Ε.Ε: Ανοίγει ο δρόμος για τα ψηφιακά διαβατήρια εμβολιασμού - Τα υπέρ και τα κατά

«Πράσινο φως» απο τους Ευρωπαίους για τα ψηφιακά διαβατήρια εμβολιασμου - Το σχέδιο για να ανοίξει ο τουρισμός - «Αγκάθι» το χαμηλό ποσοσό των Ευρωπαίουν που έχουν εμβολιαστεί.
3'

Κερδίζει έδαφος η ιδέα για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που θα επιτρέψουν στους Eυρωπαίους που έχουν ανοσοποιηθεί ενάντια στον κορονοϊό να ταξιδέψουν και πάλι, μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα ψηφιακά διαβατήρια εμβολιασμού θα είναι πιθανότατα διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, στην Τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ε.Ε με θέμα την πανδημία που ολοκληρώνεται σήμερα. «Όλοι συμφωνήσαμε ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει την τεχνική βάση για τα εν λόγω έγγραφα.

Το θέμα έχει διχάσει τους Ευρωπαίους, καθώς ορισμένες χώρες θέλουν μία πανευρωπαϊκή, σταδιακή προσέγγιση για την επανεκκίνηση του τουρισμού, ενώ άλλες είναι διατεθειμένες αν δεν υπάρξει συμφωνία να προχωρήσουν μόνες τους, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες.

Η Ελλάδα καλεί εδώ και εβδομάδες τους Ευρωπαίους εταίρους να κινηθούν πιο γρήγορα για την καθιέρωση των διαβατηρίων εμβολιασμού, που θα λειτουργούσαν λυτρωτικά για την τουριστική βιομηχανία και τις αεροπορικές εταιρείες που δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα, εν μέσω πανδημίας.

Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται πιο διστακτικές καθώς θεωρούν ότι το «πάσο εμβολιασμού» είναι πρόωρο και θα δημιουργούσε πολίτες δύο κατηγοριών.

Αγκάθι για τα λεγόμενα «πάσα εμβολιασμού» παραμένει βέβαια το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) περίπου 10,17 εκατομμύρια πολίτες στην Ε.Ε- ποσοστό που αντιστοιχεί στο 2,3% του πληθυσμού των «27»- έχει κάνε μέχρι στιγμής και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά των διαβατηρίων

Τα επιχειρήματα υπέρ:

Κίνητρο: Θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ισχυρό κίνητρο εμβολιασμού στους σκεπτικιστές ή τους αρνητές των εμβολίων. Οι ειδικοί ωστόσο λένε ότι η συναίνεση των ανθρώπων να εμβολιαστούν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί καλύτερα, όταν οι πολίτες έχουν περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες για τα σκευάσματα και τη διαδικασία ανοσοποίησής τους.

Ευκαιρίες: Με τη λήψη του συγκεκριμένου «πάσου», θα μπορούσαν να αποκτήσουν νέες εργασιακές ευκαιρίες, πολίτες που στερήθηκαν επαγγελματικές προοπτικές, εν μέσω πανδημίας. Τα διαβατήρια θα ανοίξουν το δρόμο για να αποκτήσει ο πληθυσμός ελευθερίες που στερήθηκε το τελευταίο διάστημα.

Ταξίδια Τα διαβατήρια θα μπορούσαν να διευκολύνουν σημαντικά τις μετακινήσεις και τα διεθνή ταξίδια . Ο εμβολιασμός σημαίνει ότι είναι απίθανο να νοσήσει κανείς σοβαρά από κορωνοϊό και να απαιτήσει νοσηλεία στο εξωτερικό, επιβαρύνοντας τα εθνικά συστήματα υγείας.

Τα επιχειρήματα κατά

Μεταλλάξεις: Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στα αρχικά στάδια της διάθεσης εμβολίων, και δεδομένης της ανησυχίας για τις μεταλλάξεις θα ήταν πρόωρο να εισαχθεί σύστημα διαβατηρίων . Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν πρόωρα τα διαβατήρια πριν αποδειχθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων.

Διακρίσεις Τα διαβατήρια θα δώσουν σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα που άλλοι δε θα μπορούν. Δεδομένου ότι η διάθεση του εμβολίου βασίζεται σε ένα σύστημα προτεραιότητας, κάποιοι θα εμβολιαστούν πριν από άλλους. Υπάρχει επίσης κίνδυνος στιγματισμού ατόμων που δεν διαθέτουν πιστοποίηση, ενώ τα διαβατήρια μπορεί να αποκλείσουν ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση λόγω ανισοτήτων.

Απάτη Τα διαβατήρια θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη ή έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν να προμηθευτούν πλαστά έγγραφα στη μαύρη αγορά. Επομένως, αν και όταν εγκριθούν τα διαβατήρια, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δε θα υπόκειται σε απάτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Το στοίχημα του Πάσχα και τα σενάρια για σχολεία, καταστήματα, εστίαση