Πέντε καταπράσινα πάρκα της Αττικής που αξίζει να ανακαλύψουμε
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα εξαιτίας της πανδημίας, η σχέση μας με τη φύση άρχισε να μεταβάλλεται, καθώς σταδιακά επαναπροσδιορίσαμε την αξία της μέσα στη ζωή μας.
Μπορεί στο Βερολίνο, την Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, μικροί και μεγάλοι να ψάχνουν συνεχώς αφορμή για να βρεθούν στους επίγειους «παραδείσους» του αστικού τοπίου, έτσι ώστε να αθληθούν, να περάσουν εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά τους, να κάνουν μία όμορφη ποδηλατάδα ή ένα πικ-νικ στο γρασίδι, ωστόσο, στην Αθήνα, αν και έχουμε μία πληθώρα κατάφυτων επιλογών, οι περισσότερες παραμένουν άγνωστες στην πλειονότητα του κόσμου.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, το «σκηνικό» αυτό άλλαξε ριζικά, καθώς κάναμε ένα διστακτικό αλλά σημαντικό «βήμα», για να επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση μας με τους δημόσιους κήπους και τα πάρκα μας, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους για τους οποίους μια βόλτα σε αυτά, αποτελεί μία απαραίτητη καθημερινή συνήθεια.
Από τον πλέον γνωστό Εθνικό Κήπο στο Σύνταγμα, λοιπόν, ως τα μακρινά πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι, η Αθήνα προσφέρει πολλές επιλογές, οι οποίες προσφέρουν μία «ανάσα» ελευθερίας και ξεγνοιασιάς στην καθημερινότητά μας.
Εθνικός Κήπος
Ο Εθνικός Κήπος, μαζί με τον κήπο του Ζαππείου, καλύπτει 284 στρέμματα γεμάτα πράσινο, σπάνια είδη φυτών, δενδρυλίων και πτηνών.
Πάρκο Λόφου Σκουζέ
Στο πάρκο του Λόφου Σκουζέ υπάρχουν μουριές, κυπαρίσσια, ελιές και πεύκα που προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους στους επισκέπτες, ενώ υπάρχει και μία μικρή παιδική χαρά, μερικές λιθόστρωτες διαδρομές και λίγα ξύλινα παγκάκια, όπου μπορούμε να χαλαρώσουμε έπειτα από τον περίπατό μας.
Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»
Το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» απλώνεται σε μία έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων, διαθέτει έξι τεχνητές λίμνες και ένα μεγάλο κανάλι που τις ενώνει, ενώ η ποικιλομορφία της βλάστησης, με οπωροφόρα δέντρα, κυπαρίσσια, θάμνους, φυλλοβόλα και κωνοφόρα δένδρα είναι μοναδική.
Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί έναν ζωντανό και ζωτικό «πνεύμονα» πρασίνου, μία «ανάσα» ζωής για την Αθήνα. Καλύπτει το 85% της συνολικής έκτασης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο.
Κτήμα Τατοΐου
Τα Βασιλικά κτήματα στο Τατόι βρίσκονται σε μια έκταση 47.000 τετραγωνικών μέτρων και μας περιμένουν για ποδήλατο, ατελείωτες βόλτες αλλά και ένα νοητό «ταξίδι» στον χρόνο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα άλση και τα πάρκα της πόλης κάνουν τις γειτονιές μας ομορφότερες και τις βόλτες μας ξεχωριστές, καθώς μας χαρίζουν την τόσο αναγκαία επαφή με τη φύση κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς μας. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ανακαλύψουμε τους μικρούς ή μεγάλους χώρους πρασίνου που προσφέρει απλόχερα η Αθήνα και να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.