Πώς το streaming μικραίνει τα τραγούδια

Συνέπειες στον τρόπο που γράφονται τα τραγούδια και κυρίως στην διάρκειά τους φαίνεται πως έχει το streaming.

Πώς το streaming μικραίνει τα τραγούδια
Pixabay
2'

Με την πλειοψηφία πια του κοινού να απολαμβάνει τα αγαπημένα του τραγούδια μέσω του διαδικτύου, οι μουσικοσυνθέτες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον Charlie Harding, συνθέτη τραγουδιών και συμπαρουσιαστή του Switched on Pop, τα τραγούδια σήμερα είναι πιο σύντομα σε σχέση με την δεκαετία του ’90. «Το μέσο τραγούδι είναι πιο σύντομο και παρατηρούμε ότι πολλά πια τραγούδια είναι υπερβολικά σύντομα. Το Spotify ξεκίνησε το 2006 αλλά μόνο πρόσφατα το streaming έγινε ο κυρίαρχος τρόπος για την διακίνηση της μουσικής. Και πλέον διαπιστώνουμε πως οι συνθέτες άλλαξαν τον τρόπο που γράφουν τραγούδια» είπε χαρακτηριστικά σε μια από τις τελευταίες του εκπομπές.

«Από τα βασικότερα πράγματα που άλλαξαν είναι πώς πληρώνονται οι εμπλεκόμενοι και αυτό από μόνο του επηρεάζει πώς γράφονται και τα τραγούδια. Στο παρελθόν πληρωνόσουν αν πουλούσες ένα άλμπουμ ή ένα single. Το 1995 είχαμε τραγούδια διάρκειας 4,5 λεπτών. Σήμερα τα τραγούδια φτάνουν στα 3,42 λεπτά λόγω της αλλαγής του τρόπου πληρωμής. Πληρώνεσαι με τις εμφανίσεις, πόσες φορές δηλαδή θα ακούσει κάποιος το τραγούδι. Αλλά θα πρέπει να ακούσει τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα για να μετρήσει. Οπότε θες να έχεις περισσότερα τραγούδια, ένα άλμπουμ γεμάτο συντομότερα τραγούδια για να αυξήσεις τα έσοδά σου» εξηγεί ο Harding.

Αυτό όμως έχει συνέπεια και στην μορφή των τραγουδιών. Τα μεγάλα intros ανήκουν πια στο παρελθόν.

Ένας ακόμα λόγος που τα τραγούδια γίνονται πιο σύντομα είναι για να εξασφαλίσει ο δημιουργός πως θα το ακούσουν ολόκληρο. Ο χρήστης μπορεί εύκολα να προσπεράσει και να πάει στο επόμενο αν κουραστεί από την διάρκειά του. Και όσο πιο πολλές φορές ακούσουν ένα τραγούδι ολόκληρο τότε αυτό εμφανίζεται σε άλλες λίστες και έχει περισσότερες πιθανότητες να ακουστεί και από άλλους αυξάνοντας τα έσοδα για τον δημιουργό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή