ΔΕΘ 2019: Οι 300.000 επισκέπτες και η Ινδία - Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια;

ΔΕΘ 2019: Περισσότερους από 300.000 επισκέπτες αναμένεται να προσελκύσει η φετινή 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαινιάζεται το βράδυ του Σαββάτου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει ως τιμώμενη χώρα την Ινδία.
ΙΝΤΙΜΕ

Οι άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες ξεπερνούν τους 1.600, έναντι 1.494 πέρυσι, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι, ενώ η τιμώμενη χώρα θα παρουσιάσει τον «εαυτό» της σε σχεδόν 3000 τετραγωνικά μέτρα στο περίπτερο 13, με περίπου 80 επιχειρήσεις να εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από τον πρωτογενή τομέα ως την υψηλή τεχνολογία.

Στην ινδική επιχειρηματική αποστολή στη Θεσσαλονίκη μετέχουν εκπρόσωποι κορυφαίων ομίλων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Reliance Industries Ltd (πετροχημικά, ενέργεια και πολυμερή) με ετήσιο τζίρο άνω των 60 δισ. δολ., το GMR Group (αεροδρόμια, ενέργεια και υποδομές), η Larsen & Toubro (ναυπηγεία) και η UPL Ltd (γεωργία), ενώ επίσημος καλεσμένος της 84ης ΔΕΘ είναι ο Ινδός Κροίσος Prakash Hinduja, ο οποίος ηγείται του φερώνυμου ομίλου ("Hinduja"), που απασχολεί 150.000 εργαζόμενους στους κλάδους της μεταλλουργίας, των τραπεζών, της ενέργειας, του real estate και της υγείας.

Παράλληλα, στην έκθεση θα συμμετάσχουν -σε δύο «κύκλους»- περί τις 300 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, με την πρώτη ομάδα αυτών να «συστήνεται» στους επισκέπτες από τις 7 ως τις 11 Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη από τις 12 ως τις 15 του μηνός, στο περίπτερο 12 του εκθεσιακού κέντρου, στις τέσσερις "σκηνές" του οποίου θα γίνουν περισσότερες από 150 ομιλίες, για όλα τα θέματα αιχμής, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Η 84η ΔΕΘ, στη διάρκεια της οποίας θα εργάζονται στο εκθεσιακό κέντρο πάνω από 10.000 άνθρωποι, θα περιλαμβάνει ακόμη σημαντικά θεματικά αφιερώματα, ενώ οι κρατικές και διεθνείς συμμετοχές ανέρχονται σε 18 (Ινδία, Κύπρος, Ουρουγουάη, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Πολωνία, Ινδονησία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές, Σερβία, Ρωσία, Νεπάλ, Ιράν, Ιταλία, Αίγυπτος, Κίνα και Βουλγαρία).

Σημαντική είναι η εκπροσώπηση του ελληνικού επιχειρείν: επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην έκθεση υπό την ομπρέλα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ ξεχωριστές παρουσίες έχουν τα επιμελητήρια, το Εμποροβιομηχανικό και Επαγγελματικό Θεσσαλονίκης, το Εμποροβιομηχανικό Αθηνών και το Επιμελητήριο Σερρών. Συνολικά, στα περίπτερα 2 και 3 βρίσκονται 43 επιμελητήρια από όλη τη χώρα, με 308 επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία για τη διοργάνωση παρουσίασαν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Αλέξης Τσαξιρλής και ο συνιδρυτής της εταιρείας Industry Distruptors-Game Changers (για το κομμάτι του Digital Greece), Μιχάλης Στάγκος.

ΔΕΘ 2019: Η σημαία της Ινδίας σε ειδικό ιστό στο διοικητήριο και στάσεις λεωφορείων με ινδικό χρώμα

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ θα είναι αναρτημένη στο Διοικητήριο σε ειδικό ιστό η σημαία της Ινδίας, ενώ στην είσοδό του θα τοποθετηθεί κατασκευή με θέμα τους ελέφαντες.

Ο κ. Καράογλου -μεταξύ άλλων- απηύθυνε μήνυμα σε όσους θα διαδηλώσουν κατά την ημέρα των εγκαινίων, σημειώνοντας πως όλοι είναι καλοδεχούμενοι στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να σεβαστούν τους πολίτες της και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Προς όφελος των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την παρουσία της Ινδίας στην 84η ΔΕΘ η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo AE, όπως επισήμανε ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξέφρασε την επιθυμία "το ανοιχτό παράθυρο της ΔΕΘ" να διευρύνεται συνεχώς. Πρόσθεσε, δε, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, αναμόρφωσε 100 στάσεις αστικών λεωφορείων με εικόνες από το αρχείο της ΔΕΘ και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Ο νέος δήμαρχος τόνισε ακόμα ότι η εικόνα μιας σιδερόφραχτης πόλης -την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ- δεν ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη. «Να περάσουμε άμεσα σε μια ΔΕΘ, που τα εγκαίνιά της νά 'ναι μόνο γιορτή για την πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τις ημέρες των ΔΕΘ και των εγκαινίων της, η κίνηση στο κέντρο πρέπει να είναι απρόσκοπτη και τα καταστήματά της ανοιχτά.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, η πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, Σάμα Τζάιν (Shamma Jain), αφού παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αχανούς αγοράς της Ινδίας (1,3 δισ. άνθρωποι, εκ των οποίων το 65% κάτω των 35 ετών, πολλές θρησκείες και ανεκτικότητα), υπογράμμισε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και την προοπτική που διανοίγεται για το μέλλον (παρότι το διμερές εμπόριο είναι σήμερα πολύ χαμηλό), σε τομείς όπως τα ναυπηγεία και η ναυτιλία, η έρευνα και η τεχνολογία, αλλά και ο τουρισμός. Οι διαχρονικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδία υπάρχει ανάγκη να υποστηριχθούν με ισχυρότερο οικονομικό περιεχόμενο, τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα η ΔΕΘ να αποτελέσει πλατφόρμα για να έρθουν οι βιομηχανίες της Ινδίας εγγύτερα στις ελληνικές.

Πόσο κοστίζει η είσοδος στη ΔΕΘ

Η γενική είσοδος στην 84η ΔΕΘ είναι 7 ευρώ, αλλά έχουν προβλεφθεί και μειωμένες τιμές (5 ευρώ) για προσέλευση τις καθημερινές 16.00-18.00 (εκτός Σαββάτου & Κυριακής), για πολύτεκνους - τρίτεκνους και για τα παιδιά (4-10 ετών). Τα παιδιά έως 4 ετών είναι δωρεάν. Ειδικά για την 84η ΔΕΘ το παιδικό εισιτήριο περιλαμβάνει και είσοδο στο Circo Medrano. Το οικογενειακό εισιτήριο των τεσσάρων ατόμων είναι 20 ευρώ. Το εισιτήριο για το Circo Medrano είναι είτε ενιαίο για την 84η ΔΕΘ και το Circo στα 10 ευρώ, είτε ξεχωριστό στο ταμείο του τσίρκου αφού εισέλθετε στην έκθεση στα 5 ευρώ.

Η ΔΕΘ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Το ωράριο της 84ης ΔΕΘ έχει ως εξής: Τις καθημερινές από τις 16:00-22:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 22:00.