Οι πρώτοι μετανάστες ήταν Αβορίγινες
Ποιος θα πίστευε πως μια τούφα μαλλιών θα ανέτρεπε τις θεωρίες μας για τις μεταναστεύσεις των προγόνων μας έξω από την Αφρική. Μια τούφα λοιπόν αφαιρεί από τους Ευρωπαίους τον τίτλο των αρχαιότερων εποίκων του ανθρώπινου είδους.
Σύμφωνα με επιστήμονες που μελέτησαν το γονιδίωμα των Αβορίγινων της Αυστραλίας, ο πληθυσμός αυτός εγκατέλειψε πρώτος την αφρικανική ήπειρο και είχε ήδη εγκατασταθεί στον σημερινό τόπο κατοικίας του 25.000 χρόνια νωρίτερα από όλους τους υπολοίπους.
Η μπούκλα μαλλιών που έμελε να ρίξει φως στη θεωρία της μετανάστευσης, ήταν δώρο ενός ιθαγενή της Αυστραλίας στον Βρετανό ανθρωπολόγο Αλμπερτ Κον Χάντον το 1921. Σήμερα το DNA της αναλύθηκε από ομάδα διεθνών ερευνητών η οποία διάβασε την αλληλουχία του γονιδιώματος των Αβορίγινων.
Ο κάτοχός της σύμφωνα με τους μελετητές θα πρέπει να είχε «καθαρή» καταγωγή εφόσον την εποχή εκείνη οι Αβορίγινες δεν είχαν ακόμη διασταυρωθεί με τους ευρωπαίους εποίκους.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες συνέκριναν το γονιδίωμα του αυστραλού ιθαγενή με αυτό σύγχρονων Κινέζων, Ευρωπαίων και Αφρικανών εξετάζοντας τις διαφορές στις μεταλλάξεις του DNA. Διαπίστωσαν ότι το DNA του Αβορίγινα εμφάνιζε μοναδικές μεταλλάξεις, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι πρόγονοί του θα πρέπει να είχαν αποκοπεί από τους Ευρωπαίους και τους Ασιάτες προτού αυτές οι δυο ομάδες χωριστούν μεταξύ τους.
Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος των μακρινών προγόνων των σημερινών Αβορίγινων από την Αφρική είχε σημειωθεί πολύ νωρίτερα από αυτή των Ευρωπαίων και των Ασιατών. Δηλαδή, αντίθετα με τις ως τώρα θεωρίες, οι Αβορίγινες δεν κατάγονται από τους Ασιάτες, αλλά αποτελούν «καθαρή» φυλετική ομάδα που έφθασε στην Αυστραλία απ’ ευθείας από την Αφρική.
Αυτό σημαίνει πως εν μέρει καταρρίπτεται η θεωρία που υποστηρίζει ότι οι «αρχαιότεροι» ανθρώπινοι έποικοι εκτός της Αφρικής είναι οι Ευρωπαίοι.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι Αβορίγινες «βγήκαν» από την Αφρική πρώτοι και ήταν εγκατεστημένοι στην Αυστραλία ήδη 25.000 χρόνια προτού οι πρόγονοι των σημερινών Ευρωπαίων και Ασιατών εποικίσουν στις περιοχές που ζουν σήμερα.