Νέα Υόρκη: Πώς θα δείτε τη «μητρόπολη του κόσμου» σε πέντε μέρες

Είναι γενικώς παραδεκτό ότι πέντε ημέρες είναι λίγες για να γυρίσει κανείς τη Νέα Υόρκη και να την γνωρίσει πραγματικά. Επειδή όμως δεν είναι εύκολο πάντα να ξεκλέβουμε περισσότερες ημέρες για ένα ταξίδι ή, ειδικά στην περίπτωση αυτή, ίσως συνδυάσουμε ένα υπερατλαντικό ταξίδι με περισσότερους από έναν προορισμούς, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα σε πέντε μέρες για ζήσουμε «όσο περισσότερη» Νέα Υόρκη γίνεται – φυσικά φορώντας άνετα παπούτσια, ιδανικά για περπάτημα!
7'

Η πόλη της Νέας Υόρκης, το «Μεγάλο Μήλο» όπως λέγεται, αποτελείται από πέντε δήμους (boroughs): Το Μανχάταν, το Μπρούκλιν, το Κουίνς, το Μπρονξ και το Στέιτεν Άιλαντ. Το Μανχάταν αποτελεί το οικονομικό, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της πόλης, με τις διάφορες γειτονιές του να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως. Εκεί θα επικεντρώσουμε κι εμείς το ενδιαφέρον μας, αφήνοντας το ανερχόμενο Μπρούκλιν ή την «ελληνική» Αστόρια του Κουίνς για μια άλλη φορά… Εστιάζοντας στο Μανχάταν τώρα, αυτό «χωρίζεται» στο Upper Side στα βόρεια με τα εντυπωσιακά μέγαρα και το Σέντραλ Παρκ, το Midtown Μανχάταν όπου βρίσκονται αξιοθέατα όπως το Empire State Building Times Square, που είναι στο κέντρο και το Lower που είναι το νότιο τμήμα, με την Wall Street, το Battery Park, αλλά και το Ground Zero, το μνημείο για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου που σημάδεψε όχι μόνο την ιστορία της Νέας Υόρκης, αλλά και την όψη της.

Ενδιάμεσα, μερικά από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου, εντυπωσιακά μνημεία από την ιστορία της πόλης, πανύψηλοι ουρανοξύστες, εμβληματικές λεωφόροι και καταστήματα που μας κάνουν να νιώθουμε δέος με το μέγεθός τους και τον πλούτο των προϊόντων τους, καθώς δεν είναι διόλου τυχαίο που η Νέα Υόρκη θεωρείται η Μέκκα του καταναλωτή. Κάθε γωνιά της είναι και ένα αξιοθέατο, κάθε περίπατος στους δρόμους της μια εμπειρία… Η Νέα Υόρκη στέκεται επάξια στο ύψος της φήμης που την ακολουθεί…

Ημέρα 1η: Empire State Building, 5η Λεωφόρος, Μητροπολιτικό Μουσείο

Θεωρώντας πως διαθέτουμε στο Μανχάταν πέντε ολόκληρες ημέρες για να το γυρίσουμε, ξεκινάμε από μια βόλτα στο κέντρο για να πάρουμε μια πολύ καλή πρώτη εικόνα. Η Πέμπτη Λεωφόρος είναι ο πιο γνωστός και ο πιο διάσημος δρόμος της Νέας Υόρκης. Διασχίζει κάθετα όλο το Μανχάταν και περίπου στη μέση της βρίσκεται το Empire State Building, ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της εικόνας της. Η ανάβαση στο κτήριο είναι must, όμως η καλύτερη ώρα για να το απολαύσουμε είναι λίγο πριν πέσει το βράδυ: Έτσι θα δούμε την εικόνα της πόλης από ψηλά με το φως της ημέρας, αλλά και με τα χιλιάδες φώτα που ανάβουν τη νύχτα… Επίσης επί της Πέμπτης Λεωφόρου θα δούμε το Rockefeller Center, όπου τα Χριστούγεννα στολίζεται μοναδικά με ένα πανέμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο, δεκάδες καταστήματα των πιο γνωστών οίκων μόδας και εταιρειών, αλλά και την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Πατρικίου.Η Πέμπτη Λεωφόρος μας οδηγεί στο Σέντραλ Παρκ, το τεράστιο πάρκο που χαρακτηρίζει την πόλη και γύρω από το οποίο βρίσκονται μερικά από τα διασημότερα μουσεία της. Την πρώτη μέρα της επίσκεψής μας θα ξεναγηθούμε στο MET, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, που φιλοξενεί χιλιάδες εκθέματα από όλον τον κόσμο και διαθέτει μία πτέρυγα αφιερωμένη στον ελληνικό πολιτισμό.

Ημέρα 2η: Στο «δάσος» του Σέντραλ Παρκ και τους δεινόσαυρους του Φυσικής Ιστορίας

Την επομένη θα κάνουμε το μεγάλο βήμα και θα μπούμε στο Σέντραλ Παρκ, για να δούμε γιατί αυτό το πάρκο είναι τόσο ξεχωριστό. Επιλέγουμε την είσοδο της 59ης οδού και βλέπουμε πρώτα το νότιο τμήμα του πάρκου. Περνώντας από μονοπάτια, γεφυράκια, λιμνούλες, εντυπωσιακά αγάλματα, από κόσμο που περπατάει, τρέχει, χορεύει, κάνει βαρκάδες, απολαμβάνει βόλτες με άμαξες, γυμνάζεται, βγάζει βόλτα το κατοικίδιο, από πουλιά, σκιουράκια και ρακούν και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, φτάνουμε περίπου στη μέση του πάρκου, όπου βρίσκεται η Bethesda Terrace και η μεγάλη λίμνη, δύο από τα πιο φωτογραφισμένα τοπία του πάρκου. Πολύ κοντά βρίσκεται το Strawberry Fields, όπου δολοφονήθηκε ο Τζον Λένον και όπου σίγουρα θα πετύχουμε έναν καλλιτέχνη του δρόμου να παίζει στην κιθάρα του το Imagine…

Βγαίνοντας από το πάρκο σ’ εκείνο το σημείο, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά του κόσμου στο είδος του. Ο όροφος με τους δεινόσαυρους είναι βέβαιο πως θα μας καθηλώσει, όπως άλλωστε κάνει και ο τεράστιος σκελετός δεινοσαύρου που μας καλωσορίζει στην είσοδο.

Ημέρα 3η: Lower Μανχάταν, Άγαλμα της Ελευθερίας, Σημείο «Μηδέν»

Αφού έχουμε πάρει μια πολύ καλή γεύση του βόρειου και του κεντρικού Μανχάταν, η τρίτη ημέρα της περιήγησής μας στη Νέα Υόρκη είναι αφιερωμένη στο νότο. Το Lower Μανχάταν είναι «άλλος κόσμος» σε σχέση με τον «τακτοποιημένο» Βορρά του Upper Side. Εδώ τα δρομάκια είναι στενά και μοιάζουν με λαβύρινθους, ενώ οι πανύψηλοι ουρανοξύστες δημιουργούν μια εντελώς ξεχωριστή αίσθηση. Αυτό συμβαίνει γιατί στην περιοχή αυτή κατοίκησαν πρώτα οι μετανάστες που έφταναν στη Νέα Υόρκη για να αναζητήσουν το αμερικανικό όνειρο. Εδώ οι δρόμοι δεν είναι αριθμημένοι και ο καθένας έχει διαφορετικό όνομα «μπερδεύοντας» τους επισκέπτες. Από εδώ ξεκινούν τα καραβάκια που θα μας οδηγήσουν στο Άγαλμα της Ελευθερίας, στο Έλις Άιλαντ ή θα μας κάνουν απλά μια βόλτα γύρω από τα νησάκια αυτά ώστε να θαυμάσουμε και τη μοναδική θέα του Μανχάταν.

Στην περιοχή βρίσκεται ακόμα ένα σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε: Το «Σημείο Μηδέν» (Ground Zero) όπως ονομάστηκε ο ουρανοξύστης, το μουσείο και το μνημείο που χτίστηκαν στην μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους.

Ημέρα 4η: Περιήγηση στο κεντρικό Μανχάταν

Η τέταρτη ημέρα μας στη Νέα Υόρκη έχει ακόμα περισσότερο περπάτημα… Αφετηρία μας η ιστορική Brooklyn Bridge, μια από τις εντυπωσιακές γέφυρες του Μανχάταν και περπατάμε βόρεια, περνώντας από όλες τις περίφημες γειτονιές της πόλης: Την Τραϊμπέκα, το Σόχο, το Τσέλσι, τη Μικρή Ιταλία, την China Town, αλλά και το Hudson Yards, τη νέα «γειτονιά» που κατασκευάστηκε από το μηδέν και στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το εντυπωσιακό γλυπτό Vessel, στο οποίο μπορούμε και να ανέβουμε.

Λίγο ακόμα βορειότερα βρίσκεται η Times Square με τις τεράστιες φωτεινές της πινακίδες και το Broadway με τα δεκάδες θέατρα στα οποία ανεβαίνουν οι εντυπωσιακότερες παραστάσεις του κόσμου.

Ημέρα 5η: Μουσεία, μετρό και μια τελευταία γεύση από το «Μεγάλο Μήλο»

Η τελευταία ημέρα στη Νέα Υόρκη είναι αφιερωμένη σε δύο διάσημα μουσεία, το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΟΜΑ) και το Guggenheim που φιλοξενούν σπουδαίες συλλογές έργων τέχνης από όλον τον κόσμο, αλλά και στον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, τον Grand Central Station. Είναι άλλωστε μια πολύ καλή ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε για τις μετακινήσεις μας το δίκτυο του μετρό της Νέας Υόρκης, που είναι τεράστιο και εξυπηρετικότατο. Μπορούμε δηλαδή να ξεκινήσουμε από το MOMA στην Πέμπτη Λεωφόρο, να περπατήσουμε ως τον Grand Central και με το τρένο να «ανέβουμε» στο Guggenheim, στο Upper East Side.

Μια βόλτα στο Σέντραλ Παρκ μετά το μουσείο, ώστε να περπατήσουμε γύρω από το Ρεζερβουάρ της Τζάκι Ωνάση, χαζεύοντας τη φύση και στο φόντο τους ουρανοξύστες, αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο για την πρώτη γνωριμία μας με τη Νέα Υόρκη, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ – και στην οποία σίγουρα θα επιστρέψουμε…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr