Το «λημέρι» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το κρυφό σχολείο δίπλα στο Λούσιο ποταμό (pics)
Έχεις να δεις πολλά… Μείναμε στη Στεμνίτσα ένας όχι και τόσο πολυσύχναστος οικισμός. Κοντά η Δημητσάνα που σε πολλά σημεία μου θύμισε την κοσμική Αράχοβα. Δεν θα επικεντρωθούμε όμως εκεί, αλλά σε ένα μοναστήρι χτισμένο στη δυτική πλευρά του Λούσιου Ποταμού. Στο “λημέρι” λένε του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Πάνω στη χαράδρα του ποταμού 11 χλμ. νοτιοδυτικά της Δημητσάνας και περίπου 86 χλμ. από την Τρίπολη. Η Ιερά μονή Φιλοσόφου ιδρύθηκε το 963 μχ από τον γραμματέα του αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά και πήρε το όνομα της από το προσωνύμιο «φιλόσοφος» που του είχαν αποδώσει λόγω της υψηλής του μόρφωσης. Η μονή αποτελείται από δυο συγκροτήματα, το παλαιό και το νεότερο και έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Δείτε την gallery:
Για να δεις την παλαιά μονή η αλλιώς «κρυφό σχολείο» όπως το λένε, πρέπει να κατέβεις και να ξανά ανέβεις 487 σκαλιά περίπου ! 800 μέτρα κατάβαση (υπολόγισε 15-20’ το κατέβασμα και άλλα τόσα το ανέβασμα). Τέλεια άσκηση στη φύση, αλλά όταν φτάσεις το αποτέλεσμα θα σε ικανοποιήσει… Νιώθεις ένα δέος βλέποντας μια παλαιά μονή της οποίας τα κτίσματα χρονολογούνται 1060 χρόνια πριν !
Τα τείχη μισογκρεμισμένα στέκονται στη χαράδρα του ποταμού να θυμίζουν την ιστορία αυτού του τόπου, ενώ μέσα στην απόλυτη ησυχία, διακρίνεις απέναντι τη γειτονική Μονή του Τιμίου Προδρόμου Στεμνίτσας, ακούγοντας στο βάθος της χαράδρας μόνο τον ήχο από τον Λούσιο ποταμό. Μαγικό!
Περπατάς πάνω στα σκαλιά και πίσω από τα παλαιά τείχη και αναρωτιέσαι, πως κατάφεραν σε ένα τέτοιο σημείο να χτίσουν. Τα σκαλοπάτια σε οδηγούν σε μια σπηλιά που στο εσωτερικό της σώζεται το ιερό από ένα μικρό εκκλησάκι Βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 10ου αιώνα. Μέσα υπάρχει ένα σιδερένιο κουτί που μπαίνουν οι επισκέπτες, καθώς ανά πάσα στιγμή το ιερό μπορεί να πέσει. Στο σιδερένιο προστατευτικό αυτό επισκέπτες έχουν αφήσει τάματα, ενώ στα δεξιά διακρίνεται και μια τοιχογραφία. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ερείπια κελιών και κτισμάτων καθώς και μια στέρνα.
Όταν ιδρύθηκε λειτουργούσε ως μοναστήρι και μετέπειτα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ως κρυφό σχολείο και στη συνέχεια σε σπουδαία ιερατική σχολή στη νέα μόνη.
Στη Νέα Μονή που κατοικούν και οι μοναχοί, μας υποδέχθηκε ο μοναχός Ραφαηλ. Πρώην χρηματιστής που τα παράτησε όλα για τον μοναχισμό ! “Μου άρεσε αυτό και ένιωσα ότι ηρεμεί τη ψυχή μου“. Υποδεχόταν κάθε επισκέπτη με λουκούμια δικά τους και νεράκι για να δροσιστούν, ενώ μιλούσε πολλές γλώσσες. Υποδέχθηκε του Γάλλους με Γαλλικά, τους Άγγλους με αγγλικά, με ενθουσίασε η εξωστρέφεια του αλλά και συνάμα η θεωρία που είχε για τη ζωή.
Να σημειωθεί ότι το 1955 η μονή χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο.
Η ορεινή Αρκαδία είναι το κάτι άλλο… Ανακαλύψτε την!
Πηγή: debater.gr