Τέσσερις «πράσινες» ευρωπαϊκές πόλεις που ξεχωρίζουν για τη συνεισφορά τους στην αειφόρο ανάπτυξη

Τα τελευταία χρόνια, μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες οικολογικές πρωτοβουλίες με σκοπό να συνεισφέρουν στην προστασία του οικοσυστήματος και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους.
5'

Άλλωστε, με την επιστημονική κοινότητα να «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις σοβαρές επιπτώσεις της στο περιβάλλον, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε μία συλλογική και προσπάθεια για να διαφυλάξουμε το μεγάλο «σπίτι» που μας φιλοξενεί όλους, εξασφαλίζοντας και ένα αισιόδοξο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Εδώ βέβαια προκύπτει το εξής ερώτημα: Ποια είναι τα κριτήρια που καθιστούν μία πόλη «πράσινη»; Σίγουρα, οι εκτάσεις πρασίνου παίζουν έναν σημαντικό ρόλο, όμως δεν είναι αρκούν για να αναφερόμαστε σε αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα επωφελείται από τις υποδομές που διαθέτει, καθώς και τα βήματα που ακολουθεί για να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και της άσκοπης κατανάλωσης νερού, οι αστικές συγκοινωνίες, η αύξηση των ηλεκτρικών ποδηλάτων και οχημάτων, η μείωση της απόσταση των κατοίκων από «πράσινους» χώρους, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που οφείλει να διαθέτει μία οικολογική πόλη.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τις Ευρωπαϊκές πόλεις που συγκεντρώνουν αρκετά από τα στοιχεία που αναφέραμε και έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν τα τελευταία χρόνια για τη συμβολή τους στην αειφόρο ανάπτυξη.

Κοπεγχάγη

Η παρουσία της Κοπεγχάγης στη συγκεκριμένη λίστα δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αφού είναι η πόλη που έχει κερδίσει στο παρελθόν τα περισσότερα βραβεία, ως μία από τις πιο οικολογικές και πράσινες πόλεις του κόσμου, ενώ έχει διακριθεί και ως η «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2014. Η φιλοπεριβαλλοντική στρατηγική που διατηρεί για περισσότερο από μία δεκαετία, έχει οδηγήσει σε μία ανέλπιστη «πράσινη» ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει μία εκτεταμένη υποδομή για ποδηλάτες (δίνοντας μάλιστα στον καθένα τη δυνατότητα να ενοικιάσει δωρεάν ένα ποδήλατο), καθαρά και «παρθένα» λιμάνια με πρωτοποριακό σχεδιασμό και δημόσιες πισίνες, κέντρα φύσης με χώρους παρατήρησης και μελέτης του περιβάλλοντος για μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο «παντρεύει» το σύγχρονο αστικό τοπίο με την οικολογική όψη της, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για κάθε φυσιολάτρη που αναζητεί μεγαλύτερη επαφή με τη φύση στα ταξίδια του, δίχως όμως να στερείται την εξερεύνηση, τον θόρυβο και την πολυκοσμία μίας μεγαλούπολης.

Άμστερνταμ

Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με αυτή της Δανίας, γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στις «καταπράσινες» πόλεις της Γηραιάς ηπείρου και όχι άδικα. Το σύγχρονο λιμάνι ακριβώς στην «καρδιά» της πόλης, τα μεγάλα και γραφικά κανάλια που ξεπερνούν σε μήκος τα 100 χιλιόμετρα, οι αναρίθμητοι ποδηλάτες, η αναγεννημένη πρώην βιομηχανική περιοχή Noord που επιτρέπει στους επισκέπτες να χαλαρώνουν, απολαμβάνοντας ατελείωτες βόλτες και περιδιαβαίνοντας σε γκαλερί, εστιατόρια και συνοικιακά καταστήματα, ατενίζοντας το μπλε του κόλπου της Βόρειας Θάλασσας, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που το Άμστερνταμ αποτελεί εδώ και χρόνια ένα παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πόλεις. Όχι μόνο για τον τρόπο που αξιοποιεί τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά γιατί οι καινοτόμες πρακτικές που υιοθέτησε το 2009 συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να ενισχύουν την παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του οικοσυστήματος.

Νάντη

Πίσω στο 2013, η μικρή πόλη Νάντη στη περιοχή της δυτικής Γαλλίας κατάφερε να βραβευτεί ανάμεσα σε 17 πόλεις ως η «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης», αφού χάρη στα περιβαλλοντικά προγράμματα που πραγματοποιεί εδώ και μία δεκαετία, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία «όαση» για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, ενώ πολλοί συνηθίζουν να την αποκαλούν και ως η «μητρόπολη του μπλε και του πράσινου». Πιο συγκεκριμένα, με το 60% του αστικού κέντρου της να αποτελείται από βιώσιμους, γεωργικούς χώρους, 250 χιλιόμετρα υδάτινου στοιχείου (ποταμών και χειμάρρων) και τρία αστικά δάση 1.400 στρεμμάτων, συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Ωστόσο, τα επιτεύγματα της δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω, καθώς παρά το μικρό μέγεθός της, θεωρείται πρωτοπόρος στις δημόσιες μεταφορές, διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο τραμ σε όλη τη χώρα, το οποίο εκτείνεται σε 42 χιλιόμετρα!

Λισαβόνα

Η Λισαβόνα ήταν η πόλη που απέσπασε το βραβείο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2020, παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας του αεροδρομίου της, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και τον μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων που συνωστίζονται καθημερινά στο λιμάνι της. Μάλιστα, η πρωτιά της έγινε η αφορμή να φυτευτούν στις παρυφές της πόλης 20.000 δέντρα με τη βοήθεια 4.000 εθελοντών. Ξεκινώντας το «ταξίδι» της προς την αειφόρο ανάπτυξη μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Λισαβόνα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να μειώσει κατά 50% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο και να μετατρέψει το 39% των δημοτικών οχημάτων της σε ηλεκτρικά. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις καταπράσινες εκτάσεις πρασίνου, όπως είναι ο κήπος São Pedro de Alcântara και το πάρκο Eduardo II, δικαιωματικά την φέρνουν στην πρώτη θέση των πιο πράσινων πόλεων της Ευρώπης αλλά και στις καρδιές των φυσιολατρών.

Κλείνοντας, εάν συμπεραίνουμε κάτι από την παραπάνω λίστα, είναι πως η αειφόρος ανάπτυξη, είναι μία έννοια που συμπορεύεται με την οικονομική «άνθηση». Οι περισσότερες από τις χώρες που αναφέρθηκαν παρουσίασαν σημαντική αύξηση του τουρισμού τους, εξαιτίας των οικολογικών πρακτικών που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα να προσελκύσουν ένα μεγαλύτερο κοινό που θέτει ως βασικό κριτήριο των διακοπών του, τον ρόλο της βιωσιμότητας στην περιοχή που επισκέπτεται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.