Κόκκινο νερό: Ένας άγνωστος παράδεισος στην Λάρισα - Η πηγή με τις «θαυματουργές» ιδιότητες

Λάρισα: Πόλος έλξης τουριστών η παραλία του δήμου Αγιάς με το κόκκινο ιαματικό νερό.

Κόκκινο νερό: Ένας άγνωστος παράδεισος στην Λάρισα
Το Κόκκινο Νερό Λάρισας είναι ένας άγνωστος παράδεισος στους πρόποδες του Κισσάβου στα ανατολικά παράλια της Λάρισας.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
3'

Πόλος έλξης τουριστών αποτελεί η παραλία του δήμου Αγιάς με το κόκκινο ιαματικό νερό στην Λάρισα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και μοναδικό μέρος που προσελκύει αμέτρητους πολίτες κάθε χρόνο. Αρκετοί τουρίστες σπεύδουν να επισκεφθούν τον οικισμό «Κόκκινο Νερό» που βρίσκεται στα παράλια του δήμου Αγιάς του νομού Λάρισας, στη σκιά του Κισσάβου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τοποθεσία, η οποία απέχει λίγα μόλις μέτρα από την θάλασσα και αναβλύζει από την γη, κόκκινο νερό.

Το «Κόκκινο Νερό» Λάρισας αποτελεί επέκταση του ορεινού χωριού Καρίτσα και είναι ένας παραλιακός οικισμός χτισμένος μέσα σε ρεματιές. Βρίσκεται σε απόσταση 19 χλμ. από τον Αγιόκαμπο και 70 χλμ. από τη Λάρισα.

Από πού πήραν το όνομα τους τα «κόκκινα νερά»

Το όνομά του οικισμού οφείλεται στις ιαματικές πηγές που υπάρχουν και οι οποίες αναβλύζουν κόκκινο νερό, λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει.

Σύμφωνα με τις μελέτες, αλλά και με ΦΕΚ το 2019 το κόκκινο νερό που αναβλύζει στην περιοχή, αναγνωρίστηκε ως ιαματικός φυσικός πόρος για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία, για παθήσεις γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος, ρευματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις νευρικού συστήματος.

Συγκεκριμένα η Ελληνική Πολιτεία και το υπουργείο Τουρισμού, με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2019 αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: ψυχρός, μεταλλικός, ασθενώς σιδηρούχος, οξυανθρακικός, ισχυρά ανθρακούχος, υποτονικός, ασβεστούχος μαγνησιούχος».

Το ιαματικό νερό με τις «θαυματουργές» ιδιότητες

Οι πηγές χρησιμοποιούνται για λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία ενώ έχουν και ιαματικές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν σε ρευματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος. Παθήσεις ουροποιητικού, γαστρεντερικού συστήματος και σιδηροπενικής αναιμίας.

Σημειώνεται πως στην περιοχή κατασκευάζονται έργα για την αξιοποίηση του νερού και με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις κολυμπήθρες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει την εμπειρία της λουτροθεραπείας.

Σημείο αναφοράς για Πολωνούς

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγιάς, Νίκος Ντάγκας τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα αποτελέσματα των ιαματικών πηγών για την περιοχή είναι πολύ σημαντικά και προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες».

Παράλληλα σημείωσε, πως γίνεται προσπάθεια το τελευταίο διάστημα να κατασκευαστεί, μεταξύ άλλων, και ένας χώρος που διασφαλίζει όλες τις προδιαγραφές που προβλέπει ο ΕΟΤ παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στους επισκέπτες.

«Είμαστε σε διαδικασία να βρούμε έναν χώρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΟΤ που θα παρέχονται στους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη λουτροθεραπεία από τις ιαματικές πηγές, όλες οι ανέσεις. Ένας χώρος που θα παρέχει αίθουσα πληροφοριών, αποδυτήρια, τουαλέτες κ.α, ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ανέσεις για την λουτροθεραπεία», ανέφερε.

Στο «Κόκκινο Νερό» κάθε χρόνο καταφθάνουν επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με τους Πολωνούς τουρίστες να προτιμούν ιδιαίτερα την περιοχή για τις διακοπές τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή