Eva Ekeblad: Όσα πρέπει να ξέρετε για την επιστήμονα που έφτιαξε αλεύρι και αλκοόλ από τις πατάτες
Η Eva Ekeblad ανακάλυψε την παρασκευή αλευριού και αλκοόλ από τις πατάτες.
Κατάφερε επίσης να κάνει τις πατάτες κύρια τροφή για το λαό της Σουηδίας καθώς παλαιότερα καλλιεργούνταν μόνο σε θερμοκήπια και θεωρούνταν τροφή μόνο για τους πολύ ευκατάστατους.
Δείτε το doodle της Google:
Ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών, σε ηλικία 24 ετών.
Η Σουηδή αριστοκράτισσα Eva Ekeblad διαχειρίστηκε μερικά από τα οικογενειακά κτήματα λόγω της συχνής απουσίας του συζύγου της και γενικά θεωρήθηκε δίκαιη ως προς τους αγρότες προστατεύοντάς τους από τις κατασχέσεις. Μάλιστα, όταν έμεινε χήρα το 1771 αποσύρθηκε στην εξοχή.
Ο λόγος, για τον οποίο η Google τιμά την 293η επέτειο από τη γέννηση της Eva Ekeblad είναι για την ανακάλυψή ότι από τις πατάτες μπορεί να παραχθεί αλεύρι και αλκοόλη.
Το 1746 έγραψε στην Ακαδημία σχετικά με το συγκεκριμένο φυτό που είχε εισαχθεί τη Σουηδία ήδη από το 1658, αλλά βρισκόταν μόνο στα θερμοκήπια της αριστοκρατίας.
Η καθιέρωση της πατάτας στο τραπέζι των Σουηδών σήμαινε ότι βελτιώθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες και επιπλέον μειώθηκε η συχνότητα των λιμών.
Οι ανακαλύψεις της έγιναν σε μια εποχή που η Σουηδία είχε έλλειψη δημητριακών, όπως η βρώμη και το κριθάρι, που ήταν απαραίτητα για τα τρόφιμα και τα αλκοολούχα ποτά της χώρας.
Επιπλέον, το 1751 η Eva Ekeblad ανακάλυψε μια μέθοδο λεύκανσης με σαπούνι των βαμβακερών υφασμάτων και νημάτων, ενώ ένα χρόνο μετά σκέφτηκε ότι τα επικίνδυνα συστατικά στα καλλυντικά της εποχής θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλευρο πατάτας.