Αλβανία: 16 φωτογραφίες που μας πείθουν ότι έχει πολλές ομορφιές
Είναι πλέον γεγονός ότι η Αλβανία, ο «μεγάλος άγνωστος των Βαλκανίων», όπως αποκαλείται συχνά, είναι ένας ανερχόμενος προορισμός.
Έστω με μικρά και αργά βήματα και ιδίως όσον αφορά στις ακτές της Αδριατικής, η Αλβανία κερδίζει μια θέση μεταξύ των προτιμήσεων τουριστών από όλο τον κόσμο. Πράγματι, πρόκειται για μία ταλαιπωρημένη από τις πολιτικές αναταραχές των τελευταίων δεκαετιών περιοχή, με αρκετά εσωτερικά ζητήματα που απαιτούν διευθέτηση, εν τούτοις ίσως ο τουρισμός να είναι η ευκαιρία για μια στροφή προς το μέλλον για τους γείτονες.
Στην Αλβανία ο επισκέπτης μπορεί να δει μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης σπουδαιότητας για τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και μια πανέμορφη φύση, ανεπηρέαστη από την ανθρώπινη παρουσία. Περιοχές με πολύ έντονο ελληνικό στοιχείο, όπως οι Άγιοι Σαράντα, ο Αυλώνας, το Αργυρόκαστρο, η Κορυτσά, είναι σήμερα πόλοι έλξης όχι μόνο για Έλληνες επισκέπτες, αλλά για όλο τον κόσμο.
Ας δούμε 16 φωτογραφίες από την Αλβανία που θα μας πείσουν πως πρόκειται για μία χώρα με ανεκτίμητες ομορφιές:
Το Κσαμίλ, είναι μια κωμόπολη περίπου 3.000 κατοίκων, στη νότια Αλβανία, απέναντι από τον Ερημίτη της Κέρκυρας. Θεωρείται ένα από τα κοσμοπολίτικα θέρετρα της χώρας.
Οι Άγιοι Σαράντα είναι αυτή τη στιγμή το σπουδαιότερο τουριστικό κέντρο της Αλβανίας. Ο παραθαλάσσιος δρόμος της πόλης, οι κοντινές ακτές, το κάστρο της, όλα αποτελούν πόλους έλξης για όσους περνούν τις διακοπές τους στην περιοχή.
Ο Δρίνος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Αλβανίας και το Δέλτα του, στις βόρειες ακτές της χώρας στην Αδριατική, είναι σπουδαίος υδροβιότοπος.
Ο Αυλώνας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας και σημαντικό θέρετρο για τους επισκέπτες της χώρας. Ιδρύθηκε τον 6ο αι. π.Χ. ως ελληνική αποικία και ήταν η πόλη όπου υπογράφθηκε η Ανακήρυξη Ανεξαρτησίας της Αλβανίας, το 1912.
Το Βεράτι έχει το προσωνύμιο «Λευκή πόλη των 1.000 παραθύρων». Το κάστρο της πόλης και το μεσαιωνικό της κέντρο, είναι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Στην Αλβανία, οι ακτές είναι ειδυλλιακές για κολύμπι, όμως για δροσιστικές βουτιές ενδείκνυνται και κάποια από τα ποτάμια της.
Οι Άγιοι Σαράντα είναι σημαντικός σταθμός για τα πολυτελή κρουαζιερόπλοια της Αδριατικής.
Το Δυρράχιο είναι το σπουδαιότερο λιμάνι της Αλβανίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά τα Τίρανα, την πρωτεύουσα. Εκτός από οικονομικό κέντρο όμως, είναι και τουριστικό, με τις γύρω ακτές να έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Το Αργυρόκαστρο είναι μια από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές πόλεις της Αλβανίας, ενώ η παλιά πόλη του ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το φρούριό του είναι πραγματικά εντυπωσιακό, επισκέψιμο και χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, ενώ απέκτησε τη σημερινή του μορφή τον 19ο.
Η λίμνη Κομάν βρίσκεται στη βόρεια Αλβανία και πολλοί είναι εκείνη που χαρακτηρίζουν την περιοχή «Αλβανικές Άλπεις».
Εκτός από τις ακτές της Αδριατικής, η Αλβανία έχει να επιδείξει και πολλές ομορφιές της φύσης στο εσωτερικό της. Ποτάμια και λίμνες μέσα σε καταπράσινα δάση, αναδεικνύουν μια πανέμορφη ενδοχώρα.
Μία από τις περίτεχνες γέφυρες στα ποτάμια της Αλβανίας.
Πράσινο και άγρια βουνά, τρεχούμενα νερά και αλπικές λίμνες, συνθέτουν ένα σκηνικό αυθεντικής ομορφιάς.
Η παλιά πόλη του Αργυρόκαστρου, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της: Τα σπίτια έχουν στέγες από πέτρινες λαξευτές πλάκες και συνήθως διαθέτουν από δύο έως πέντε πατώματα! Τα περισσότερα χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η UNESCO συμπεριέλαβε το Αργυρόκαστρο στον κατάλογο των μνημείων της με τη σημείωση πως πρόκειται για «σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης, χτισμένης από μεγαλογαιοκτήμονες».
Ενετικός πύργος στο Δυρράχιο, μια ιστορική πόλη που ξεκίνησε ως αποικία των Κερκυραίων και σήμερα είναι ένα σημαντικό κέντρο της Αδριατικής Θάλασσας.