ΔΕΘ 2019 – Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε να ξηλωθούν όσα κατακτήσαμε
Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως στόχος του κόμματός του είναι να ασκήσει μια, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση.
«Έχουμε μια μακρά κυβερνητική εμπειρία. Αλλά δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία & ωρίμανση σημαίνει ότι δεν συμμεριζόμαστε τις δίκαιες κινητοποιήσεις της κοινωνίας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τσίπρας στο Newsbomb.gr: Ανησυχώ για την αδράνεια στα εθνικά θέματα
Τα μείζονα εθνικά ζητήματα του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων έθεσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πολιτικός συντάκτης του Newsbomb.gr Κώστας Τσιτούνας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 84η ΔΕΘ.
Ο κ. Τσιτούνας ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για το αν υπάρχει τελικά εθνική στρατηγική όσον αφορά τα εθνικά θέματα, με αφορμή τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, την προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να δημιουργήσει τετελέσμένα στο Κυπριακό, τις «ύποπτες» κινήσεις στο μεταναστευτικό και την πολεμική ρητορική από τον Ταγίπ Ερντογάν και τους υπουργούς του.
«Αυτός ο τόπος έχει κάποια εθνική γραμμή στα ελληνοτουρκικά ή μήπως η εθνική γραμμή είναι να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να έρθει να μας σώσει το ιππικό;» ρώτησε ο πολιτικός συντάκτης του Newsbomb.gr.
«Ξέρετε, το ιππικό δεν είναι και πολύ αποτελεσματικό στη θάλασσα», είπε χαριτολογώντας ο Αλέξης Τσίπρας. «Σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκα σκληρή κριτική από τον κ. Μητσοτάκη γιατί είχα επιδιώξει να έχω ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία. Αυτό δεν σήμαινε ότι μετρούσαμε τα λόγια μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι πήγε τρεις φορές στην Τουρκία, συνάντησε τον Ταγίπ Ερντογάν και τους υπουργούς του και τον δέχτηκε στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.
«Είχαμε μια σταθερή θέση για το Αιγαίο και την Κύπρο. Σήμερα πιστεύω ότι η κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μας γυρνά στο δόγμα της αδράνειας και της σιωπής», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει διάθεση για μια ενεργητική πολιτική και στάση απέναντι στην Άγκυρα. «Δεν ακολουθεί μια πολιτική με πυξίδα», είπε με νόημα ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα Τουρκικά γεωτρύπανα στην θάλασσα της Κύπρου άρχισαν να δουλεύουν με την παρούσα κυβέρνηση. «Δώσαμε μάχη τότε στην ΕΕ να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τη δράση της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Σήμερα υπάρχει μια αδράνεια στην εξωτερική πολιτική. Ελπίζω σύντονα να μας ενημερώσουν για την πολιτική τους στα ελληνοτουρκικά», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο Newsbomb.gr.
Αιχμές για διαπλοκή και συναλλαγές στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και τις καθυστερήσεις και εμπλοκές που παρουσιάζονται κατά διαστήματα.
«Για πάρα πολλά χρόνια η ανάδοχος εταιρεία του έργου, με άλλη ιδιοκτησία τότε, είχε χαρακτηριστεί ως ο εθνικός εργολάβος και είχε εμπλοκή στα ΜΜΕ», είπε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για διαπλοκή και «ύποπτες» τακτικές της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Η δική μας κυβέρνηση δεν θέλησε να μπει σε μια συναλλαγή, σε μια διαπλοκή. Η ανάδοχος αυτή εταιρεία και τότε και τώρα παραμένει μία από τις αρτιότερες στον κατασκευαστικό χώρο. Ο επιβλέπων το έργο καθ' όλη τη διάρκεια της κυβέρνησής μας, συνεργάστηκε άψογα και χάρη σε αυτό κατορθώσαμε μέσα σε τρία χρόνια να το ολοκληρώσουμε κατά 75%. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, έδωσε πάτημα στον εργολάβo να αξιώσει αποζημιώσεις. Τα όποια κέρδη δεν κατάφερε να αποκομίσει από την αύξηση τιμής των διοδίων που αποτρέψαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προεκλογικά, ίσως να το κάνει μέσω του μετρό. Η εξέλιξη για το μετρό πρέπει να αποτραπεί και εμείς θα συνδράμουμε στις κινήσεις των πολιτών ώστε να αποτραπεί», σημείωσε. «Το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή μετρό εμείς το μετατρέψαμε σε και αρχαία και μετρό και σήμερα ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία ούτε μετρό», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Novartis: «Φωνάζει ο κλέφτης, αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για την υπόθεση Novartis, με τον ίδιο να επιμένει πως πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο και να καλεί τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή, προανακριτική, ακόμα και ειδικό δικαστήριο.
«Φωνάζει ο κλέφτης, αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης», είπε με νόημα, επαναλαμβάνοντας πως η υπόθεση Novartis είναι ένα διεθνές σκάνδαλο με ελληνικές προεκτάσεις.
«Υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα. Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για σκευωρία. Πρόκειται για σκάνδαλο που αφορά στην ευνοϊκή τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis κατά την περίοδο της εποπτείας μας. Υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα και συγκεκριμένες αναφορές από το FBI με διασυνδέσεις της με κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ. Προκαλώ τον κ.Μητσοτάκη να κάνει ό,τι θέλει, εξεταστική, προανακριτική ακόμη και ειδικό δικαστήριο. Για να μάθει ο κόσμος ποια είναι η αλήθεια και ποια η σκευωρία», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας.
«Εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη»
«Εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη», απάντησε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας, στο ερώτημα εάν σκοπέυει να ζητήσει πρόωρες εκλογές.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν προχωρά σε εκλογές επειδή το ζητά η αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές, γιατί ήθελε να δημιουργήσει τοξικό πολιτικό κλίμα με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, αλλά κυρίως για «να συσπειρώσει το κόμμα του».
Ο ίδιος δεν έχει τέτοια προβλήματα, υπογράμμισε. «Θέλουμε να είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο και θυσίες καταφέραμε όλο το προηγούμενο διάστημα», πρόσθεσε.
«Διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ»
Όσον αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφή τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.
«Διαφωνούμε κάθετα με το μοντέλο ανάπτυξης της ΝΔ, καθώς θεωρούμε ότι αυτό ακριβώς μας οδήγησε στην κρίση. Ο λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος της ΝΔ περνά μέσα από ένα αντι εργατικό νόμο. Βάση αυτού, αντί να χρηματοδοτούμε αναπτυξιακά σχήματα θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και γνωστούς όπως το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου», σημείωσε, πρόσθέτοντας πως «όλοι καταλαβαίνουμε γιατί γίνονται αυτές οι επιδοτήσεις. Τα ζήσαμε αυτά την εποχή των κουμπάρων και των κολλητών».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως υπάρχει μια έντονη απαξίωση σε ότι αφορά τους νόμους για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
«Εμείς λέμε "ναι" στην ανάπτυξη αλλά με δικαιοσύνη και διαφάνεια και σεβασμό στους θεσμούς που προστατεύουν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Ο αρμόδιος υπουργός δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν πιστεύουμε οτι η ασυδοσία που παρατηρείται σήμερα δεν θα οδηγήσει σε πραγματική ανάπτυξη για όλους», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δεν βλέπω φοροελαφρύνσεις στη μεσαία ταξη»
«Η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018», είπε ο κ. Τσίπρας και υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησή τους.
«Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις. Η προσπάθειά μας αυτή θεωρώ ότι έδωσε σημαντική ανάσα στη μεσαία τάξη», προσέθεσε λέγοντας ότι υπήρξε, μεταξύ άλλων, επιδότηση του ενοικίου, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, μια σειρά παρεμβάσεις που αφορούσαν τη μεσαία τάξη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0.1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει. Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη - το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη, όπως επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, δε τις βλέπω. Βλέπω να κατευθύνονται στους ισχυρούς».
Η «πράσινη» πολιτική
«Ο καθένας μπορεί να λέει ότι είναι "οικολόγος και "πράσινος"», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει ιστορία σε αυτόν το τόπο. Η ΔΕΗ έπρεπε να είχε προσανατολιστεί εδώ και πολλά χρόνια στις ΑΠΕ, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν. Εχουμε κάνει αυτοκριτική για το θέμα του περιβάλλον. Θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα πιο "πράσινο προσανατολισμό". Πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του ανασχηματισμού του για το τι σημαίνει "πράσινη" πολιτική», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των εξορύξεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι είναι ένα θέμα η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, άρα έπρεπε να γίνουν έρευνες για να δούμε ποια είναι τα κοιτάσματα, ποιος είναι ο φυσικός μας πλούτος, και είναι άλλο θέμα αν θα στραφούμε στην αξιοποίηση του.
Το έργο στο Ελληνικό
Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησής του για την αξιοποίηση του πρώην αεροδομίου στο Ελληνικό.
«Εμείς καταφέραμε να βάλουμε τέλος στη μακρά περίοδο αποεπένδυσης που ζούσε η οικονομία», σημείωσε. «Στο Ελληνικό που άδειασε από το αεροδρόμιο το 2001 παραλάβαμε το 2015 απλά μια σύμβαση. Της κάναμε κριτική, αλλά είπαμε ότι είναι μια σημαντική επένδυση και διαπραγματευτήκαμε τη σύμβαση, τη φέραμε για κύρωση στη Βουλή. Φέραμε μια υπόθεση που ήταν στο μηδέν, στο 90% της ολοκλήρωσης».
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δουλέψαμε στενά με τον επενδυτή αλλά υπερασπιζόμασταν το δημόσιο συμφέρον. «Δεν βάλαμε αρμόδιο υφυπουργό στέλεχος του επενδυτή», είπε με νόημα. «Θέλουμε επενδύσεις αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι δεν έχουμε κανόνες. Με αυτή την εικόνα δεν θα έχουμε μακροχρόνιες επενδύσεις, θα φέρουμε αετονύχηδες και hedge funds που θα κάνουν αρπαχτή».
Τα πρωτογενή πλεονάσματα
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ειδικό λογαριασμό που θα μείωνε τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% από το 2020 ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι θα προσέφερε σχεδόν 2 δισ. επιπλέον το χρόνο για ελαφρύνσεις.
Θύμισε ότι τα πλεονάσματα είναι η συνεισφορά της χώρας για τη μείωση του δημόσιου χρέους που έγινε υψηλό με τα πρώτα αποτυχημένα προγράμματα διάσωσης. Αν ζητούσαμε μείωση των πλεονασμάτων λόγω των βορειοευρωπαϊων δεν θα ήταν εύκολο να εγκριθεί. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι έχοντας 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, που όταν τα παραλάβαμε ήταν άδεια, να βάλουμε τα 5 δισ. ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι δανειστές θα παίρνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στο πλεόνασμα.
«Προσφέραμε λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί σε διαπραγμάτευση. Εμείς ενημερώσαμε διεξοδικά τόσο την Κομισιόν, όσο και κράτη με ειδικό βάρος. Αν είχαν σφοδρή αντίρρηση θα το μαθαίνατε, θα έβγαιναν με δηλώσεις. Αυτή η λύση ήταν η ενδεδειγμένη για να έχουμε περαιτέρω σε ελαφρύνσεις από το 2020. Όταν ανέλαβε ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε να απορρίψει το σχέδιο και να παραπέμψει σε μελλοντικές καλένδες. Ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Να δούμε αν θα υπάρξει ποτέ αυτή η διαπραγμάτευση. Το βέβαιο είναι ότι να πάμε σε προϋπολογισμό με δυο δισ. ευρώ παροχές πάμε πάλι σε πλεόνασμα 3,5%. Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο. Θέλουμε να δούμε τι θα περιλαμβάνει για τα πλεονάσματα το 2021 και το 2022», είπε ο κ. Τσίπρας.
Σαφείς οι θέσεις για την απλή αναλογική - Να ανανεωθεί η θητεία Παυλόπουλου
Τη δυνατότητα που είχε το 2015 να επιλέξω όποιον ήθελα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θύμισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως δεν το έκανε γιατί πρέπει να υπάρχουν συναινέσεις και για το λόγο αυτό πρότεινε πρόσωπο από τη συντηρητική παράταξη.
«Και στην Συνταγματική Αναθεώρηση μπορούσα να μην ανοίξω το σχετικό άρθρο και η σημερινή κυβέρνηση θα έχει οκτώ μήνες ζωής. Σε κρίσιμα θέματα δεν μπορείς να λειτουργείς ανεύθυνα», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος επανέλαβε πως στο θέμα της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφείς θέσεις, και τόνισε πως η ΝΔ κατέληξε σε μια πρόταση που δεν υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και έρχεται και επαναφέρει την εκλογή Προέδρου με 151 βουλευτές.
Όσον αφορά την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη σαφή στήριξή του στον Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «καλός πρόεδρος» και δεν βλέπει το λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του.
«Είμαι περήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών»
«Η Συμφωνία μένει και θα μείνει στην ιστορία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είμαι περήφανος γιατί δεν οπισθοχώρησα μπροστά στο προφανές πολιτικός κόστος που θα είχα μετά και την υποκριτική στάση της ΝΔ. Είμαι διπλά περήφανος γιατί λύσαμε ένα θέμα της εξωτερικής πολιτικής βάζοντας τη βάση για την καλή γειτονία και κερδίσαμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το πολιτικό κόστος δεν μετριέται με αριθμούς, τότε που είχαμε ολοκληρώσει το μνημόνιο δημιουργήθηκε ένα κλίμα από τους "δήθεν μακεδονομάχους". Είμαστε περήφανοι που αναλάβαμε το πολιτικό κόστος γιατί κάναμε ένα βήμα μπροστά. Το κακό που έκαναν κάποιοι θα το βρουν μπροστά τους».
Οι μετακλητοί
«Να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 54 μετακλητούς, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πριν από δυο μήνες είχε 12 μετακλητούς».
Τα Εξάρχεια
Κριτική στην κυβέρνησης για τις τελευταίες επιχειρήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η προσπάθεια παραγωγής επικοινωνίας και όχι πολιτικής ουσίας μπορεί να έχει πρόσκαιρο αποτέλεσμα σημαντικό, αλλά δεν έχει βάθος. Το μόνο που βλέπουμε είναι επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που καταλήγουν σε εικόνες ντροπής όπως αυτή με τη μωρομάνα πρόσφυγα να παίρνει τα ιμάτιά της και να καταλήγει σε κλούβα των ΜΑΤ», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως «δεν είναι αυτή η μάνα το πρόβλημα, αλλά οι σπείρες της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών. Ούτε η επέλαση των δυνάμεων καταστολής σε πολιτιστικά γεγονότα είναι λύση».
«Εμείς κάναμε σημαντική προσπάθεια. Είχαμε τρεις σημαντικές επιτυχίες όπου η αστυνομία εξάρθρωσε σπείρες διακίνησης και αρκετά κιλά ναρκωτικών ουσιών. Βεβαίως δεν λύσαμε το πρόβλημα των Εξαρχείων, γιατί θέλει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προσπάθεια να αλλάξει η περιοχή με καθημερινές παρεμβάσεις και να δοθεί η αίσθηση της ασφάλειας στους πολίτες», σημείωσε.
Επιστροφή στην μνημονιακή πολιτική χωρίς μνημόνιο
«Δυστυχώς θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
«Τα μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο να εφαρμοστούν πολιτικές που ήταν στον πυρήνα κάποιων πολιτικών δυνάμεων. Μέσα σε λίγους μήνες κατ’ εντολή και καθ’ υπαγόρευσιν του ΣΕΒ ανατρέπονται κεκτημένα στα εργασιακά που είχαν θεσμοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα», τόνισε προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε μια ασυδοσία των εργοδοτών, σε μια συμπίεση των μισθών.
Η πολιτική διακύρηξη του ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και την μετεξέλιξη του κόμματος, ξεκαθάρισε πως θέλει να αγωνιστεί όχι για ένα κόμμα αρχηγικό αλλά ένα ακόμα πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα.
Σκιαγραφώντας τα βήματα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος. Το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια, κάλεσμα για το μετασχηματισμό του κόμματος.
«Τους πολίτες θέλουμε να τους κάνουμε συμμέτοχους και συνοδοιπόρους», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η πορεία της καμπάνιας θα δείξει πολλά για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
«Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας καμπάνιας που ελπίζουμε ότι θα πλαισιωθεί από πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες. Για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει φιλοδοξία όχι μόνο να επανέλθει στην εξουσία, αλλά θα έχει το σχέδιο και την εμπειρία για να αλλάξει την Ελλάδα».