NASA: Το βίντεο με την πρώτη ιστορική πτήση ελικοπτέρου στον Άρη

Ιστορικό είναι το βίντεο με την πρώτη πλήρη πτήση με απογείωση και προσεδάφιση ελικοπτέρου στον πλανήτη Άρη στα πλαίσια της αποστολής της NASA

Μάριος Καλογερόπουλος

3'

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η πρώτη πτήση με απογείωση και προσεδάφιση ελικοπτέρου στον πλανήτη Άρη στα πλαίσια της αποστολή της NASA.

To βάρους περίπου 2 κιλών ελικόπτερο Ingenuity ενεργοποίησε τους έλικές του και πέταξε σε ύψος περίπου 3 μέτρων όπου έμεινε να αιωρείται για 5 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια έκανε μια στροφή 96 μοιρών, παρέμεινε στον αέρα για άλλα 30 δευτερόλεπτα και τελικά προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη.

Στην περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκε η πτήση, δόθηκε το όνομα «πεδίο πτήσης Αδερφοί Ράιτ» καθώς ό,τι συνέβη τη Δευτέρα στον Άρη θεωρείται κάτι αντίστοιχο με την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ στη Γη.

«Μπορεί οι δύο ιστορικές στιγμές να απέχουν αρκετά στο χρόνο αλλά και 278 εκατομμύρια μέτρα στο διάστημα αλλά πλέον θα είναι για πάντα συνδεδεμένες» δήλωσε εκπρόσωπος της NASA.

Η επιβεβαίωση ήρθε μέσω ενός δορυφόρου στον Άρη που μετέφερε τα δεδομένα του ελικοπτέρου πίσω στη Γη. Το διαστημικό γραφείο υπόσχεται περισσότερες «περιπετειώδεις» πτήσεις στο επόμενο διάστημα. Το αυτόνομο ελικόπτερο Ingenuity θα… πετάξει ψηλότερα και για περισσότερη ώρα καθώς οι μηχανικοί της NASA προσπαθούν να δοκιμάσουν τα όρια της τεχνολογίας.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι οι άνθρωποι ολοκλήρωσαν μία περιστροφή σε άλλο πλανήτη», δήλωσε ενθουσιασμένη η Μιμι Αουνγκ, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

«Μιλούσαμε εδώ και τόσο καιρό για τη δική μας στιγμή…Ράιτ στο διάστημα και εδώ είμαστε» είπε.

Οι «πτήσεις» στον Κόκκινο Πλανήτη δεν είναι εύκολες. Η αρειανή ατμόσφαιρα είναι περίπου 100 φορές πιο αραιή από τη γήινη, γι’ αυτό και οι δύο έλικες του Ingenuity περιστράφηκαν με αντίθετη φορά 2.400 φορές το λεπτό –περίπου οκτώ φορές ταχύτερα από ό,τι ο έλικας ενός επιβατικού ελικοπτέρου στη Γη.

Το Ingenuity, που ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά στη Γη ολοκληρωσε με επιτυχία το πείραμα για να αποδείξει εάν είναι δυνατόν πτητικά μέσα να πετάξουν στην ατμόσφαιρα του Άρη η οποία έχει περίπου το 1% της πυκνότητας της ατμόσφαιρας στη Γη. «Τα υπέροχα πράγματα ξεκινούν με μικρά βήματα» η NASA.

Το Ingenuity έφθασε στον Αρη εντός της διαστημοσυσκευής της NASA Perseverance μετά από ταξίδι επτά σχεδόν μηνών. Στόχος είναι να αναζητήσει σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Η Nasa έχει ήδη εγκρίνει την αποστολή ελικοπτέρου στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Η Dragonfly, όπως είναι γνωστή η αποστολή, αναμένεται στον Τιτάνα στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε»: Έτσι θα γιορτάσουμε το Πάσχα - Τι ώρα θα γίνουν Επιτάφιος, Ανάσταση - Πού θα ψήσουμε

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή