Πόσο πιο ακριβά θα πληρώσουν οι Έλληνες το iPhone 8;
Του Δημήτρη Μαλλά
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Prisync, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των λύσεων λογισμικού, η τιμή πώλησης της βασικής έκδοσης του iPhone 8 στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των 32 χωρών απ’ ολόκληρο τον κόσμο που εξέτασε η συγκεκριμένη εταιρεία. Συγκεκριμένα, με την τιμή στα 859 ευρώ (ή 1030 δολάρια που είναι το νόμισμα που γίνεται η σύγκριση) μόνο στην Τουρκία (1172 δολάρια) και στη Βραζιλία (1259 δολάρια) θα βρει κάποιος πιο ακριβό το iPhone 8.
Σε σχέση με το μέσο όρο στις 32 χώρες, η Ελλάδα είναι πάντως μόλις 8% πιο ακριβή. Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται συγκεκριμένα στα 921 δολάρια. Σημειωτέον δε πως στην Ελλάδα ο συντελεστής ΦΠΑ είναι κατά τουλάχιστον 2-4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος σε σχέση με τον εκείνο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες γίνεται η σύγκριση.
Η πιο χαμηλή τιμή πώλησης είναι φυσικά στις ΗΠΑ (699 δολάρια), τιμή στην οποία πάντως δεν περιλαμβάνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας. Από τις ευρωπαϊκές χώρες μόνο η Ελβετία είναι κάτω από τον μέσο όρο, ενώ γενικότερα θα βρείτε πιο φθηνό το iPhone 8 στις χώρες πλησίον των ΗΠΑ (Καναδάς, ΗΠΑ) και σε ορισμένες ασιατικές αγορές όπως π.χ. η Ιαπωνία (706 δολάρια).
Ένα ενδιαφέρον στατιστικό της Prisync είναι πόσες ώρες χρειάζεται σε κάθε μία από τις υπό εξέταση χώρες να δουλέψει κάποιος, ο οποίος λαμβάνει τον βασικό μισθό, προκειμένου να αποκτήσει ένα iPhone 8. Το υψηλότερο νούμερο καταγράφεται στη Ρωσία (1169 ώρες) και μετά ακολουθούν η Νότια Αφρική (722 ώρες), η Κίνα (717 ώρες) και η Βραζιλία (693 ώρες). Στην Τουρκία απαιτούνται 377 ώρες και μετά ακολουθούν Πορτογαλία (204 ώρες) και Ελλάδα (202 ώρες). Οι λιγότερες ώρες καταγράφονται στην Αυστραλία (62 ώρες) και στο Λουξεμβούργο (63 ώρες).
Ενδιαφέρουσα είναι και η σύγκριση με βάση το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, για να αγοράσει κάποιος ένα iPhone 8 θα πρέπει να καταβάλει το 6% του μέσου ετήσιου εισοδήματος (με βάση πάντα το ΑΕΠ της χώρας), «επίδοση» που φέρνει τη χώρα μας στην 6η θέση. Στην πρώτη είναι η Βραζιλία όπου απαιτείται το 14,56% και ακολουθεί η Ρωσία με 11,08%. Στον αντίποδα, το πιο χαμηλό ποσοστό συναντάμε στο Λουξεμβούργο (μόλις 0,9%) και στη συνέχεια βρίσκουμε την Ελβετία (1,11%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (1,22%)