Αχέροντας: Καλοκαίρι περιπέτειας σε ένα μυθικό ποτάμι
Κάτι τέτοιο όμως απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, στο μέρος που σήμερα ονομάζεται «Πηγές Αχέροντα» και βρίσκεται κοντά στο χωριό Γλυκή της Θεσπρωτίας: Πανέμορφη φύση, ένας ποταμός που κυλάει ορμητικά και ταυτόχρονα ήρεμα, προσκαλεί τους επισκέπτες να δροσιστούν στα κρυστάλλινα νερά του και να περπατήσουν κατά μήκος του για να θαυμάσουν το φαράγγι, τα βράχια, τα στενά περάσματα και όλες τις ομορφιές του – ακόμα και τις «Πύλες του Άδη».
Στην περιοχή βρίσκουμε δεκάδες δραστηριότητες στη φύση, από ιππασία και ράφτινγκ μέχρι πεζοπορίες και διάφορα extreme sports, εντός κι εκτός του ποταμού. Υπάρχουν ακόμα και καταλύματα – αν θέλουμε να μείνουμε στη φύση και να την απολαύσουμε στο έπακρο και φυσικά εστιατόρια και καφέ, όπου μπορούμε να καθίσουμε δίπλα στο ποτάμι όλες τις ώρες της ημέρας.
Για να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο το ποτάμι είναι καλό να έχουμε μαζί μας τα ειδικά παπούτσια που χρησιμοποιούμε και στη θάλασσα – έτσι, μπορούμε να περπατήσουμε μέσα στο νερό ως τις πηγές, ειδικά στα σημεία που το ποτάμι είναι αρκετά ρηχό. Εναλλακτικά, αν το νερό του Αχέροντα μας φανεί αρκετά… δροσερό – έως παγωμένο – μπορούμε να περπατήσουμε από το μονοπάτι που βρίσκεται στην όχθη.
Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τον Αχέροντα ως μονοήμερη εκδρομή από τη βάση των διακοπών τους σε κάποιο από τα θέρετρα της παραλιακής της Ηπείρου – την Πάργα, τα Σύβοτα, την Πρέβεζα. Πράγματι, κοντά στην Πρέβεζα βρίσκεται η παραλία Αμμουδιά, όπου εκβάλλει ο Αχέροντας και μπορούμε να απολαύσουμε το μοναδικό τοπίο. Από την άλλη όμως, αξίζει η διαμονή στη Γλυκή να γίνει η βάση μας, ώστε να ευχαριστηθούμε ακόμα περισσότερο το ποτάμι και τις εμπειρίες που μας προσφέρει.
Εκεί μπορούμε να απολαύσουμε μια βόλτα στο δέλτα του ποταμού και να δούμε τα μυθικά νερά της Στυγός, όπου βούτηξε η Θέτιδα τον νεογέννητο Αχιλλέα για να τον κάνει αθάνατο και όπου θα μπούμε στον πειρασμό να βουτήξουμε κι εμείς!
Από εκεί και πέρα όμως, με βάση τη Γλυκή – αυτό το μικρό και ήσυχο χωριουδάκι που κερδίζει τους επισκέπτες του με την απλότητά του – μπορούμε να εξορμήσουμε προς πολλά αξιοθέατα της περιοχής: Την κοσμοπολίτικη Πάργα, φυσικά, αλλά και το Σούλι, με τα γραφικά χωριά και το Μνημείο του Ζαλόγγου, το Κούγκι, αλλά και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα – ένας πολύ ιδιαίτερος αρχαιολογικός χώρος.
Από τη Γλυκή ως το Σούλι, μπορούμε να πάμε και πεζοπορώντας στο ιστορικό μονοπάτι «Σκάλα της Τζαβέλαινας» - μια διαδρομή που διαρκεί τέσσερις ώρες, γεμάτες εικόνες από ένα αυθεντικό φυσικό τοπίο, πλατάνια και πανοραμική θέα στο φαράγγι του Αχέροντα. Στο τέλος της ανάβασης βρίσκεται το Κάστρο της Κιάφας – για όσους από εμάς καταφέρουν να φτάσουν ως εκεί.
Ξεχωριστή είναι φυσικά η επίσκεψη στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, το οποίο αναστηλώθηκε την περασμένη δεκαετία και σήμερα αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα νεκρομαντεία της αρχαιότητας. Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι στα νεκρομαντεία, οι αρχαίοι Έλληνες επικοινωνούσαν με τους νεκρούς τους. Το συγκεκριμένο περιγράφεται αναλυτικά στην Οδύσσεια, καθώς ο Οδυσσέας χρειάστηκε να φτάσει ο ίδιος στις Πύλες του Άδη, στην Αχερουσία Λίμνη για να συμβουλευτεί τον μάντη Τειρεσία. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου χώρου που καθόλη την αρχαιότητα περιβαλλόταν από ένα πέπλο μυστηρίου.
Οι καλοκαιρινές διακοπές στον Αχέροντα συνδυάζουν μοναδικά τις ομορφιές της φύσης με την ιστορία του τόπου μας και θα μας γεμίσουν εμπειρίες ζωής!