Η ακατοίκητη Πολυνησία του Αιγαίου (video)
Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, χαρακτηρισμένο ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, μιας και φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό από σπάνια απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.
Τοποθετημένη απέναντι από τη Μήλο και την Κίμωλο, κατά μήκος του νοητού ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου, δεν θα μπορούσε να "ξεφύγει" από την ηφαιστειογενή δραστηριότητα που το περιβάλλει. Τα πετρώματα της δημιουργούν περίεργους σχηματισμούς με εντυπωσιακές αποχρώσεις, ενώ περικλείεται από πανέμορφα λαξεμένα βράχια τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και έξω από αυτήν.
Υπάρχουν επίσης πολυάριθμες σπηλιές που σε προκαλούν να τις εξερευνήσεις από άκρη σε άκρη. Όσο για το υπέροχο διάφανο νερό της θάλασσας, αποκτά μια ιδιαίτερη απόχρωση, μιμούμενη την "ψυχολογία" της φύσης και τα τερτίπια των καιρών και από έντονο γαλάζιο περνά σε σκούρο γκρι ή τυρκουάζ, ανάλογα με το ιδιόρρυθμο χρώμα του ουρανού.
Μπορεί πολλοί άνθρωποι να μη γνωρίζουν την ύπαρξη της Πολυαίγου, όμως οι ιδιαίτεροι "κάτοικοι" της, την προτιμούν για την ηρεμία και τη γαλήνη που απολαμβάνουν ανενόχλητοι εκεί. Πολλά είδη ζώων, ερπετών και πτηνών, αλλά και πολυάριθμα αγριοκάτσικα τα οποία μάλιστα χαρίζουν στο νησί την ονομασία του (πολύ – αίγες), είναι οι ιδιοκτήτες αυτού του τόσο μοναχικού νησιού. Όσο για τη μεσογειακή φώκια Μονάχους – Μονάχους, έχει επιλέξει την Πολύαιγο για να γεννά τα μικρά της μακριά από τους τόσο πολύβουους ανθρώπους.
Άγνωστη λοιπόν σε πολλούς, αλλά πανέμορφη, ασυνήθιστη και γαλήνια, η εξωτική Πολύαιγος κερδίζει μια θέση στην καρδιά του επισκέπτη και την κρατά σταθερή όσος καιρός και αν περάσει από την επίσκεψη του σε αυτήν.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Άνοιγμα καταστημάτων: Η εισήγηση για 18/01, οι φόβοι των λοιμωξιολόγων και η απόφαση Μητσοτάκη