ιδιαίτερο αυτό τυρί, ενώ ανέπτυξε σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα
Το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, οι απόγονοι της Marie Harel ήταν οι μόνοι παραγωγοί που είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία «Καμαμπέρ» για το τυρί τους, ωστόσο από το 1870 και έπειτα, και άλλοι Νορμανδοί παραγωγοί άρχισαν να χρησιμοποιούν το όνομα.
Η Marie Harel απεβίωσε το τον Νοέμβριο του 1844 Βινμουτιέ του Νομού Ορν, όπου βρίσκεται και το άγαλμά της.
Πληροφορίες από Wikipedia