Κορονοϊός: Ο δύσκολος γρίφος του τουρισμού στην Ελλάδα
Όπως έχουμε επισημάνει με σχετική αρθρογραφία από το newsbomb.gr, η συζήτηση περί υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις τουριστών από το εξωτερικό, πρόκειται για ουτοπία, αφού η έκδοση ιατρικών διαβατηρίων είναι ένα εξόχως πολύπλοκο ζήτημα που ενδέχεται να πάρει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να υλοποιηθεί.
Το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη λειτουργία τους το φετινό καλοκαίρι εξετάζουν αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και εμβληματικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και σε αρκετά νησιά. Παράγοντες της τουριστικής αγοράς τονίζουν ότι όσο παραμένει το αδιέξοδο στις αερομεταφορές, με πολλές αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η λειτουργία των ξενοδοχείων είναι ουσιαστικά αδύνατη.
Εξαιρετικά κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες εβδομάδες, με την κυβέρνηση να εξετάζει μέτρα για την επανεκκίνηση των πτήσεων και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών. Να γίνει δηλαδή μια προσπάθεια να ανοίξουν οι εσωτερικές πτήσεις προς τα παραθεριστικά κέντρα και τα νησιά, προκειμένου να μπορεί να μετακινηθεί ο εσωτερικός τουρισμός.
«O τουρισμός βέβαια είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα όσον αφορά τον κορονοϊό» εξηγεί πολύ εύστοχα ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέροντας σε ανάρτησή του στο Facebook:
«Ας θεωρήσουμε ότι θα έχουμε το 1/10 των τουριστών φέτος, δηλαδή 3 εκατομμύρια. Στις πτήσεις επαναπατρισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε βρεθεί επιπολασμός 3.6%. Ας πούμε ότι αυτός θα έχει πέσει 20 φορές κάτω δηλαδή στο 0.18% (μάλλον δεν θα έχει πέσει τόσο χαμηλά). Αυτό θα ισοδυναμεί με εισαγωγή 5.400 ενεργών κρουσμάτων. Αν θέλουμε να μειώσουμε τις πιθανές εισαγωγές που θα μας "ξεφύγουν" σε κάτω από 50 θα χρειαστούμε έναν αλγόριθμο εντοπισμού κρούσματος με ευαισθησία 99%. Mε πλήρη τουριστική περίοδο θα είχαμε εισαγωγή 54.000 κρουσμάτων οπότε θα θέλαμε ευαισθησία 99.9% για να μας ξεφύγουν κάτω από 50».
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και προκαλούν πονοκέφαλο και στην ελληνική κυβέρνηση που ναι μεν θέλει να δώσει την απαραίτητη ώθηση στον τουρισμό για να καλυφθεί η χασούρα, όμως από την άλλη μεριά είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την υγειονομική ασφάλεια του ελληνικού πληθυσμού. Οι μεγάλοι «πελάτες» του ελληνικού καλοκαιριού, Βρετανοί, Ρώσοι, αλλά και Γερμανοί δείχνουν να είναι επιφυλακτικοί για αυτό το καλοκαίρι, αφού τα πράγματα στις χώρες τους δεν είναι ενθαρρυντικά σε ότι αφορά την καμπύλη εξέλιξης της πανδημίας.
Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, διαβεβαιώνει ότι τον τελευταίο λόγο για την φετινή σεζόν τον έχουν οι επιδημιολόγοι: «Αποστολή μου είναι να προετοιμάσω τα πάντα για την ημέρα που θα επιτραπούν και πάλι οι διεθνείς μετακινήσεις. Αν, όμως, οι ειδικοί μάς πουν ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω θα το πράξουμε. Σε περίπτωση που, για παράδειγμα, ξανακλείσουν κομμωτήρια και κουρεία τότε δεν θα έχει πια νόημα να μιλάμε για τουρισμό. Όλες οι δηλώσεις μου γίνονται με επιφύλαξη. Σχεδιάζουμε την καλοκαιρινή περίοδο υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται υπό έλεγχο. Δεν πρόκειται να πάρουμε παράλογα ρίσκα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης: