Η άλλη… Μήλος - Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στο νησί των Κυκλάδων

Ο Νικολής που ψαρεύει 80 χρόνια, η Ειρήνη που 70 χρόνια κάνει πιταράκια με την μυστική της συνταγή συνθέτουν ζωντανά κομμάτια της ιστορίας της  Μήλου
Ηλιοβασίλεμα από το Κάστρο της Μήλου
6'

Παραλίες ονειρικές! Αυτό σκέφτεται κανείς όταν ακούει τη λέξη Μήλος. Όμως την αδικεί, καθώς πρόκειται για ένα νησί με πολύ βαθιά πολιτισμική παράδοση και με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο νησί των νοτιοδυτικών Κυκλάδων και μίλησε με τους ανθρώπους που τη ζωή τους την έχουν ταυτίσει με τον τόπο τους.

Τα Μανδράκια της Μήλου

Τον κ. Νικόλαο Πρεβενά γνωστό και ως Νικολή στο νησί του ο οποίος ψαρεύει από τότε που θυμάται τον εαυτό του στα νερά του νησιού του.

Την κα. Ειρήνη, η οποία μας έδειξε πως φτιάχνονται τα παραδοσιακά πιταράκια.

Η Ειρήνη Ψαθά

Κάναμε τον γύρο του νησιού και ο Πολυχρόνης ο καπετάνιος μας μίλησε για τις κρυμμένες ομορφιές αυτού του επίγειου πλεούμενου παραδείσου.

Ο Δημήτρης Μωραΐτης μας ξενάγησε στο καταφύγιο του Αδάμαντα, το οποίο ήταν ένα έργο καταναγκαστικό που έγινε με εντολή των κατακτητών Γερμανών στο νησί.

Ο Βασίλης Παπικινός είναι ένας σεφ ο οποίος αγαπά πολύ την γαστρονομία του νησιού του και την έχει εξελίξει κρατώντας αναλλοίωτη την παράδοση. Σε αυτό το εγχείρημα του είναι συμπαραστάτες του και άλλοι σεφ του νησιού όπως ο Μιχάλης Βαμβακάρης, η Ειρήνη Ψαθά.

Μακαρόνια με τοπικό τυρί και σάλτσα

Μάλιστα αυτή την περίοδο στην Μήλο βρίσκεται η οποία έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς η λόγια μαγείρισσα Μάρω Διακάτου η οποία μελετά την μηλέικη γαστρονομία.

Πάρτε βαθιά ανάσα και πάμε να «βουτήξουμε» στην άλλη πλευρά της Μήλου αυτή της παράδοσης και των ανθρώπων της.

Ψαρεύοντας στην Μήλο μια ζωή

Νικολή τον φωνάζουν πλέον στον μόλο του κλίματος. Ο Νικόλας Πρεβενάς διανύοντας την 8η δεκαετία της ζωής του δεν μπορεί να θυμηθεί μια μέρα που να μην ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του και να απλωθεί η θάλασσα στα μάτια του. Στο Κλήμα. Η θάλασσα ήταν αυτή που του έδωσε τους «θησαυρούς» της για να μεγαλώσει τα παιδιά του και την οικογένεια του με αξιοπρέπεια.

Τα πιταράκια της Μήλου

Επόμενος σταθμός τα Πολλώνια. Εκεί η κα. Ειρήνη Βαβούνη θα μας ετοιμάσει χειροποίητα μηλέικα πιταράκια. Η συνταγή είναι μυστική αλλά μας αποκαλύπτει κάποια βήματα.

Ο τρόπος που τα φτιάχνει είναι ο ίδιος με την γιαγιά της και με την μητέρα της. Μια συνταγή που μένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Όμως «κλέψαμε» το μεγάλο της μυστικό που δεν είναι άλλος από την αγάπη και τον σεβασμό που επεξεργάζεται τα υλικά της.

Από τα Πολλώνια στο γύρο του νησιού

Ο Πολυχρόνης Μαύρος είναι ο άνθρωπος που με το σκάφος του κάνει τον γύρο του νησιού. Πηγαίνει τον κόσμο σε μέρη απάτητα προσεγγίζοντας τα δια θαλάσσης. Εκεί απλώνεται ο κρυμμένος παράδεισος της Μήλου. Μικρές πινελιές απόλυτου μπλε κρυμμένες ακόμη και για τους Θεούς προσεγγίζονται και οι επιβάτες του σκάφους τους χαρτογραφούν κολυμπώντας τους…

Το Κάστρο και η Πλάκα

H Πλάκα είναι η πρωτεύουσα του νησιού και κτίστηκε το 1800 όταν οι κάτοικοι δεν χωρούσαν πλέον στην πόλη του Kάστρου και άρχισαν να αναπτύσσουν τον οικισμό γύρω από αυτό. Ο ήλιος ατενίζει το κάστρο πριν βυθιστεί στην θάλασσα κατά την δύση του βάφοντας τον ουρανό με όμορφες αποχρώσεις…

Τα σπιτάκια από το Κάστρο

Το καταφύγιο

Σίγουρα πολλοί από αυτούς που είναι φίλοι της ιστορίας θα επισκεφθούν το αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου, το λαογραφικό, το αρχαίο θέατρο και τις κατακόμβες.

Εμείς θα σας δώσουμε και μια άλλη οπτική της ιστορίας. Το καταφύγιο που βρίσκεται στο λιμάνι του Αδάμαντα.

Πολλώνια

Κατά την περίοδο του Γερμανικού ζυγού οι κατακτητές είχαν υποχρεώσει τους Μηλιούς σε καταναγκαστικά έργα, ένα από αυτά ήταν η κατασκευή του καταφυγίου στο λιμάνι του Αδάμαντα για να προστατευτούν από τα πυρά των συμμάχων.

Ηλιοβασίλεμα στην Πλάκα

Οι 14 αίθουσες που έχουν 210 μήκος σκάφτηκαν από τους Μηλιούς το 1941. Ο Δημήτρης Μωραΐτης στο βίντεο που ακολουθεί εξηγεί πολλά περισσότερα:

Οι νέοι σεφ που εξέλιξαν την παραδοσιακή γαστρονομία

Η γαστρονομία είναι δείγμα υψηλού πολιτισμού. Η Μήλος είναι πλούσια και σε αυτόν τον τομέα.

Ο σεφ Βασίλης Παπικινός έχει φτιάξει μια δικιά του συνταγή όπου η κουλτούρα και η κληρονομία της Μήλου «συναντά» τις συγχρονες τάσεις μαγειρικής. Χταπόδι με φασκόμηλο, μουσακάς λαχανικών με μανούρα μηλέικη και πουρέ φάβας αντί για μπεσαμέλ, χωρίς κιμά. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπά τον τόπο του και τον αναδεικνύει μέσα από τις γεύσεις και τα πιάτα του.

Ο Μήλιος σεφ Βασίλης Παπικινός

Η Μάρω Διακάτου βρίσκεται αυτή την περίοδο στην Μήλο. Είναι σεφ αλλά και ερευνήτρια της ελληνικής γαστρονομίας. Μας είπε πως η γαστρονομία αποτελεί δείγμα Πολιτισμού, και μέσα σε αυτήν κρύβονται οι ιστορίες των ανθρώπων. Η μαγειρική είναι αίσθηση και κρύβει θησαυρούς. Κάποιοι από αυτούς διδάσκουν ήθος και σεβασμό και επιχειρεί να τους ανακαλύψει στη Μήλο.

«Αυτή την περίοδο ερευνώ την μηλέικη γαστρονομία. Οι θησαυροί της είναι ανεκτίμητοι, αλλά αυτό οφείλεται στον σεβασμό και στην αγάπη που οι παλιοί χειριζόντουσαν τις ύλες τους. Πρόσεχαν ποια ντομάτα θα πάρουν για τον πελτέ, πως θα την διαχειριστούν… Η Μήλος είχε αναπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία. Αυτά αφορούσαν την βιωσιμότητα τους, σε ότι αφορά το σπίτι τους έπρεπε να εφεύρουν πράγματα, να κατεβάσουν ιδέες. Υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος, έχουν πάρει ότι τους παρείχε η φύση γύρω τους.

Από αφηγήματα και από το σύλλογο των γυναικών παίρνω εικόνες και γνώσεις για την μηλέικη γαστρονομία».

Ο Μιχάλης Βαμβάκαρης από την Τρυπητή είναι ως σεφ και ως άνθρωπος πολύ δοτικός. Οι μεζέδες του οι μηλέικοι είναι ιδιαιτέρως ξακουστοί αφού γίνονται γνώμονα την παράδοση του νησιού.

Η Ειρήνη Ψαθά έχει μαγαζί εστίασης αλλά είναι η 3η γενιά που παράγει τα τυριά της Μήλου που διαφέρουν πολύ από αυτά που κυκλοφορούν. Αυτό φαίνεται και στο περιεχόμενο από τα πιταράκια που σερβίρει.

Χειροποίητα πιταράκια

Εμπειρία ζωής

Σίγουρα η Μήλος έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Η τουριστική άνθηση έχει φέρει εξελίξεις στο νησί.

Η παραλία του Προβατά

Μέχρι στιγμής αποτελεί εμπειρία ζωής η επίσκεψη σε αυτό το νησί όπου εκεί αποτυπώθηκε η ομορφιά της Αφροδίτης. Η δυναμικότητα της και η μοναδικότητα της εκπέμπεται από το ηφαίστειο της. Αν υπήρχε πιο συγκεκριμένη στρατηγική σε επίπεδο τουριστικής προβολής σίγουρα θα τραβούσε περισσότερο τα βλέμματα της υφηλίου καθώς ο Πολιτισμός της και το κάλλος της είναι αξεπέραστα και σίγουρα η Αφροδίτη θέλει να γυρίσει στο σπίτι που βρισκόταν για περισσότερα από 2000 χρόνια…