Έτσι θα βγάλεις την πιο σωστή ταξιδιωτική ασφάλεια

Εκατομμύρια ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο έχασαν χρήματα μέσα στο 2020, όταν τα ταξίδια τους ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Έτσι θα βγάλεις την πιο σωστή ταξιδιωτική ασφάλεια
4'

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν όσοι δεν είχαν φροντίσει να έχουν ταξιδιωτική ασφάλεια ή εκείνοι που δεν είχαν προσέξει τα «ψιλά γράμματα», όπως συνηθίζουμε να λέμε, στα συμβόλαιά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί που ακύρωσαν τις διακοπές τους έχασαν χρήματα, κυρίως από αεροπορικές εταιρείες ή ξενοδοχεία, με το μέσο όρο της απώλειας να εκτιμάται στα 854 δολάρια ανά άτομο, σύμφωνα με έρευνα της ValuePenguin.

Είναι πλέον σαφέστατη η ανάγκη μιας ταξιδιωτικής ασφάλειας για όλους, πριν οποιοδήποτε ταξίδι. Πολλοί όμως δεν είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της ασφάλειας ταξιδιών, με αποτέλεσμα να μην καταλήγουν με την καταλληλότερη στα χέρια τους, αλλά με μία τυπική προσφορά που δεν τους καλύπτει επουδενί. Ας δούμε αναλυτικότερα, τι πρέπει να προσέχουμε όταν κάνουμε μια ταξιδιωτική ασφάλεια από εδώ και στο εξής, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πάντως πως εκτός από τον κίνδυνο πανδημίας και της νόσου Covid-19, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που πρέπει να φροντίσουμε, άλλες «αναποδιές» από τις οποίες πρέπει να προφυλαχθούμε.

Αυτή τη στιγμή οι ταξιδιώτες έχουν δύο επιλογές ως προς τις ασφάλειες που μπορούν να συνάψουν πριν από το ταξίδι τους. Η πρώτη είναι η «ακύρωση για οποιονδήποτε λόγο», που κοστίζει γύρω στο 10%-12% του συνολικού κόστους των διακοπών και σε περίπτωση ακύρωσης επιστρέφει μέρος του συνολικού ποσού. Η δεύτερη είναι η ασφάλεια «κατά συγκεκριμένων κινδύνων», οι οποίοι κάθε φορά είναι συγκεκριμένοι και ονοματίζονται σαφώς. Είναι πιο οικονομική από την πρώτη, συνήθως στο 7%-9% περίπου και καλύπτει, όπως λέει και το όνομά της, συγκεκριμένες περιπτώσεις ακύρωσης του ταξιδιού – με την περίπτωση της πανδημίας, συνήθως, να μην περιλαμβάνεται.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια από τις δύο ασφάλειες να επιλέξει ο ταξιδιώτης και φυσικά επιδέχεται πολλών απαντήσεων, καθώς κάθε περίπτωση, κάθε τύπος ταξιδιού και κάθε ταξιδιώτης, πρέπει να αντιμετωπίζονται συγκεκριμένα.

- Η ασφάλεια ακύρωσης για οποιονδήποτε λόγο, είναι ακριβότερη μεν, προσαρμόζεται όμως πολύ περισσότερο στις ανάγκες αυτού που τη συνάπτει. Εφόσον το ταξίδι ακυρωθεί, ανεξαρτήτως αιτίας, ακόμα και αν απλά ο ταξιδιώτης άλλαξε γνώμη, τότε του επιστρέφεται τουλάχιστον το 75% του συνολικού κόστους των διακοπών. Εξυπακούεται πως για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η απώλεια αποσκευών, γίνεται επιστροφή χρημάτων στο 100% του ποσού. Σήμερα αυτού του είδους η ταξιδιωτική ασφάλεια είναι η δημοφιλέστερη, ενώ πριν την πανδημία αφορούσε μόλις στο 5% των περιπτώσεων. Αυτό που συστήνουν οι ειδικοί, είναι πριν την υπογραφή οποιουδήποτε συμβολαίου, ο ταξιδιώτης να εξετάζει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους και όλα όσα μπορεί «να κρύβει» μια ασαφής διατύπωση.


- Αν κάποιος επιλέξει να κάνει την ασφάλεια κατά συγκεκριμένων κινδύνων, αυτό που πρέπει να εξετάσει προσεκτικά είναι το πώς η συγκεκριμένη κάθε φορά ασφαλιστική εταιρεία χειρίστηκε την πανδημία και το lockdown ή άλλες καταστάσεις στο παρελθόν. Η «ιστορία» είναι ο οδηγός, συμβουλεύουν οι ειδικοί στην περίπτωση αυτή, καθώς η αλήθεια είναι ότι το «σοκ» από την πανδημία και η διαδικασία χειρισμού του lockdown δεν έγινε το ίδιο επιτυχώς από όλους. Για παράδειγμα, κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες δεν έμειναν στην «κατά γράμμα» εφαρμογή των συμβολαίων τους, αλλά έσπευσαν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, επιδεικνύοντας διάθεση για συνεργασία. Ακόμα και στην περίπτωση δηλαδή που η πανδημία δεν ήταν μέσα στους «συγκεκριμένους κινδύνους» που κάλυπτε η ασφάλεια, έκαναν ό, τι μπορούσαν για να είναι οι πελάτες τους ικανοποιημένοι.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι ακόμα και να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για την ασφάλειά τους, αρκεί να λάβουν αξιόπιστες υπηρεσίες. Απρόσμενοι τραυματισμοί, ασθένειες ή ατυχήματα είναι οι πρώτες αιτίες για τις οποίες θα ζητήσει κάποιος μια καλή ταξιδιωτική ασφάλεια, όμως πλέον έχει προστεθεί ο παράγοντας «πανδημία» και τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί σε αυτό. Τι πρέπει λοιπόν να ζητάμε σήμερα από την ταξιδιωτική μας ασφάλεια; Να μας καλύπτει τυχόν ιατρικά έξοδα στον προορισμό, αλλά και να προβλέπει συγκεκριμένο σχέδιο και αντιδράσεις, στο ενδεχόμενο νέας πανδημίας και νέας επιβολής καραντίνας.

Θεωρείται δεδομένο πως στο εξής οι ταξιδιωτικές ασφάλειες θα καλύπτουν κάποιες πτυχές που ήταν «εκτός κάδρου» μέχρι την εμφάνιση του νέου κορονοϊού. Φαίνεται επίσης πως οι ασφάλειες κατά οποιουδήποτε κινδύνου, κερδίζoυν τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Αυτό που δεν αλλάζει, είναι πως σε κάθε περίπτωση ο επίδοξος ταξιδιώτης πρέπει να εξετάζει πάρα πολύ καλά, εις βάθος και όσο αναλυτικότερα είναι δυνατόν, τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή