Flexcation: Αυτή είναι η νέα τάση στα ταξίδια και τις διακοπές

Η πανδημία έφερε παγκοσμίως απίστευτους περιορισμούς, έγινε όμως και η αφορμή για να αναδυθούν νέα μοντέλα, αναφορικά με τα ταξίδια και τις διακοπές. Πολλοί προέβλεψαν ότι το παγκόσμιο lockdown θα οδηγούσε σε πλήρη αλλαγή του τρόπου που ταξιδεύαμε ως τότε, ειδικά για τις διακοπές μας και πράγματι, αυτές οι αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Flexcation: Αυτή είναι η νέα τάση στα ταξίδια και τις διακοπές
4'

Αυτό που επισήμαναν οι παράγοντες του τουρισμού είναι πως όλοι και περισσότεροι μετακύλησαν τις διακοπές τους για το τέλος Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο – μια τάση που ονομάστηκε Flexcation και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα.

Έρευνα της Vrbo στις ΗΠΑ, τον περασμένο Αύγουστο έδειξε ξεκάθαρα πως η τάση των οικογενειακών διακοπών είναι το flexcation. Το 50% των ερωτηθέντων απάντησε πως τα ευέλικτα σχολικά προγράμματα παρέχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στις διακοπές, ενώ το 48% απάντησε πως έχει τη δυνατότητα να εργαστεί από οπουδήποτε. Το 21% ότι το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται, γεννά τεράστιες ευκαιρίες για ταξίδια το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το 67% δήλωσε πως «απλώς έχει ανάγκη μια αλλαγή σκηνικού» και γι’ αυτό εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπών ακόμα και μετά το καλοκαίρι.

Προσαρμοστικότητα, η λέξη – κλειδί

Κινητήριος δύναμη του flexcation λοιπόν είναι η προσαρμοστικότητα, η οποία προκύπτει λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας. Για παράδειγμα, πολλά σχολεία σε διάφορες χώρες του κόσμου και κυρίως στις ΗΠΑ, δεν άνοιξαν το πρώτο εξάμηνο του σχολικού έτους, αλλά εφαρμόζουν τηλεκπαίδευση. Αντίστοιχα είναι πάρα πολλές οι εταιρίες που εφαρμόζουν τηλεργασία, είτε υιοθετώντας το μέτρο σε μόνιμη βάση, είτε λόγω του ότι ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο από τη νόσο Covid-19, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι που εργάζονται με τηλεργασία και τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, μπορούν να το κάνουν από οπουδήποτε θέλουν, αρκεί να διαθέτουν σύνδεση στο ίντερνετ. Ένας καλός προσωπικός υπολογιστής, τις περισσότερες φορές, αρκεί για να είναι όλα τα μέλη της οικογένειας συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Ποιος ο λόγος λοιπόν να παραμένουν όλοι στο σπίτι, ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό από ένα άλλο μέρος;

Πολλοί λοιπόν επέλεξαν φέτος να οργανώσουν τις οικογενειακές διακοπές ακόμα και μετά το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Πρόσθεσαν στις αποσκευές τους τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές ή τα τάμπλετ τους και ξεκίνησαν για… παρατεταμένη παραμονή σε έναν προορισμό διακοπών, συνδυάζοντας την ξεκούραση και την εμπειρία του ταξιδιού με τη δουλειά και το σχολείο.

Τα κέρδη σε πολλαπλά επίπεδα

Ως επιλογή το flexcation ακούγεται ευχάριστα: Όχι μόνο παρατείνει την τουριστική περίοδο για προορισμούς όπως η Ελλάδα, αλλά δίνει και την ευκαιρία σε πολίτες όλου του κόσμου που δεν πρόλαβαν και δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να το κάνουν το φθινόπωρο. Ακόμα και όταν εργάζεσαι, η δυνατότητα να βρίσκεσαι δίπλα στη θάλασσα, να το κάνεις από την άνεση ενός ξενοδοχείου με όλες τις παροχές, να μπορείς στο διάλειμμα για φαγητό να επισκέπτεσαι το τοπικό εστιατόριο και να απολαμβάνεις λιχουδιές της τοπικής κουζίνας, αναπτερώνουν την ψυχολογία σου και το ηθικό σου.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα παιδιά, που μπορεί να δυσκολευτούν λίγο περισσότερο να αποδεχθούν πως η σχολική πραγματικότητα είναι προς το παρόν μόνο διαδικτυακή, όμως με… αποζημίωση το παιχνίδι στη θάλασσα, τη βόλτα, τις καινούριες εμπειρίες που προσφέρει ένας προορισμός διακοπών, το ξεπερνούν πολύ πιο ευχάριστα.

Από την άλλη, καθώς το φθινόπωρο θεωρείται off season για τους περισσότερους προορισμούς στην Ευρώπη ιδίως, είναι δεδομένο ότι ένα πακέτο διακοπών είναι πολύ οικονομικότερο τότε, σε σχέση με την υψηλή τουριστική περίοδο. Έτσι, οι επιλογές αυξάνονται, ενώ καθώς δεν υπάρχει και περιορισμός λόγω άδειας από την εργασία, για παράδειγμα, μπορεί καθένας να παρατείνει την παραμονή του στον προορισμό, αναλόγως και των οικονομικών του.

Με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την επιθυμία του παγκόσμιου πληθυσμού για ταξίδια, που εν πολλοίς παρέμεινε αμετάβλητη, αναδύθηκαν νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού. Το ηπιότατο ελληνικό φθινόπωρο βοηθά στο να γίνει το flexcation το νέο trend και για την Ελλάδα – αρκεί και οι υπηρεσίες των Ελλήνων να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες αυτές απαιτήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή